Mens der generelt i byggefagene sidste år blev indgået fra fire til 15 procent færre aftaler mellem lærlinge og virksomheder om en praktikplads, er situationen decideret kritisk i vvs-branchen, skriver Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Der blev i 2013 kun indgået 515 uddannelsesaftaler inden for vvs-energiuddannelsen. Det er et dyk på 23 procent i forhold til året før og det laveste antal i de seneste 10 år.
- Det er intet mindre end en katastrofe. Hvis det fortsætter, kommer branchen til at mangle kvalificeret arbejdskraft. Hvis branchen ikke kan levere uddannet arbejdskraft til fremtiden, har den svigtet. Derfor er det nu, virksomhederne skal vågne op, lyder opsangen fra forbundssekretær Kim Fusager Balle fra Blik- og Rørarbejderforbundet.
Hos arbejdsgiverne i Tekniq er man enig i, at situationen er bekymrende.
- Med tanke på, at vi fra 2016 vil opleve behov for arbejdskraft, når de mange anlægsprojekter begynder at trække på vores folk, så er det meget bekymrende, at vi både har svært ved at tiltrække unge til branchen, og at virksomhederne tager så få lærlinge, siger underdirektør i Tekniq Tina Voldby.
Tekniq har dog ikke den gode forklaring på, hvorfor virksomhederne fortsat er lidt tilbageholdende. Branchen har tidligere sat et årligt måltal på 700 nyudlærte VVS-svende for at klare fremtidens arbejdskraftsbehov.