Japan vil styrke venskab med Iran og hæver sanktioner
Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, taler om Irans næste skridt i verden efter atomaftalen til World Economic Forum i Davos, Schweiz. 20. januar. Foto: Michel Euler/AP
Iran overholder den atomaftale, det indgik med FN sidste år. Derfor vil Japan nu styrke landenes relationer.

Japan hæver fredag sine sanktioner mod Iran. Dermed følger japanerne i hælene på flere stormagter, der bløder op over for landet.

Sanktionerne bliver hævet, efter at FN's atomagentur lørdag bekræftede, at Teheran har efterlevet sine forpligtelser i en historisk aftale om landets atomprogram.

Iran har været underlagt økonomiske sanktioner i årevis, efter at særligt USA har kørt en hård linje over for den islamiske republik.

Den japanske regering byder Irans imødekommenhed "velkommen" i forbindelse med den aftale om landets atomprogram, der i 2015 blev indgået med blandt andre USA og EU. Det siger Japans udenrigsminister, Fumio Kishida, ifølge japantimes.co.jp.

- Japan vil styrke de historisk venlige relationer til Iran. Japan vil aktivt arbejde for, at aftalen langsomt bliver indfaset, siger Kishida.

For at støtte atomaftalens indfasning vil den japanske regering bistå med atomeksperter.

Japanske virksomheder forventer, at tiltaget vil styrke de økonomiske relationer til Iran, der er rigt på olie, naturgas og andre naturressourcer.

Atomaftalen med Iran blev indgået med stormagterne i FN's Sikkerhedsråd, der tæller USA, Rusland, Storbritannien, Frankrig og Kina.

Også Tyskland, der ikke er medlem af Sikkerhedsrådet, er med i aftalen, som det internationale samfund i årevis har presset på for.

/ritzau/Reuters