I Aarhus kommune kan man ikke sidde på hænderne, hvis man er under 25 år og på kontanthjælp.
Ligesom hos flere af landets andre kommuner, sender Aarhus Kommune de unge kontanthjælpsmodtagere direkte i arbejde, fortæller Hans Halvorsen, der er rådmand for social- og beskæftigelsesområdet i Aarhus kommune.
"Når de kommer og beder om kontanthjælp, så får vi dem selvfølgelig først og fremmest visiteret, for at se, om de er arbejdsmarkedsparate, men er de det, så bliver de stillet overfor et krav om, at de skal arbejde for deres kontanthjælp," siger han til Newspaq.
De unge bliver sat til at lave alt fra at passe have hos ældre, til at rydde sne eller gå til hånde på offentlige virksomheder.
Sidste år satte kommunen 409 unge i straksaktivering i ældreplejen, og med den taktik blev resultatet, at omkring halvdelen af disse unge kontanthjælpsmodtagere i dag er i uddannelse og yderligere 100 af dem har fundet sig et arbejde.
I København, Esbjerg og Randers overvejer man at sætte ufaglærte kontanthjælpsmodtagere under 30 år til at for eksempelvis at klippe hæk fuld tid, mens man i Odense overvejer at nedsætte kontanthjælpen hos unge under 25 år til SU-niveau.
I Aalborg og Aarhus har man allerede gode erfaringer med at sende unge ufaglærte kontanthjælpsmodtagere i arbejde. I 2011 blev 409 unge mellem 18 og 24 år sat i arbejde i Aarhus' ældrepleje, og i dag er halvdelen nu i arbejde, mens mere end 100 har fået et andet lønnet arbejde.
Kommunernes initiativ kommer regeringens kontanthjælpsreform i forkøbet, og beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) er positivt indstillet over for kommunernes overvejelser.
Aarhus Kommune håber, at regeringens kommende reform på området vil give kommunerne mere frihed til selv at bestemme hvordan de vil få deres borgere i arbejde.