Når du spiser jordbær, ærter eller andet dansk sommergrønt, er det typisk plukket af en østeuropæer.
Danske landmænd gider nemlig ikke danske ansatte, da de typisk er for ineffektive, skriver dr.dk.
- Vi oplever, at de (østeuropæerne red.) ikke har nogen sygedage, og de er indstillet på at tjene penge. De laver simpelthen mere end danskerne, selvom akkorden er den samme, siger landmand og bestyrelsesmedlem i Landbrug og Fødevare, Ib Walter Jensen til DR.
Han er langt fra den eneste, der har fået øjnene op for den østeuropæiske arbejdskraft. I landbruget benytter fire ud af ti virksomheder sig af østeuropæisk arbejdskraft. Det viser en aktuel undersøgelse fra FAOS, Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet.
Ifølge Jonas Felbo-Kolding, der er videnskabelig assistent ved FAOS, er landbruget særligt udsat for international konkurrence.
- Det, at man er i direkte konkurrence med lande, hvor lønnen er lavere end i Danmark, kombineret med at man bliver nødt til at have mange til at løse opgaverne i marken, gør, at landbrug har en særlig grad af brug for østeuropæisk arbejdskraft, konstaterer han.
Samtidig vurderer hele 85 procent af virksomhederne inden for landbruget, at de østeuropæiske arbejdstagere er mere arbejdsvillige end danske.
Da EU udvidede sin medlemsskare med ti nye østlande i 2004, var der omkring 11.000 østarbejdere i Danmark. I dag er antallet næsten syvdoblet, og i en række brancher spiller den billige arbejdskraft en afgørende rolle.
Tal fra Jobindsats.dk viser, at der i 2012 arbejdede flere end 74.000 østeuropæere i Danmark, hvor flest arbejder med rengøring, næstflest i landbruget og tredjeflest i byggebranchen.
Kilde: dr.dk