Færre smerter i arme, ryg og nakke.
Hvert år smides tonsvis af mad væk fra danske storkøkkener, og affaldshåndteringen tager hårdt på de ansatte.
Men på Slagelse Sygehus har man indført et system, der gør det nemmere for de ansatte at skille sig af med tiloversblevne kartofler, hakkebøffer og brun sovs - uden at få ondt i lænd og arme.
Det nye guldæg er et madaffaldssystem, der omdanner køkkenaffald og patienternes madrester til biogas, og hvor affaldet smides i en madkværn i storkøkkenet og ikke manuelt skal slæbes ned til store affaldscontainere uden for.
- Vi kan mærke i skulder, arme og ryg, at belastningen er blevet mindre, siger køkkenchef på Slagelse Sygehus, Susanne Christensen Løje til Newspaq.
- Før løftede vi affaldsbeholdere på op til 150 kilo ned i store kølecontainere, der stod udenfor. Ofte skulle vi være to om det. Det gør vi slet ikke mere. Nu skraber vi maden direkte fra skålene ned i en kværn, der står i en ergonomisk rigtig arbejdshøjde, siger hun.
Den nye madkværn leder selv det blendede affald direkte ned i en opbevaringsboks under jorden. 10 gange om året suges affaldet op af en slamsuger og køres til et biogasanlæg, der omdanner det til energi.
Susanne Christensen Løje er stolt over det nye miljøvenlige affaldssystem, der på et år har omdannet 160 ton madaffald til vedvarende energi i form af biogas.
- Medarbejderne er utrolig glade for, at der bliver tænkt på deres arbejdsmiljø, og at sygehuset samtidig sparer penge og tænker på miljøet. Vi får jævnligt besøg af andre hospitaler, der gerne vil indføre systemet, og vi viser det frem med stolthed, siger hun.
Det fynske firma Biotrans Nordic står for madaffaldssystemet. Konsulent Søren Pihl fortæller, at firmaet oplever en stigende efterspørgsel fra offentlige og private virksomheder. På baggrund af succesen på Slagelse Sygehus indførte Holbæk Sygehus så sent som i sidste uge et lignende affaldssystem.
- Vi får mange henvendelser fra storkøkkenet, restauranter, virksomheder og plejehjem, der har fået øjnene op for, at man kan håndtere affald smartere, end den måde, de gør det på i dag, siger Søren Pihl til Newspaq.
Han glæder sig over, at ansatte med det nye system slipper for ondt i arme og ryg, og at man ved at omdanne affaldet til biogas får dobbelt så meget energi, end hvis man brændte det.
Men der er også en anden meget vigtig effekt, siger Søren Pihl.
- De næringsstoffer, der er i maden, som fosfor, kvælstof og kalcium, får man retur til markerne i form af restproduktet, som man bruger som gødning. Det er meget vigtigt, fordi bl.a. fosfor er en truet næringsstof-art. Hvis man brænder den af, forsvinder ressourcen, siger han.
Newspaq