Læreren Lynne: Lad være med at vente på, at politikerne ændrer verden - gør det selv

DA JEG for et par uger siden postede et link til en artikel fra nyhedssitet Zetland om klimaforandringer på Facebook med mine tilhørende forslag til, hvad man som menigt menneske kan gøre i denne verden for at trække i den rigtige retning i forhold til CO2-udledning og forurening, så regnede jeg med at blive mødt at det evige ekkokammer, som Facebook ofte er. Ligesindede venner som giver hinanden ret i, at vi må gøre verden til et bedre sted. Der er vist oven i købet noget med en algoritme, der sikrer, at du får flere posts, som er liberale, hvis du er liberal og socialistiske, hvis du er socialist.

Men ikke denne gang. I kommentartråden blev jeg mødt af rigtig mange, som ikke mente, at vi kunne gøre hverken fra eller til. At det var op til politikere og de store koncerner at ændre verden og CO2-udledningen. Jeg skal ærligt indrømme, at min tiltro til politiske initiativer, der virkelig rykker er ikke eksisterende. Jeg oplever i stigende grad levebrødspolitikere, som bare skal frem i verden. Som vil sikre sig en ministertaburet - samt pension og så videre til et privat firma og tjene kassen. Klimaforandringerne er ikke sexede, ikke noget man vinder stemmer på og slet ikke noget, som er interessant i det private erhvervsliv. Politikeren bliver i min optik først interesseret i reelle forandringer, når vi som befolkning kræver det af dem.

DE STORE firmaer - klimasynderene - kan vi heller ikke regne med. De er som børn, der vil have mere slik, selvom de er ved at brække sig og gå i total sukkerchok. Der skal være grønne tal på bundlinjen. Helst med rigtig mange nuller, og klimatilpasning koster. I et samfund, hvor udbud og efterspørgsel er alteret, man ofrer til, så må forbrugeren sætte foden ned.

Vi skal kigge indad og gøre op med os selv, om vi kan undvære det nye tøj og reparere det gamle i stedet. Vi skal spørge os selv, om det virkelig er nødvendigt at flyve til Thailand i ferien, eller om en tur i bil til Vesterhavet kan gøre det. Vi skal droppe den røde bøf, lammekronen og bananerne, der har fløjet den halve klode rundt, inden den landede i dit supermarked. Vi skal nedsætte vores forbrug af brændstof. Men det gør jo ondt. Det har vi ikke lyst til. Det har jeg heller ikke. Jeg vil gerne have nyt tøj og en tur til Rom i efterårsferien.

Men en kurve, som ellers har været støt nedadgående siden den toppede i 1996, er nu på vej op igen. Vi udleder altså i Danmark mere CO2 per indbygger, end vi gjorde sidste år og året før. Man taler ofte om, at når først de ellers fattige i u-landene får hævet deres levestandard, så går det først rigtig galt. Når de får deres egen bil, får råd til at rejse og spise kød til alle aftensmåltiderne, så stikker det helt af for miljøet. Men det vi taler om er, at vi er bange for, at mennesker andre steder på kloden får det lige som os. Ja moral er godt, dobbeltmoral er dobbelt så godt. Hvad med, om vi rent faktisk besluttede, kollektivt, at nedbringe vores CO2-udledning? Hvad med, om vi var modige nok til at sætte skrappe reguleringer ind og ikke bare lod det være op til den enkelte om de troede, det gjorde en forskel, om de tog cyklen på arbejde eller ej.

SOM LÆRER føler jeg et kæmpe ansvar for at oplyse mine elever om de muligheder, de har. Jeg sniger det ind i mange forskellige forløb og der, hvor jeg oplever, at eleverne har de bedste reaktioner, er der, hvor de føler, at de selv kan gøre noget. Når de opdager en lille ting som at lade være med at bruge vatpinde af plastik. Eller når to af mine elever lægger en video ud på Youtube med en forklaring på, hvordan man bruger en app, der kan vise dig, om der er mikroplast i den makeup og den shampoo, du bruger. Eller når en gruppe vælger at skrive et læserbrev til lokalsprøjten, hvor de opfordrer folk til at droppe vand på plastflasker og fortæller om, hvor meget det sparer miljøet, hvis alle købte en god drikkedunk, som de kunne bruge længe.

Derfor undrede det mig meget, at jeg blev mødt med resignation og opgivelse på mit facebookopslag. At mine fornuftige og belæste venner og bekendte ikke mente, at vi kunne gøre en forskel. Jeg tror kun, at det er os, der kan gøre en forskel og vise politikerne og de store firmaer, at vi mener det alvorligt. At vi gerne vil efterlade en verden, der kan beboes af vores børn.

MEN SÅ læste jeg en anden Zetland artikel. Dette citat er fra den: “...generelt placerer vi klimaforandringer i top tre, når vi bliver bedt om at rangere forskellige trusler mod Danmark. Men selvom vi generelt er meget bekymrede, viser flere undersøgelser, at de færreste er villige til at ændre adfærd af dén grund og for eksempel spise mindre kød eller flyve mindre for klimaets skyld.”

Artiklen hedder “Hvorfor din hjerne er programmeret til at fortrænge denne klimahistorie og hvad du kan gøre ved det.” Den er skrevet af Mads Nyvold og udgivet d. 3. august.

Han konkluderer, at vi ikke gør noget ved klimaforandringerne, fordi de virker fjerne, er uoverskuelige, fordi det er nemmere - og måske også billigere ikke at gøre noget, og sidst men ikke mindst fordi vi fortrænger eller fornægter det.

MEN HER er tre ting, som jeg synes du skal gøre lige her og nu, og som ikke er hverken dyrere eller svært.

Begynd at bruge byttemarkeder i stedet for at købe nyt tøj - bare hver anden gang. Jeg har fundet noget af mit bedste tøj på byttemarkeder og er kommet af med noget, som bare lå og samlede støv i skabet, og som nu kommer en anden til gavn. Ofte kan man finde tøj på byttemarkeder, som stadig har prisskilt i. En andens fejlkøb kan blive din nye yndlingstrøje. Du kan finde mange byttemarked grupper på Facebook. Det tøj, der ikke bliver byttet væk, går som regel til en nødhjælpsorganisation eller et asylcenter.

Skift dit vaskepulver ud med vaskenødder eller et ecoæg. Det er to forskellige miljøvenlige måder at vaske dit tøj på, som samtidig sparer dig penge. De kan købes flere steder på nettet, bare søg på det.

Lær fra dig. Alle de små tricks og fiduser du kender, som kan være med til at lette presset på kloden, de skal deles og bredes ud både på de sociale medier, til firmafesten og til tante Odas 80 års fødselsdag. Både børn og voksne har brug for, at vide at, hvad de selv kan gøre. Jo flere der deler deres viden og idéer, jo større vil det offentlige fokus også blive på det.

Tro ikke, at dine valg ikke har betydning. Det kan godt være, at det er babysteps, men hvis vi alle sammen tager dem, så vil det også nytte. Måske endda så meget, at firmaerne bliver nødt til at se på, hvordan de kan nedsætte deres miljøbelastning, hvis de stadig vil være konkurrencedygtige, og så meget, at vores politikere kan se en personlig gevinst ved at gå forrest i klimadebatten og turde tage dyre valg, fordi de ved, at de har befolkningen i ryggen. 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Kendte

Nedtur:

Thomas Eje

aflyser alt

Krimi

Mysterium i Hvidovre:

Totalsmadret bil

Alle er væk

Biler

Motorcykel-ulykker

eksploderer

Helt vildt

Verdens største:

Gigantfærge til

Bornholm på vej

Krimi

Stjerne forsvundet

efter svømmetur

Nyheder

Et kinderæg

kan bremse

landbrugets forurening

Sundhed

Pas på naturen

- den er farlig

Corona

Australiens lockdown

sender dystre signaler

til USA

Nyheder

Højeste boligpriser

i 10 år

Nyheder

20 meter høj kran væltede ned i huse: En er død

Helt vildt

Dreng født med sin mors spiral i hånden

Nyheder

Populært turiststed forbyder salg af hundekød

Krimi

Trussetyv på spil i villakvarter

Nyheder

USA har nu over tre millioner bekræftede coronasmittede

Krimi

To rumænere knaldet med værktøj for 400.000 kroner

Nyheder

Uhyggelig ulykke: To dræbt og syv kvæstet i populært vandreområde

Nyheder

Så mange får sommerchecken i arbejde

Krimi

Efterlyst: Kender du disse mænd?

Krimi

Dannie er flygtet fra psykiatrisk: Vær forsigtig

Kendte

Flyttede i kollektiv:

Ikke meningen

vi skal være alene

Corona

Ny forskning:

Coronavirus kan

give skader på hjernen

Helt vildt

Kørte 100 km/t med

en af verdens farligste

slanger mellem benene

Nyheder

Nyt kursus for ledige:

"Certificeret

kontaktfladeafspritter"

Krimi

Børnehave er

brudt i brand

Kendte

Kanye West dropper

støtte til Trump:

Jeg vil være præsident

Kendte

Johnny Depp om ekskonen:

Hun sked i vores seng

Kendte

Beatles-stjerne fejrede

fødselsdag med

130.000 gæster 

Rejser

FAKTA:

Her er verdens mest

og mindst rejsevenlige pas

Corona

Nu må vi samles

100 mennesker

Nyheder

Flyselskab fyrer 1.000

Nyheder

Niece i ny bog:

Far ødelagde

Donald Trump

Kongelige

Joachim samler

familien:

Fars fede ferie

Kendte

Mikkel Hansen

springer ud

Krimi

Fremmedkriger anholdt

i Københavns Lufthavn

Kendte

Johnny Depp i retten:

Afviser hustruvold

Nyheder

Præsident negligerede

corona - nu er han

selv smittet

Nyheder

Dømt for vanrøgt:

Svineavler må ikke

arbejde  med svin 

Biler

Få kender loven:

Denne trafikfejl

kan koste dig dyrt

Corona

Så få er nu

indlagt med corona

Sex og samliv

Vi bor alene

som aldrig før

Krimi

Dreng frifundet for

voldtægter af

12-årig pige

Nyheder

Her får du mest

sommerhus for pengene

Kendte

Tillykke

Ringo Starr

er blevet 80 år

Sundhed

Ny forskning

E-cigaretter øger

riskio for paradontose

Film og TV

Halle Berry i shitstorm

Udtalte sig om

transkønnet

Dyreliv

Choktal:

Over 2.000 katte

bliver kørt over om året

Nyheder

B&O styrtbløder

Krimi

Lindholm brænder

Corona

USA runder

130.000 dødsfald

Kendte

Vild med dans-vært:

Køber hus til

31,5 millioner

Nyheder

Partifælle opfordrer

Thulesen Dahl

til at gå af

Nyheder

Angreb på slappe nosser

udløser shitstorm

Kongelige

Nettet strammes om

skandaleprinsen

Nyheder

De fleste firmaer

undgår udbytteforbud

Krimi

Uskyldig kvinde kørte ind i politiets sømmåtter

Nyheder

Hongkong:

Skoler skal fjerne

forbudte bøger

Kendte

Nicki Bille: - Jeg vil være træner

Krimi

Bomben mod Skat:

Kameraer filmede

hvid varebil

Krimi

Sommerkontrol af spritkørsel: Så mange er sigtet - så mange uheld med sprit i blodet

Krimi

Forsvundet i snart to måneder - stadig intet nyt

Kendte

Dansk stjerne-kok mister sin elitesmiley

Kendte

En af de største: Ennio Morricone er død - 91 år

Nyheder

Irriteres du også af falske profiler på Instagram? Sådan slipper du for dem

Kendte

Som Queen: Elton John hyldes med særlig mønt

Nyheder

Efterårsvejret fortsætter: Sommeruge med torden og hagl

Nyheder

Derfor skal du vente med at udskifte dit olie- eller gasfyr

Corona

Virusudbrud lukker australsk grænse for første gang i 100 år

Nyheder

Insektdyrlæger skal redde melorme og fårekyllinger

Nyheder

Styrter i døden

fra rutsjebane

Kendte

Kærligheden brast:

Robert Hansen

single igen

Nyheder

Stor skade

på atomanlæg

Nyheder

Hård kritik:

Nedlukning på kant

med Grundloven

Sundhed

Livfarlig amøbe fundet:

Over 97 procent dør

Sport

Dansker scorer

hattrick - igen!

Nyheder

Her er studierne

med flest ansøgere

Kendte

Bliver vurderet på alt

fra vægt til størrelsen

på numse og bryster

Nyheder

Færger var

tæt på kollision

Helt vildt

Jeg døber dig i

faderens, sønnens

og vandpistolens navn

Krimi

Ild i frituregryde

afspærrede

trafikeret gade 

Helt vildt

Spiste Danmarks

største is - og fik

det dårligt