Lundbeck postede penge i Penkowa-rotteforsøg
Dansk medicinalkæmpe betalte hundredtusindvis af kroner for ubrugeligt patent fra den skandaleramte Penkowa.

Medicinalfirmaet Lundbeck betalte i 13 måneder den skandaleombruste hjerneforsker Milena Penkowa for at forske i et patent baseret på opdigtede dyreforsøg.

Det skriver politiken.dk.

Udbetalingerne skete i perioden fra 2003 til 2004, hvor Lundbeck brugte flere hundredtusinder kroner på forskning og patentpleje på baggrund af Milena Penkowas patent på transport af et protein i hjernen.

Et patent baseret på de rotteforsøg, som fik hele sagen mod Penkowa til at rulle, og som nu bliver efterforsket af politiet.

- Vi lavede nogle forsøg, og i den forbindelse er der tilgået penge til Penkowa, Juan Hidalgo (Penkowas spanske kollega, red.) og Transtechnic (spansk firma, red.), siger Lundbecks vicekoncerndirektør Peter Høngaard Andersen til politiken.dk.

Milena Penkowas patent omhandlede transport af proteinet metallothionein ved hjælp af liposomer, en slags fedtbobler, og blev tildelt i 2002. På det tidspunkt mente man, at stoffet kunne bruges til behandling af blandt andet Parkinsons og Alzheimers.

Ifølge politiken.dk fremgår det af Københavns Universitets årsbog, at Lundbeck overtog patentet i 2003 for et unavngivet beløb til blandt andet Milena Penkowa. Men ifølge Peter Høngaard Andersen var det ikke et direkte opkøb, men "en forsknings- og optionsaftale".

Lundbeck er specialiseret i medicin til behandling af sygdomme i hjernen, og selskabet har de seneste år været på jagt efter en afløser til sin storsællert, depressionsmidlet Cipralex, der også sælges under navnet Lexapro.

Patentet på dette middel udløber nemlig i år, og det har allerede haft dramatiske konsekvenser for Lundbecks salg.

Lundbecks medicin retter sig mod sygdomme som angst, depression, psykotiske lidelser og epilepsi.

/ritzau/