Høj SU får flere gennem uddannelse
Efter SU-reformen i 1988 har flere fra hjem uden bogreoler fået en universitetsuddannelse - ligesom der er kommet færre evighedsstuderende. Foto: Colourbox
Den danske SU er i dag den højeste i verden, men den har god effekt, viser ny undersøgelse. Især hjælpes studerende fra lavere sociale lag.

Det kan betale sig som land at give en høj uddannelsesstøtte til de studerende - hvert fald, hvis man ønsker, at flere kommer gennem deres uddannelse.

Det viser en ny undersøgelse fra Anvendt Kommunal Forskning, AKF, skriver Politiken.

"Den danske SU er i dag den højeste i verden, men vores undersøgelse viser, at SU-reformen i 1988 har haft en effekt," siger forskningsleder i AKF, Jacon Nielsen Arendt til avisen.

Analysen omfatter godt 1.100 unge, som studerede i årene fra 1984 til 1992. Den viser, at i årene op til SU-reformen sprang cirka 11 procent af de studerende årligt fra deres uddannelse.

Men den højere SU betyder, at flere efter 1988 gennemfører deres uddannelse.

I årene efter SU-reformen faldt frafaldet således til omkring 7 procent.

"Det mindre frafald kunne især observeres blandt studerende, hvis forældre havde et lavt uddannelsesniveau og lav indkomst," fortæller Jacob Nielsen Arendt til Politiken.

Reformen blev i sin tid indført for at begrænse de studerendes erhvervsarbejde, da man anså det som en af grundene til, at studietiden trak ud.

Undersøgelsen viser, at den højere SU også her havde en effekt, idet de studerende arbejdede op til 90 timer mindre om året efter reformen.

Desuden vurderes det, at SU-reformen har mindske antallet af såkaldte evighedsstuderende.

Kilde: Politiken