Administration 

Læreren Lynne: Lad være med at vente på, at politikerne ændrer verden - gør det selv

DA JEG for et par uger siden postede et link til en artikel fra nyhedssitet Zetland om klimaforandringer på Facebook med mine tilhørende forslag til, hvad man som menigt menneske kan gøre i denne verden for at trække i den rigtige retning i forhold til CO2-udledning og forurening, så regnede jeg med at blive mødt at det evige ekkokammer, som Facebook ofte er. Ligesindede venner som giver hinanden ret i, at vi må gøre verden til et bedre sted. Der er vist oven i købet noget med en algoritme, der sikrer, at du får flere posts, som er liberale, hvis du er liberal og socialistiske, hvis du er socialist.

Men ikke denne gang. I kommentartråden blev jeg mødt af rigtig mange, som ikke mente, at vi kunne gøre hverken fra eller til. At det var op til politikere og de store koncerner at ændre verden og CO2-udledningen. Jeg skal ærligt indrømme, at min tiltro til politiske initiativer, der virkelig rykker er ikke eksisterende. Jeg oplever i stigende grad levebrødspolitikere, som bare skal frem i verden. Som vil sikre sig en ministertaburet - samt pension og så videre til et privat firma og tjene kassen. Klimaforandringerne er ikke sexede, ikke noget man vinder stemmer på og slet ikke noget, som er interessant i det private erhvervsliv. Politikeren bliver i min optik først interesseret i reelle forandringer, når vi som befolkning kræver det af dem.

DE STORE firmaer - klimasynderene - kan vi heller ikke regne med. De er som børn, der vil have mere slik, selvom de er ved at brække sig og gå i total sukkerchok. Der skal være grønne tal på bundlinjen. Helst med rigtig mange nuller, og klimatilpasning koster. I et samfund, hvor udbud og efterspørgsel er alteret, man ofrer til, så må forbrugeren sætte foden ned.

Vi skal kigge indad og gøre op med os selv, om vi kan undvære det nye tøj og reparere det gamle i stedet. Vi skal spørge os selv, om det virkelig er nødvendigt at flyve til Thailand i ferien, eller om en tur i bil til Vesterhavet kan gøre det. Vi skal droppe den røde bøf, lammekronen og bananerne, der har fløjet den halve klode rundt, inden den landede i dit supermarked. Vi skal nedsætte vores forbrug af brændstof. Men det gør jo ondt. Det har vi ikke lyst til. Det har jeg heller ikke. Jeg vil gerne have nyt tøj og en tur til Rom i efterårsferien.

Men en kurve, som ellers har været støt nedadgående siden den toppede i 1996, er nu på vej op igen. Vi udleder altså i Danmark mere CO2 per indbygger, end vi gjorde sidste år og året før. Man taler ofte om, at når først de ellers fattige i u-landene får hævet deres levestandard, så går det først rigtig galt. Når de får deres egen bil, får råd til at rejse og spise kød til alle aftensmåltiderne, så stikker det helt af for miljøet. Men det vi taler om er, at vi er bange for, at mennesker andre steder på kloden får det lige som os. Ja moral er godt, dobbeltmoral er dobbelt så godt. Hvad med, om vi rent faktisk besluttede, kollektivt, at nedbringe vores CO2-udledning? Hvad med, om vi var modige nok til at sætte skrappe reguleringer ind og ikke bare lod det være op til den enkelte om de troede, det gjorde en forskel, om de tog cyklen på arbejde eller ej.

SOM LÆRER føler jeg et kæmpe ansvar for at oplyse mine elever om de muligheder, de har. Jeg sniger det ind i mange forskellige forløb og der, hvor jeg oplever, at eleverne har de bedste reaktioner, er der, hvor de føler, at de selv kan gøre noget. Når de opdager en lille ting som at lade være med at bruge vatpinde af plastik. Eller når to af mine elever lægger en video ud på Youtube med en forklaring på, hvordan man bruger en app, der kan vise dig, om der er mikroplast i den makeup og den shampoo, du bruger. Eller når en gruppe vælger at skrive et læserbrev til lokalsprøjten, hvor de opfordrer folk til at droppe vand på plastflasker og fortæller om, hvor meget det sparer miljøet, hvis alle købte en god drikkedunk, som de kunne bruge længe.

Derfor undrede det mig meget, at jeg blev mødt med resignation og opgivelse på mit facebookopslag. At mine fornuftige og belæste venner og bekendte ikke mente, at vi kunne gøre en forskel. Jeg tror kun, at det er os, der kan gøre en forskel og vise politikerne og de store firmaer, at vi mener det alvorligt. At vi gerne vil efterlade en verden, der kan beboes af vores børn.

MEN SÅ læste jeg en anden Zetland artikel. Dette citat er fra den: “...generelt placerer vi klimaforandringer i top tre, når vi bliver bedt om at rangere forskellige trusler mod Danmark. Men selvom vi generelt er meget bekymrede, viser flere undersøgelser, at de færreste er villige til at ændre adfærd af dén grund og for eksempel spise mindre kød eller flyve mindre for klimaets skyld.”

Artiklen hedder “Hvorfor din hjerne er programmeret til at fortrænge denne klimahistorie og hvad du kan gøre ved det.” Den er skrevet af Mads Nyvold og udgivet d. 3. august.

Han konkluderer, at vi ikke gør noget ved klimaforandringerne, fordi de virker fjerne, er uoverskuelige, fordi det er nemmere - og måske også billigere ikke at gøre noget, og sidst men ikke mindst fordi vi fortrænger eller fornægter det.

MEN HER er tre ting, som jeg synes du skal gøre lige her og nu, og som ikke er hverken dyrere eller svært.

Begynd at bruge byttemarkeder i stedet for at købe nyt tøj - bare hver anden gang. Jeg har fundet noget af mit bedste tøj på byttemarkeder og er kommet af med noget, som bare lå og samlede støv i skabet, og som nu kommer en anden til gavn. Ofte kan man finde tøj på byttemarkeder, som stadig har prisskilt i. En andens fejlkøb kan blive din nye yndlingstrøje. Du kan finde mange byttemarked grupper på Facebook. Det tøj, der ikke bliver byttet væk, går som regel til en nødhjælpsorganisation eller et asylcenter.

Skift dit vaskepulver ud med vaskenødder eller et ecoæg. Det er to forskellige miljøvenlige måder at vaske dit tøj på, som samtidig sparer dig penge. De kan købes flere steder på nettet, bare søg på det.

Lær fra dig. Alle de små tricks og fiduser du kender, som kan være med til at lette presset på kloden, de skal deles og bredes ud både på de sociale medier, til firmafesten og til tante Odas 80 års fødselsdag. Både børn og voksne har brug for, at vide at, hvad de selv kan gøre. Jo flere der deler deres viden og idéer, jo større vil det offentlige fokus også blive på det.

Tro ikke, at dine valg ikke har betydning. Det kan godt være, at det er babysteps, men hvis vi alle sammen tager dem, så vil det også nytte. Måske endda så meget, at firmaerne bliver nødt til at se på, hvordan de kan nedsætte deres miljøbelastning, hvis de stadig vil være konkurrencedygtige, og så meget, at vores politikere kan se en personlig gevinst ved at gå forrest i klimadebatten og turde tage dyre valg, fordi de ved, at de har befolkningen i ryggen. 

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

Nyheder

Kong Charles, Sunak og

Cameron tager hver

deres privatjet til COP28

mand sidder ved havnefront
Dyreliv

Efter TV2-dokumentar:

Minister tager affære 

sne på vejene
Nyheder

Snekaos: Alle busser

aflyst

mand står og taler
Nyheder

Så er det afgjort:

Pengeseddel bliver ugyldig

lottokupon ligger på bord
Helt vildt

Kupon til 7,3 millioner 
købt i Kvickly:

Er det din?

by set fra luften
Livsstil

Her er verdens

dyreste byer

bil kører på vej
Nyheder

Tocifrede frostgrader:

Danmark i dybfryseren

fly letter i kastrup lufthavn
Nyheder

SAS lander

milliardunderskud

mand sidder i stol
Nyheder

Henry Kissinger er død 

fodboldspillere i aktion
Sport

FCK gjorde det umulige

i Tyskland

to mænd med to små børn
Kendte

Som brødre ...:

Dennis Knudsens bror

får frataget kørekortet

en bygning set fra vejen
Nyheder

Dansk bed & breakfast

knækket 
af booking-kæmpe

En kvinde i et studie
Kendte

Mette Vibe Utzon

lå syg - og blev fyret

en fartkontrol
Krimi

672 bilister får en
bøde i postkassen

nybagt morgenbrød på plader
Nyheder

Efter 124 år:
Bager går konkurs

to glæde mænd trykker hånd
Kendte

Bjarne Riis skal
sælge varmepumper

en butik
Nyheder

Salling Group overtager Aldi-butikker - her ligger de

et lykkeligt par
Kendte

Dansk musikerpar

har fået en datter

en syg person
Sundhed

Danmark er
ramt af ny epidemi

tilskuere med pyro
Sport

Fodboldfan får 35 karantænedage efter pyro-kast på barn

en kvinde jubler med trofæ
Kendte

Grandprix-vinder
anklages for

løgne om russisk hær

en mand interviewes
Kendte

Ulrik Wilbek er tilbage: - Der var tale om overanstrengelse

mand poserer med smil på læben
Kendte

Sælger sommerhuset:

- Nej, vi skal ikke skilles

rapmusikere på scenen
Underholdning

Danskere dominerer

skilt foran retten i horsens
Krimi

Tre piger udsat for

ætsende væske 

fugl sidder på gren
Dyreliv

Opfordring:

Drop foderbrættet 

mand sidder med håndbold
Kendte

Sender håndboldhilsen

fra det ydre rum 

politi til stede på vej
Krimi

To drenge fængslet for drabsforsøg

Nyheder

Ingen havde bedt om

Wammens million

mand kigger
Kendte

Simon Kvamm tager

en tur mere 

person står med pengeseddel
Nyheder

Tusindkronesedlen

kan være fortid 

bil kører på snedækket vej
Nyheder

DMI advarer:

Isglatte veje

gås letter
Nyheder

Gæs skaber problemer

for flyene i København

passagerer sidder i tog
Krimi

Glemte julegaver skabte

bombefrygt på dansk tog 

kvinde med gråt hår
Nyheder

Betjent anklages for drab

på 95-årig oldemor 

billede fra gaza
Nyheder

FN om Gaza:

Risiko for sultkatastrofe

bygning
Nyheder

Vildt ophørsudsalg: 
Ikonisk forretning konkurs

portræt af mand
Nyheder

Afstemning:

Thy eller Thisted

portræt af kvinde
Kendte

Sommerdahl-forfatter

 i grimt styrt

børn på kælk
Nyheder

Danske Spil: 

Afblæser hvid jul

portræt af mand
Krimi

Minister er rystet:

Det er dybt tragisk

En bil og to mennesker foran den
Biler

BMW bliver Årets

Bil for første gang

portræt af kvinde
Nyheder

Ti millioner til

ekstra julehjælp 

politibil på kongens nytorv
Krimi

Jagtede røvere

på trods af knivsår

soldater i uniform
Nyheder

Israel og Hamas:
Modpartens skyld

logo - østre landsret
Nyheder

Fodbold-ekspert

taber sag om fyring

portræt af kvinde
Nyheder

Mette F. kommer

Støjberg i møde

Mathilde Caffey efter sin optræden i X Factor.
Krimi

X Factor-deltager

modtager voldsdom

Et dropstativ
Nyheder

Ukrainsk spionchefs

kone forgiftet

Blå blink på en politibil
Krimi

Pårørende til 13-årig

pige råber i retten efter

voldtægtsdømt mand

En mand holder i en delle på maven
Sundhed

Fem faktorer står

bag 20 procent

af alle dødsfald

En kvinde tæller pengesedler
Helt vildt

Så meget kan du købe

for Danmarks største

formue

Is på en bilrude
Nyheder

Den koldeste

i mange år

Krimi

55-årig mand betalte

13-årig pige for samleje

Københavns Byret set udefra
Kendte

Dansk skuespiller

risikerer to års 

fængsel

Krimi

To er anholdt for eksplosion ved rockerklubhus

Underholdning

Biografkæde lokker

med film ad libitum

Søren Huss sidder på scenen ved et klaver
Kendte

Søren Huss venter

barn med ny kæreste

nyt vægtabs medicin i emballage
Nyheder

Rivaliserende vægttabsmiddel

giver Novo baghjul

Et fly på landjorden
Nyheder

Fly på vedvarende

brændstof tager jomfrurejse

over Atlanten

Googles logo på en væg
Nyheder

Nu begynder de

at slette mails

Cristiano Ronaldo på banen
Sport

Ronaldo overbeviste

dommer om at omstøde

eget straffespark

mand og kvinde
Kendte

Keld og Hilda:

Så stopper vi

to kvinder
Nyheder

16-årige anklages

for drab på transpige

portræt af mand
Nyheder

Dansker verdensmester i chokolade 

mand og kvinde
Kendte

Anders Lund Madsen:

Bliver far til otte

hvidt pulver på flade
Krimi

Bagmand i kokainring

idømt 14 års fængsel

konvoj af busser
Nyheder

Våbenhvile forlænges

mand og kvinde
Kendte

Familien Beier i sorg

portræt af mand
Nyheder

Nu kan den blive din:

Køb Joachims racer

Nyheder

Egypten: Tæt på aftale

om forlænget våbenhvile

logo på retsbygning
Krimi

15-årig fængsles efter drab

portræt af mand
Nyheder

Løsgænger: 
Der er brug for et nyt parti

en skole med flaget på halv
Krimi

Skole har tændt lys og lagt blomster på knivoffers plads i klassen

en ulv
Nyheder

Det var en ulv

en tom station
Krimi

Dreng døde af et enkelt knivstik i brystet - 15-årig varetægtsfængslet

julegaver
Livsstil

Køb den unikke julegave brugt: Syv ud af ti vil gerne modtage

politikere møder pressen
Nyheder

FAKTA: Her er udvalgte prioriteter i bred finanslov

politikere i doorstep
Nyheder

Ny finanslov:
Det betyder den for dig

to kvinder
Film og TV

Her er værterne til næste års melodigrandprix