Kritik: Politikere har sundhed som mærkesag - Men er lobbyister for tobaksfirmaer

Caroline Stage (V) er medlem af Sundhedsudvalget i Københavns Kommune. Til dagligt arbejder hun for British American Tobacco. (Foto: Foto: Venstre/Scanpix/Arkiv )

Kræftens Bekæmpelsen kritiserer, at to lokalpolitikere med sundhed som mærkesag privat er tobakslobbyister.

Caroline Stage Olsen (V) og Louise Feilberg (V) er begge kommunalpolitikere og har sundhed som mærkesag.

Men de er også begge en del af tobaksindustrien.

Og det kan skabe interessekonflikter, mener Kræftens Bekæmpelse, der ikke synes, at den industri skal være en del af sundhedspolitik i Danmark.

- Skil tobak og sundhedspolitik fra hinanden. Sundhedspolitikken skal formes af nogen, der vil gavne sundheden. For tobakslobbyister gavner kun én ting, og det er død og ødelæggelse, siger direktør i Kræftens Bekæmpelse, Leif Vestergaard til DR P4 København.

Han afviser, at politikere kan se bort fra deres professionelle arbejdsliv i en sådan grad, at det slet ikke vil få indflydelse.

Det er tæt på umuligt, mener han.

- Jeg har meget svært ved at se, at man kan sidde i Kommunalbestyrelsen og undgå at komme i situationer, hvor man behandler, hvordan man får børn og unge til at stoppe med at ryge.

- Derfor er vores opfordring til byrådene og Venstre, at de skal prøve at adskille det her. Prøv at få det adskilt, så man ikke om dagen er tobakslobbyist og om aftenen er en, der skal få børn og unge til at stoppe med at ryge, siger han til DR P4 København.

Ikke et problem

Men det kan sagtens lade sig gøre at have et job i tobaksindustrien og være politiker, mener Louise Feilberg, som er medlem af kommunalbestyrelsen i Gentofte Kommune.

Når hun ikke er i sit virke som politiker, så er hun direktør i en brancheorganisation kaldet Tobaksproducenterne, der varetager tobaksindustriens interesser.

Hun mener ikke, det er et problem, at hun samtidig har sundhed som mærkesag. De to ting kan sagtens skilles ad, understreger hun.

- Jeg har altid kunnet sondre mellem mit professionelle liv og mit politiske liv. Sundhed er en af mine mærkesager, og jeg har blandt andet været med til at sætte fokus på, at unge skal stoppe med at ryge, siger Louise Feilberg til DR P4 København.

Hun kan dog godt sætte sig ind i, at nogle mener, det kan være en interessekonflikt.

- Naturligvis kan jeg det. Tobak har altid været kontroversielt, men jeg har et professionelt arbejde, som mange andre har, og det har ikke noget med mit politiske virke at gøre, mener hun.

Udtaler mig ikke om rygning

Caroline Stage er en del af Sundhedsudvalget i Københavns Kommune. Til daglig arbejder hun med government affairs i British American Tobacco.

Hun mener heller ikke, at hendes professionelle liv hænger sammen med det politiske.

Derfor har hun på forhånd meldt ud, at alle sager vedrørende rygning skal sendes videre til andre end hende.

- Jeg har været meget opmærksom på at holde de to ting fuldstændig adskilt. Derfor har jeg siden min ansættelse i kommunen ikke udtalt mig om tobak eller rygning, siger hun til DR P4 København.

Men selvom det bliver kritiseret af Kræftens Bekæmpelse, så er det ikke ulovligt, når en politiker har et job ved siden af, der ligger tæt på det område, som de beskæftiger sig med politisk.

Ikke ulovligt 

For langt hen ad vejen er det meningen, at lokalpolitikerne beskæftiger sig med noget politisk, de kender fra det professionelle liv, lyder det fra Roger Buch, kommunalforsker ved Danmarks Medie og Journalisthøjskole.

- De fleste af dem har et job ved siden af. Derfor kan der let være nogen, der arbejder med noget, de også arbejder med politisk, siger han til DR P4 København.

Det bliver kun ulovligt, hvis politikeren får noget konkret ud af det og får en fordel af at være politiker, fortæller forskeren.

- Vi har nogle klare regler for deres habilitet. Hvis man har en snæver interesse i et område, skal man ikke arbejde med det. Hvis man for eksempel er entrepenør, og man har en byggesag i kommunen, så må man ikke involvere sig i den byggesag, siger han til DR P4 København.