Fagforening med helt nyt tiltag: Lancerer bureau for freelancere

Arbejdsliv
Claus Skytte anser HK's nye bureau som fagforeningens forsøg på at "dyppe tåen i platformsøkonomi". (Foto: Foto: Sara Gangsted/Scanpix Ritzau/arkiv)
HK lancerer et nyt bureau, der skal hjælpe freelancere af med bøvlet papirarbejde. Initiativet høster roser for sit mod af ekspert i platformsøkonomi, der dog gerne så, at HK også hjalp med at finde opgaver.

Normalt forbinder man nok ikke ordene freelancer og fagforening med hinanden, men det vil HK nu endegyldigt gøre op med.

I denne uge har fagforeningen nemlig lanceret et bureau for freelancere, hvor man indberette opgaver uden at skulle bøvle med papirarbejde som at oprette CVR eller indberette moms.

Samtidig sørger HK for ordnede forhold ved at lægge feriepenge til side, sørge for at man sparer op til pension, får løn under sygdom og optjener dagpengeret. I alt vil det koste otte procent af opgavens pris.

Ifølge HK har man nemlig oplevet en stigende efterspørgsel på hjælp til freelancere.

- Jeg kan se, er, at der er en stigende interesse for freelanceerhvervet, når jeg er ude og afholde arrangementer om det. Men lige så snart det kommer til alt det, som hedder CVR-nummer, skat, moms og ordrebekræftelser, så kan jeg se, at mange bliver helt blanke i øjnene. Det virker simpelthen som en stopklods for mange af vores medlemmer, der gerne vil prøve det af, siger faglig konsulent i HK/privat, Kirstine Baloti.

Ifølge Kirstine Baloti er der tale om et forsøg, der blot skal være bæredygtigt. Derfor vil salæret til HK på otte procent blive sat ned, hvis der er stor interesse for ordningen.

Vigtigt at fagforeninger kommer på banen

Forfatter til flere bøger om platformsøkonomi og freelance-arbejde, Claus Skytte, var nærmest ved at tabe brillerne, da han så, at HK ville springe ud som freelancebureau.

- Jeg troede nærmest, at det var en joke, da jeg så det. Vi lever jo i en verden med fake news, og når man hører noget, der nærmest er for godt til at være sandt, må man lige tjekke efter, siger Claus Skytte, der dog hurtigt blev bekræftet i, at den var god nok.

Forfatteren er også formand for Foreningen for Platformsøkonomi, og han tror, at det vil blive mere normalt, at danskerne beskæftiger sig med løsarbejde som freelance-opgaver i fremtiden.

Derfor er han begejstret for HK's initiativ, som han ser som det første skud på stammen til, at fagforeningerne prøver sig af med platformsøkonomi.

- Det her er et eksperiment, og det er altid godt. Det er vigtigt, at også fagbevægelsen træder ind på denne bane. Så kan man lære af sine fejl, hvis det ikke går, og gøre det endnu bedre for sine medlemmer på længere sigt, siger Claus Skytte.

I første omgang konkluderer han dog, at HK's freelancebureau mest af alt minder om en dyr revisor. Han efterspørger i stedet en løsning, hvor man også formidler opgaver, da det ifølge Claus Skytte er særdeles anstrengende for freelancere konstant at finde nye kunder.

Men det bliver ifølge HK ikke i denne omgang:

- Vi har kigget på det. Vi har overvejet det, og vi har allerede det, som vi kalder for jobbørs, som minder om det. Og jobbørsen får allerede opkald, hvor firmaer søger freelancere. Så det er noget, som arbejdsgiverne efterlyser, men lige i øjeblikket kan vi så ikke opfylde det ønske, siger Kirstine Baloti. 

Men jobbørsen er jo kun ordinære vikar- og deltidsansættelser, og du siger, at I opretter det nye freelancebureau for at gøre det nemmere at være freelancer under ordnede forhold. Hvorfor ikke også bare hjælpe med at formidle opgaver?

- Det vi gør med bureauet er, at vi frigør noget tid til at finde kunder, som man før ville bruge på administrativt arbejde. Men når du siger "bare"om at skabe en arbejdsplatform, vil jeg gerne anfægte, at det "bare" er noget, man gør. Det kræver en langt større satsning både økonomisk og ressourcemæssigt. Men jeg vil ikke afvise, at det kan komme på længere sigt, lyder det fra Kirstine Baloti.

Selvom det blot er et forsøg, ser Claus Skytte det som et forsøg på at få kontrol med platformsøkonomien i Danmark, som indtil videre har været lige lovlig meget 'wild west' og lidt for lidt ordnede forhold.

- Platformsøkonomi i Danmark er jo i øjeblikket et sted, hvor det på grund af sorte og grå huller i lovgivningen, ligger et sted mellem cowboyøkonomi for de svage og badeferie for de stærke, så vi har brug for, at nogen af de voksne træder til. Jeg ser det som et eksempel på, at HK tør tage et skridt ud i det ukendte. De dypper tåen og prøver det af. Så kan det være, at projektet dør med en rose i røven, men så har man i det mindste prøvet det, siger Claus Skytte. 

Nyheder

Dronningen dybt

forfærdet