Administration 

Forsker til 3F: Tag kritikken fra medlemmerne alvorligt

Nordjyske bygningsarbejdere demonstrerede 12. april på Gammeltorv i Aalborg mod den nye overenskomst. Utilfredsheden ulmer endnu, fortæller den lokale formand for byggegruppen. (Foto: Foto: Henning Bagger, Scanpix.)

Utilfredsheden ulmer ude i skurvognene, og det kan få 3F-medlemmer til at melde sig ud af deres fagforening, mener arbejdsmarkedsforsker. I Esbjerg og Aalborg har lokalafdelingerne travlt med at forklare den nye overenskomst.

Utilfredsheden blandt byggearbejdere og andre 3F-medlemmer på grund af overenskomstfornyelsen fortsætter.

I Esbjerg er bygningsarbejdere inviteret til møde i det lokale forbundshus efter fyraften torsdag, og i Aalborg besøger den lokale 3F-byggegruppe for øjeblikket byggepladser og anlægsvirksomheder for at dæmpe gemytterne.

Næsten otte ud af ti håndværkere og stilladsarbejdere i 3F’s byggegruppe stemte nej til den nye overenskomst, men på grund af de såkaldte sammenkædningsregler kommer den nye overenskomst til at gælde for dem også. Dermed kan de i perioder få påbudt 42 timers arbejdsuge.

Derfor er der travlt i 3F’s lokalafdeling på Hadsundvej i Aalborg for øjeblikket. 

Formanden for de 4.500 medlemmer af 3F’s byggegruppe i Aalborg Reidar Kogstad arbejder på  højtryk for at forklare den nye overenskomst. Kritikken fra jord- og betonarbejdere, murere og håndværkere er hård og kontant, pointerer han.    

Ikke i tvivl om udmeldelser 

- Vi har nogle medlemmer, der har truet med at melde sig ud af 3F på grund af utilfredshed med sammenkædningsreglerne. Og der vil helt sikkert være nogen, der tager konsekvensen og melder sig ud af fagforeningen. Det er jeg slet ikke i tvivl om, siger han.

Men Reidar Kogstad understreger, at han ikke tror på masseflugt fra 3F.      

- På en arbejdsplads tilkendegav 40 mand, at de overvejede at melde sig ud. Om de gør det, ved jeg ikke. Men jeg tror ikke, at vi får masseudmeldelser, når vi får forklaret, at det ikke handler om en 42 timers arbejdsuge men om mulighed for i en periode at få overarbejde, siger Reidar Kogstad.

I Esbjergs 3F-afdeling har balladen efter overenskomstfornyelsen heller ikke lagt sig endnu, erkender formand John Schmidt.  

- Der sker en del ude i skurvognene, og folk i byggegruppen er frustrererede. Til gengæld er folk i industrigruppen tilfredse, og de er også vant til fleksible og varierede arbejdstider, siger han.

Tåbeligt at melde sig ud

I Esbjerg har ingen 3F-medlemmer meldt sig ud, og John Schmidt forventer ikke, at tømrere og murere vil droppe deres fagforening.

- Det vil da også være tåbeligt at melde sig ud. Man skal blive for at kæmpe, siger John Schmidt.

Arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Laust Høgedahl mener, at 3F-toppen skal tage kritikken fra medlemmerne alvorligt. 

- Utilfredse medlemmer af 3F kan enten forsøge at bryde ud og danne deres egen fagforening, eller stemme med fødderne og melde sig ud, fordi de er trætte af 3F eller et andet forbund i kølvandet på overenskomstfornyelsen, siger han. 

En gruppe af reddere, der er medlemmer af 3F Transport, har allerede taget initiativ til at bryde ud og danne deres egen fagforening. 

Arbejdsmarkedsforskeren fremhæver, at al forskning viser, at lønmodtagerne forbinder deres fagforening med deres fag. En fængselsbetjent skal være medlem af Fængselsforbundet. En pædagog af BUPL. Og en lærer af Danmarks Lærerforening.

- I 2008 var mange sygeplejersker utilfredse med deres nye overenskomst, og vi så strejker. Men selvom de var utilfredse, blev de i Dansk Sygeplejeråd, fordi de ikke kunne se sig selv andre steder, siger han.

Stor butik 

Skridtet til at melde sig ud af en fagforening er nemmere, hvis man ikke føler sig nært knyttet til sin fagforening og på samme tid er utilfreds, anfører han.   

- 3F er efterhånden blevet en ret stor butik med mange faggrupper og både ufaglærte og faglærte. Hvis folk ikke føler sig knyttet til noget fag, kan jeg godt frygte, at nogle vil melde sig ud, siger han.

Laust Høgedahl vurderer, at nogle kritiske medlemmer vil kigge sig om efter alternative fagforeninger som Krifa og Det Faglige Hus. 

- Jeg ville tage de her protester alvorligt og lytte til dem. Og gøre alt hvad jeg kunne for at imødekomme dem. Der ligger meget ude ved de lokale forhandlingsborde stadigvæk, og dele af nej-kampagnen var også en smule forsimplet, fordi det blev sagt, at et ja var lig med 42 timers arbejdsuge. Men det var jo ikke det, der lå i mæglingsforslaget, og det var heller ikke det, der blev stemt hjem. Arbejdsgiveren kan i en periode få en 42 timers arbejdsuge, men det skal afspadseres igen, forklarer han.

Gruppeformand for 3F’s byggegruppe Kim Lind Larsen har da også lagt en plan for at besøge diverse lokalafdelinger og lytte til medlemmerne. Og formand Per Christensen erkendte i sin 1. maj-tale, at man har fået et delt 3F i kølvandet på overenskomsterne.

- Derfor skal vi selvfølgelig drøfte med os selv - og ikke mindst i grupperne - vejen videre, sagde han. 

Lizette skal tage kuglerne

Det mener Laust Høgedahl er fornuftigt. 3F-toppen skal ifølge ham bruge kræfterne lokalt for at lave damage-control, mens de lader LO-formand Lizette Risgaard blive skældt ud i blandt andet Fælledparken. 

- Det er officielt LO, der skal sørge for at samle trådene og koordinere i forhold til overenskomsten. Derfor er det også naturligt, at Lizette Risgaard står på mål for OK-mæglingsforslaget, selvom utilfredsheden er ude i  de enkelte forbund. Dermed tager hun mange af kuglerne som formand for en hovedorganisation, der ikke er i direkte kontakt med medlemmerne, fastslår han.

- Det er meget smart for forbundene, at Lizette Risgaard tager trykket af ventilen frem for de enkelte forbund, siger Laust Høgedahl. 

Overlever sammenkædningsreglerne, som vi kender dem i dag?

- De er ikke sådan bare lige at lave om. For det første ligger reglerne om sammenkædning i forligsmandsloven. Det er jo lovgivning. Hvis lønmodtagersiden ønsker at ændre på det, kræver det en forhandling med arbejdsgiversiden, og de er jo meget godt tilfredse med sammenkædningsreglerne, fordi det mindsker risikoen for konflikt, der kan være dyr for dem.

- Hvis man brændende ønsker et opgør med de her sammenkædningsregler, kan det faktisk ende med, at man skal konflikte sig til at ændre dem. Hvis arbejdsgiverne ikke vil ændre dem ad forhandlingens vej, er man nødt til at opsige dem og tage en konflikt på det. Ergo ændrer man dem ikke bare, og jeg er heller ikke sikker på, at man kan samle opbakning til det på lønmodtagerside.

Altid nogen der ønsker mere militant linje

Derfor tror Laust Høgedahl, at protesterne snart lægger sig, og når det er hverdag igen, vil man kigge frem mod næste overenskomstrunde i 2020 og genopdage fornuften i sammenkædningen.

- Der er altid forbund, der føler sig kørt over. HK har gjort det i forbindelse med 50 procents reglen. Sådan er demokratiets spilleregler, noterer han.

Endelig minder han om, at den interne splittelse i fagbevægelsen er lige så gammel som fagbevægelsen selv.

- Det her med at tale om klasseforræderi, gjorde man også om de faglige ledere, der indgik Septemberforliget i 1899, hvor man blandt andet cementerede arbejdsgivernes ledelsesret. Der har altid været grupper i fagbevægelsen, der ønskede en mere militant linje overfor arbejdsgiverne, siger han.

I Esbjergs 3F-afdeling er formand John Schmidt overbevist om, at tingene lander rigtigt.

- Jeg har en stærk forventning om, at der falder ro på igen blandt vores medlemmer. Og så må vi evaluere om et år, hvordan det er gået med arbejdstiden, siger han.

Formanden for 3F i Aalborg, Allan Busk, understreger også overfor Avisen.dk, at man er ved at have styr på det.

- Vi har en lang række møder med tillidsrepræsentanter og medlemmer, og der er ro på. Vi fornægter ikke, at der har været frustrationer, og nu skal vi se fremad og arbejde med kommunikationen, siger han. 

portræt mand
Kendte

Populær vært

må trække stikket

portræt mand
Krimi

Politiet efterlyser:
Tag ikke kontakt

logo på retsbygning
Krimi

Forældre må ikke

kramme deres søn 

Mand og kvinde
Nyheder

Nye billeder: Sådan

har du aldrig set dem

Mand og kvinde
Kendte

Flytter sammen

Nyheder

Børsen: Driften er normal

Mand og kvinde
Kendte

Nyt ansigt for

150.000 kroner

rød mælle
Sport

Vingerne er faldet af

kø på motorvej
Krimi

Hagl skaber

kaos på motorvej

portræt mand
Nyheder

Tre skibe angrebet

Nyheder

Vi sætter stadig

hveder på bordet

portræt mand
Nyheder

Forlanger svar om

massegrave i Gaza

et par sidder ved et telt
Livsstil

Campingpladser er populære – campingvogne er ikke

kastrup lufthavn
Nyheder

Flystrejke aflyser fly fra Københavns Lufthavn

en lille bil ved den røde løber
Biler

Pioneren Prius

en auktionarius
Helt vildt

Klimt-maleri solgt for 224 mio. kroner

demonstranter med et flag
Nyheder

Rapper dømt til døden 

En smadret bil på en vej
Krimi

Kvinde dræbt i ulykke – mand fængslet

en kæmpe villa ned til en sø
Livsstil

Her er landets dyreste boliger

Nyheder

Boeing i stor krise

en by i et rødt skær
Helt vildt

Athen ser rødt

Mand med indkøbsvogn fyldt med øl og sodavand
Nyheder

Grænsehandel med øl og sodavand lever på lånt tid

Kim Kardashian og Kanye West
Kendte

Superstjerne vil lave porno

Gamle bygninger set ude fra
Krimi

Fem drenge tiltalt for vold på Herlufsholm Kostskole

Lyshåret kvinde foran flag
Kendte

Elvira Pitzner er gravid

Nyheder

Anbefaler prøver i skolen med kunstig intelligens

mand smiler
Kongelige

Grev Nikolais store brøler

Blå blink på politibil
Nyheder

To børn fundet døde i Sverige

Kø på landevej
Nyheder

Dødsulykke:

Hovedvej helt lukket

Biblioteksbygning set ude fra
Nyheder

Politiet skyder og dræber mand på bibliotek

Kvinde poserer på rød løber
Kendte

Fotograf var uvilligt vidne til stjernes bilsex

Mand taler med to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Bål, brunsviger og bodyshaming

sanger på scenen
Kendte

Johnny Cash

klar med nyt album 

kvinde med rødt øje
Kongelige

Dronningen ser rødt 

tyk person holder sig på dellerne
Sundhed

Ung forsker:

BMI er forældet

butik smadret
Biler

Smadrede ind i Netto:

Nu kaldes bilen tilbage

politi til stede på vej
Krimi

Politiet massivt til stede

i boligområde 

Nyheder

Dommer til Trump-advokat:

Du er ved at miste al

troværdighed

person ser tv
Film og TV

Streamingtjeneste

vil stoppe deling af

koder 

Retten i aarhus set udefra
Krimi

Tasketyve gik efter ældre kvinder

mand går med alligator
Helt vildt

Video: Nedlægger

alligator på åben gade

folk på vej ind i bygning
Mad og drikke

Stopper salg af

chokolade

Politifolk og en politibil i en skolegård.
Krimi

Seks syrebomber

kastet ind i skolegård

Katerina og Elvira Pitzner på den røde løber.
Kendte

Diamantfamilien

afslører forlovelse

Siden af en politibil
Krimi

16-årig dreng anholdt

efter bombetrussel

En lilla skattekiste
Nyheder

Ægte dansk skattejagt:

Gemmer kiste med

500.000 kroner 

Fra folketinget
Nyheder

Løsgænger

stifter nyt parti

En kuglepen på en lottokupon
Helt vildt

Bliver aldrig

vildere

Hylder i et supermarked.
Nyheder

Dårligt nyt for

forbrugerne

Ulrik Sjølin
Krimi

Betjent brød regel -

tiltalt blev frifundet

Lars Ulrich bag trommerne medtungen ud af munden
Kendte

Koster 48 millioner

En travl hospitalsgang
Nyheder

Frygter for

patientsikkerheden

Nyheder

Gløder blusser

op på Børsen

En helikopter i luften
Nyheder

Helikoptere støder sammen

i luften: 10 personer døde

Kronprins Christian i profil i jakkesæt.
Nyheder

Sneg sig ind til

Christians fødselsdag

Nyheder

Anders Fogh:
Tjener millioner

portræt kvinde
Kendte

Nu er hun hacket

logo på bil
Nyheder

Fortsat brandvagt ved Børsen 

to piger hopper ibassin
Nyheder

Varmen er på vej

Mand og kvinde
Kendte

Er endelig blevet forældre

netto logo
Krimi

Politi søger vidne: Ramt

af bil ved kassen i Netto

statue foran rød bygning
Krimi

Læge havde samleje

med psykiatrisk patient

portræt mand
Nyheder

Trump:

En trist dag for USA

tre hundehvalpe
Nyheder

Efter mishandling:

Klar til adoption 

portræt mand
Nyheder

Asylansøgere til Rwanda 

mønter
Nyheder

Er der penge

på vej til dig?

en mand på krykker
Kongelige

Kong Harald drosler ned

en ladestation
Biler

Ladepark indvies:
Her kan du lade gratis

sammenkopieret billede med mand og politi
Krimi

OVERBLIK: 
Seks dømt - kvinde ankede og fik to år mere for drab på 40-årige Frank Nørgaard

et par foran et hus og to biler
Kendte

Janni Ree:

Det er en lodret løgn

bygninger set fra vejen
Nyheder

Friskole begæret konkurs

en ældre mand
Kongelige

Kong Harald i arbejdstøjet efter sygemelding

Pr på den røde løber
Kendte

DR-vært gravid

et valgsted
Nyheder

Populær feriedestination tager ved valg et skridt mod Kina

en bil salter en vej
Nyheder

Koldt forårsvejr
giver glatte veje

politifolk fører mistænkte væk
Krimi

Mand fundet død:

Fem personer anholdt

en politiuniform
Krimi

18-årig kvinde er fundet

Fodboldspiller jubler
Sport

Højlund og Eriksen sender United i finalen

afspærringsbånd
Krimi

18-årig kvinde
er fortsat savnet