Tæt på verden Fem udlændinge kidnappet i Sahara
I Sahara-området er der mange steder, hvor al Qaeda kan gemme sig. CC BY via flickr.com Fighting Irish 1977
Kidnapning af udlændinge skal nu stoppes. Øget militær indsats i Sahara området skal dæmme op for al Qaeda og organiseret kriminalitet.

Tre europæiske turister blev fredag kidnappet i Malis turistcentrum Timbuktu. En fjerde tysk mand blev dræbt, da han nægtede at lystre.

Dagen før blev to franskmænd kidnappet i en by tæt ved grænsen til Burkina Faso. Om det er terrorgrupper eller lokale kriminelle, der er ansvarlige, vides ikke, rapporterer Reuters.

Allerede i gang

De nye kidnapninger kommer få dage efter Algeriet, Niger, Mali og Mauretanien nedsatte en særlig militær gruppe, der skal forhindre de systematiske kidnapninger af udlændinge i området.

Malis udenrigsminister Soumeylou Boubeye Maiga udtrykte klart landenes behov for at tilbyde et sikkert område for økonomisk udvikling.

Kritik fra især Spanien af ineffektivt efterretnings-arbejde og dyre løsesummer får nu Mauretanien til at åbne grænserne for spansk elitestyrker.

al Qaeda er modstanderen

Det er især i Malis ørkenområder, at al Qaeda huserer, og nu skal de angribes. Udviklingen med borgerkrigen i Libyen har styrket bekymringen for, at tunge våben skal finde vej til terrorister i ørkenlandene.

Tidligere på året trak Mauretanien tropper væk fra områder langt inde i Mali, og det tomrum udfyldte Al Qaeda lynhurtigt. I den forbindelse blev der fundet nye typer tunge våben, da Mali konfronterede terrorgruppen.

Indsatsen bliver finansieret af Algeriet. Landene vil koordineret udføre målrettede aktioner med teknisk bistand fra Frankrig og Spanien og efterretninger fra USA.

[pagebreak]Elitetropper

Spanien har forhandlet en aftale med Mauretanien om, at spanske specialtropper kan aktionere i ørkenen, hvis en statsborger er kidnappet.

Planen er i henhold til medier i området og spanske aviser, at det landene i det opgraderede samarbejde skal kunne gribe forebyggende ind imod deres fjende snarere end at afvente, at nogen bliver kidnappet.

Hidtil har udenlandsk intervention været et meget følsomt emne, men de lokale har ikke haft stor succes med at bekæmpe al-Qaeda.

Nye kampfly

Mauretanien er i færd med at opgradere sit flyvevåben med nye fly fra Brasilien, hjulpet af Frankrig. Fly fra det land har tidligere i år foretaget flere angreb på Al Qaeda stillinger.

Modernisering af flyvevåbnet til overvågning er vigtigt og mest effektivt, siden det gigantiske land er 80 procent dækket af ørken.

Initiativerne kommer efter repræsentanter for sikkerhed i 150 lande samledes i Algier i sidste uge for at diskutere koordineret indsats mod terror og organiseret kriminalitet i regionen.

Nogle eksperter frygter, at al Qaeda i Sahara finder sammen med den nigerianske Boko Haram gruppe.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.