Administration 

Han flygtede til Danmark for at finde frihed, nu ender han i et nedlagt fængsel i Jylland

19-årige Erfan har fået afvist sin asylansøgning. Nu sendes han på udrejsecenter (Foto: Foto: Victoria Thorsen/privat)

Erfan flygtede fra chikane og undertrykkelse i Iran. Nu er hans asylansøgning afvist, men Danmark må ikke sende ham hjem. I stedet bliver han sendt til et udrejsecenter.

Den 13. december 2010. Erfan Yari husker tydeligt dagen. Sneen dalede, og temperaturen var en hel del lavere end i Iran, hvor han var flygtet fra. Erfan og hans bror anede ikke, hvor de var. 

- Hvilket land er vi i? Spurgte de politimændene, der samlede dem op. 

De jublede stille, da de hørte, at svaret var Danmark.

Den 6. maj 2016. Fem år efter at Erfan ankom til Danmark, vil han blive samlet op af danske fængselsbetjente på Bording Station. De vil transportere ham til udrejsecenter Kærshovedgård i Midtjylland - et nedlagt fængsel langt fra nærmeste by. Her skal han opholde sig sammen med udviste kriminelle på ubestemt tid.

19-årige Erfan har ikke gjort noget ulovligt. Han har søgt om asyl og fået sin sag afvist. Men de danske myndigheder kan ikke sende ham hjem, fordi Danmark ikke har en hjemsendelsesaftale med Iran.

Erfan frygter for sin sikkerhed, hvis han tager tilbage til Iran. Derfor rejser han ikke frivilligt. I stedet venter en usikker fremtid på et udrejsecenter, hvor man - ifølge Erfan - presser folk ved at fratage dem muligheden for at lave noget som helst. 

- Du går bare og laver ingenting, og så kommer der mange ubehagelige ting oppe i dit hoved. Man bliver syg, hvis man ikke kan lave noget. Det er ikke en god måde at presse folk i et land som Danmark med demokrati og ytringsfrihed, siger Erfan, der har svært ved at genkende det land, han ellers har forelsket sig i.

Med en Facebook-opdatering prøver en af Erfan bekendte nu at stoppe deportationen til udrejsecenteret. Og noget tyder på, at adskillige danskere ønsker at hjælpe. Mere end 4.000 mennesker har indtil nu delt opråbet. 

Opdateringen og udrejsecentret vender vi tilbage til, men først må man kende Erfans historie.

På flugt fra chikane og undertrykkelse

Erfan og hans bror Kaywan Yari er kurdere og tilhører en særlig religiøs minoritet ved navn Yarsani. Yarsani er en religion uden koran eller bibel, himmel eller helvede. Derfor opfattes den som kættersk af Irans konservative shiamuslimske styre.

Resultatet for Erfan og Kaywan var chikane, diskrimination og undertrykkelse. I skolen blev Erfan kaldt beskidt og uciviliseret. Den eneste måde, han kunne blive ren, var ved at læse Koranen. Nægtede han, blev han slået med et bælte i hovedet.

Kaywan, der er ni år ældre end Erfan blev fyret og kunne ikke få et nyt job, fordi han ikke var muslim.

Til sidst flygtede de. Til bens, med bus og bagi lasbiler på en usikker rejse.

Fra noia til integration

Paranoiaen sad i brødrene, da de ankom til Danmark. De var bange for, at Irans efterretningstjeneste kendte deres værelsesnummer på asylcentret. 

Efter få måneder begyndte brødrene dog at åbne op. Siden har Kaywan læst til frisør og fået sit diplom. Erfan går i 10. klasse og vil gerne fortsætte på HF. Han skriver digte om frihed og prøver at bygge en flyvemaskine, der kan flyve uden elektricitet.

Frivillige på asylcenter Kongelunden beskriver brødrene som en stor ressource for centeret. 

- De er enormt integrerede. Hver gang der kommer nogen og skal lave en opgave om asylcentret, så taler de med Erfan, fortæller Laura Møller Henriksen, der er frivillig på asylcentret og står bag den føromtalte Facebook-opdatering.

Politisk aktive

I Danmark er brødrene også blevet politisk aktive. De deltager i møder og grupper, der arbejder for demokrati og kæmper imod henrettelser, tortur og politiske fængsler i Iran.

- Vi begyndte at kæmpe mod Iran, fordi vi ikke vil have en islamisk regering i Iran, men en demokratisk, hvor man respekterer kvinder og ser alle som lige, siger Erfan.

Brødrene har også deltaget i demonstrationer foran den iranske ambassade. Billeder og video fra demonstrationen har været i kurdiske medier. Derfor er brødrene overbevist om, at det iranske styre kender deres politiske aktivitet.

Afvisningen

I foråret kom den så. Afvisningen på Erfans asylansøgning.

Ifølge konventionerne er man flygtning, hvis man er personligt forfulgt på grund af sin race, religion, politiske holdninger, nationalitet eller hvis man tilhører en særlig social gruppe.

For at få asyl skal man dog kunne påvise, at der er tale om en personlig forfølgelse, hvor man er i søgelyset hos folk i ens hjemland. Det kan Erfan og Kaywan ikke.

- Den her religion, som vi har, er ikke så kendt i Danmark. Politikerne tror ikke så meget på det, for de ved ikke noget om den. Nogle asylansøgere med min religion skifter til kristendom og får nemt ophold, forklarer Erfan, der ikke er klar til at skifte religion. 

Ifølge lektor Rasmus Christian Elling, der har studeret iranske minoriteter, er der begrænset viden om Yarsani-folket:

-  Det er svært, fordi vi ikke har objektive og uafhængige rapporter. Hvis vi skal tro på aktivister i miljøet, bliver Yarsanier undertrykt på forskellige måder, siger Rasmus Christian Elling, der også nævner, at der har været rapporter om forfølgelse.

Lige meget om Erfan er forfulgt eller ej, har han ingen intentioner om at vende hjem til Iran. Da Danmark ikke har en aftale med Iran, kan de heller ikke tvinge ham til det. Men de kan motivere ham.  

Centeret 

Og så er vi tilbage ved udrejsecenteret og Facebook-opdateringen. 

Den tidligere regering indførte i 2012 en asylaftale, der skulle målrette indkvarteringen af asylansøgere. Det betød, at der kom et udrejsecenter til afviste asylansøgere på Sjælsmark Kaserne i Nordsjælland.

I dette center skulle man ifølge daværende justitsminister, Morten Bødskov, arbejde med at "motivere" asylansøgere til frivilligt at vende hjem. På udrejsecentrene blev der lavet særlig afsnit til kriminelle asylansøgere og personer på tålt ophold. 

I efteråret 2015 kom det frem i Ekstrabladet, at en stor del af de udviste kriminelle fortsatte med at begå kriminalitet. Derfor valgte regeringen som en del af asylpakken 20. november, at oprette et nyt udrejsecenter i det nedlagte fængsel Kærshovedgård. Det skulle i stedet danne rammen om de uønskede kriminelle. 

Ifølge integrationsminister Inger Støjberg blev Kærshovedgård valgt, fordi det lå isoleret og var ubekvemt for asylansøgerne: 

-  Jeg har før sagt, at det skal være så utåleligt som muligt at være på tålt ophold, og det mener jeg, sagde Inger Støjberg til Ekstrabladet.

Det er disse utålelige forhold, Erfan skal leve under fra d. 6. maj og på ubestemt tid.

Hårde forhold

På Kærshovedgård er det fængselsbetjente, der skal tage sig af asylansøgerne. Værelserne er små. Asylansøgerne har meldepligt hver dag, så de kan ikke forlade centeret i længere tid. Og på grund af, at der er kriminelle blandt asylansøgerne, ønsker de lokale ikke, at de bruger de lokale busser - nærmeste by er syv kilometer væk. 

Kaywan er blevet sendt til centret. Erfan har sammen med Laura Møller Henriksen besøgt ham og centeret:

- Der skal være nul aktiviteter. De er ikke frihedsberøvet, men der er ikke meget at komme efter, siger Laura Møller Henriksen.

Hun mener, man spilder værdifulde ressourcer ved at isolere brødrene på et udrejsecenter. Hun mener, at man kriminaliserer mennesker, der ikke er kriminelle. 

Derfor skrev hun en status, hvor hun fortalte Erfans historie. Sammen med 10-15 andre personer har hun også oprettet en Facebook-side og en underskriftsindsamling, der skal hjælpe med at få genåbnet brødrenes sag.

Erfan. Han har svært ved at forstå, at han skal sidde i et udrejsecenter sammen med kriminelle asylansøgere. 

- Jeg ved ikke, hvorfor de gør det. Det er ikke det, Danmark skal være. De skal forstå forskellen mellem, hvem der er gode, og hvem der er dårlige i stedet for at sende alle til et sted. Det gør, at mennesker bliver syge. Folk går under jorden eller bliver på centeret og får det dårligt.

Udlændingestyrelsen oplyser til Avisen.dk, at man ikke kan kommentere på brødrenes konkrete sager. I forhold til udrejsecentrene oplyser styrelsen, at de er oprettet på baggrund af en ren politisk beslutning med det formål at være motivationsfremmende til at rejse hjem.  

Mand sidder ved bord med en kvinde på hver sin side.
Kendte

DiCaprio spottet i København

Mand på den røde løber
Kendte

Få dage før starten:

Rolf dropper touren

folk solbader på strand
Nyheder

Ny prognose:

Meget mere varme på vej 

Mand med solbriller
Kendte

Kanye West har fået visum annulleret

Togstamme
Nyheder

DSB advarer

Forskellige slags solcreme
Sundhed

Denne solfaktor bør du bruge

Vindmølle
Nyheder

Folkeaktie i voldsom stigning

Ambulance holder på vej
Krimi

Fundet død på vej

To personer under solparaply
Rejser

Sådan dækker rejseforsikringen ved ekstrem varme

tagning fra retssal
Kendte

Jury i Diddy-sag er enige om fire ud af fem anklagepunkter

træer i regnvejr
Nyheder

DMI varsler farligt vejr 

person står udenfor i varmt vejr
Nyheder

2-årig dreng død:

Glemt i varm bil

person på festival
Nyheder

Roskilde Festival:

Varmerekord står for skud

par poserer ved galla
Kendte

Meldes klar til

Vild med dans

Sport

Stor dansk overraskelse

i Wimbledon

billede af restaurant der ligger ved sø
Nyheder

Noma åbner i USA

kokosnød med sugerør
Mad og drikke

Tilbagekalder kokosnød

Kassebil fra Forsvaret
Krimi

Fandt dynamit på loftsrum

gade i randers
Krimi

Karatespark og ukvemsord:

Mand terroriserer gade 

tennisspiller i aktion
Sport

Tauson får første sejr

i Wimbledon

et livreddertårn
Nyheder

Det betyder badeflagene

Et fly i luften
Rejser

Gigantisk handel: SAS køber 55 fly

portrætter af iranske politikere
Krimi

Dansker anholdt og mistænkt for at spionere for Iran

Nyheder

Kongelige fejrer Øresundsbroens jubilæum

et supermarked
Mad og drikke

Vi har EU's dyreste fisk og brød 

et cruiseskib
Helt vildt

Far redder barn som falder over bord fra krydstogstskib

en kop kaffe med mønster
Debat

Kaffeparadokset: Danskerne vil have den bedste kop – bare ikke derhjemme

en elbil ved havnen
Biler

Fire ud af fem nye privatbiler er elbiler

Trump og Musk ved en Tesla
Nyheder

Åben krig: Trump vil knække Musk' selskaber

folk på badebroer i varmen
Nyheder

Fantastisk sommerdag i vente

en Tesla Y
Biler

Tesla er tilbage

Trump og en gråhåret kvinde
Nyheder

Hackere vil offentliggøre regeringens e-mails

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

22-årig dræbt på motorcykel 

Elon Musk i the oval office
Kendte

Elon Musk vil oprette nyt parti 

livredningstårn og strand i baggrunden
Nyheder

Livreddere fik travl

start på sommerferien

ældre kvinde med stort smil og smuk blå kjole
Kendte

Anne Laxholm: 

Det er synd for dem

falckbil holder ved siden af væltet lastbil
Krimi

Lastbil på hovedet i grøft

to mænd i jakkesæt hilser på hinanden
Nyheder

Forsvarsminister

vil besøge Grønland

pige på scene io blå badedragt med dannebrog
Kendte

Afsløring: Fra Grand

Prix til Vild med dans

Nyheder

Danske Vestas lukker i rødt 

varebil holder smadret på motorvej
Krimi

Motorvej blokeret:

Op til tre timers ventetid

meget varmt sydpå i europa
Nyheder

Danske rejseselskaber

giver gæster varmeråd

logo på legoland parken
Nyheder

Legoland i rekordsalg

stor bygning i centrum af aarhus
Krimi

Udvist: Voldtog

og røvede prostituerede 

politi til stede på vej
Krimi

Ramt af bus:

Fodgænger død 

par poserer
Nyheder

Vild med dans-stjerne:

En mavepuster

ødelagt lastbil
Krimi

Lastbil brager ind i gangbro 

par poserer ved galla
Kendte

57-årige Boris Becker:

Far for femte gang 

to fodboldspillere fejrer
Krimi

Bar spansk fodboldtrøje:

Skal i fængsel 

skilt foran bilka
Helt vildt

Efterlyser Bilka-millionær 

mand poserer
Krimi

Jes Dorphs millionkrav

afgøres inden jul 

dansere poserer
Film og TV

Slut med Vild med dans 

Nyheder

Facebook vil bruge

dine private billeder 

mand smiler
Kendte

Thomas Evers:

Det har ændret mit liv

dansepar poserer
Kendte

Tak for dansen:

Her er alle vinderne

i Vild med dans

Nyheder

Snigskytte dræber to

brandmænd 

storke i rede
Dyreliv

Danmarks storke skal klare sig selv 

folk bader
Nyheder

Solrig start på ugen

- men så kommer regnen

politi til stede ved butik
Krimi

Maskeret mand på cykel

skød mod kiosk

Sport

Lionel Messi ydmyget

Nyheder

Skandaliseret politier gør comeback

Fire brudepiger på vej til bryllup
Kongelige

Prinsessens datter

springer ud:

Biseksuel

Politimand ved væltet stillads
Krimi

Kraftigt vindstød vælter stort stillads

Mand op den røde løber smiler
Kendte

Seebach forsonet med sin bror

kontanter og kort i hånd på mand ved hæveautomat.
Nyheder

Nu kommer der gebyr på kontanter

Færge på hav med høje bølger
Nyheder

Kraftig blæst forsinker færge

en gade i England
Sundhed

Læger ser boom i astmapatienter 

trøffelkugler i æske
Nyheder

Spis dem ikke: Romkugler med muselort trækkes tilbage

en lottokupon
Helt vildt

Vinder 2,2 milliarder kr.

fede biler i den gamle have
Biler

Fede biler i Tivoli i dag

Nyheder

Gratis wifi på ferien er farligt

en sanger på scenen
Kendte

Skandale: Topnavn var på scenen i 12 minutter

en kvinde på en strand
Rejser

Strejker i Spanien kan ødelægge din ferie

Mads Mikkelsen på den røde løber
Kendte

Stenrige Mads Mikkelsen hæver 34 mio. kroner

to mænd ved en begravelse
Kongelige

Prins Harrys dystre fremtid – indgår ikke i Williams planer

tog med folk om bord og af
Nyheder

Nyt tiltag på Roskilde Festival gør det mere trygt

grafer på en computer
Nyheder

Vores pensionskonti klarer sig fint

e strand i Danmark
Sundhed

Slut med rygning på strande og i parker

senatet i washington
Nyheder

Trumps lovpakke overlever med minimalt flertal