Læger advarer: Udbredt smertemedicin er dybt afhængighedsskabende
Foto: Bente Jæger
Jeg vurderer, at omkring hver tiende patient på vores smertecenter er psykisk afhængig af tramadol", lyder det fra ekspert.

Omkring 100.000 danskere med kroniske smerter - der ikke skyldes kræft - får det syntetiske morfinpræparat tramadol i mindst 6 måneder, skriver Politiken mandag. Ifølge indlægssedler til patienter samt produktresumeer og reklamer til landets læger skulle risikoen for afhængighed være 'lav.' Men 13 ud af 14 smertelæger fra landets smerteklinikker afviser i dokumentaren 'Morfinpillens skyggeside' på DR 2 mandag aften, at det skulle være mindre afhængighedskabende end almindelige stærke morfinpræparater.

"Tramadol er mindst lige så vanedannende som alle andre morfinpræparater. Det er hverken værre eller bedre. Alle vil - efter brug af tramadol i 2-3 uger - blive fysisk afhængige", siger Gitte Handberg, specialeansvarlig overlæge på Smertecenter Syd på Odense Universitetshospital og formand for Dansk Smerteforum, til Politiken.

"Det er misvisende at kalde tramadol for et svagt opioid (morfinpræparat, red.). Det giver læger en helt forkert opfattelse af præparatets risikopotentiale. Jeg vurderer, at omkring hver tiende patient på vores smertecenter er psykisk afhængig af tramadol", siger hun til Politiken.

Det står i kontrast til de fleste indlægssedler i tramadolpakken. F.eks. står der om afhængighed ved længere tids brug af præparatet Dolol Retard Uno "lille risiko". Og ved Nobligan: "risikoen er meget lille" og vurderes til 1-10 ud af 10.000. I mange produktresumeer har tramadol et "lavt afhængighedspotentiale" eller "en lav risiko for afhængighed".

En af landets førende smertelæger, Per Sjøgren, professor i palliativ medicin på Rigshospitalet, kalder oplysningerne for "vildledende". Tramadol er "lige så farligt" som alle andre morfinpræparater.

"Der skal selvfølgelig stå klart og tydeligt, at patienten hurtigt udvikler fysisk afhængighed af tramadol, og nogle vil udvikle psykisk afhængighed over tid. Præcis som ved alle de andre opioider", siger han til Politiken.