En ny screening viser, at bakterien MRSA forekommer i næsten ni ud af ti af de danske svinebesætninger. I 2014 lå det tal på 68 procent.
Læs om bakterien her:
* MRSA står for Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus. På dansk betyder det methicilinresistente stafylokokker.
* Stafylokokker er en naturlig del af bakteriefloraen hos cirka halvdelen af alle mennesker, og man kan ikke mærke, om man har stafylokokker for eksempel i næsen eller på huden.
* Det særlige ved MRSA er, at de er en type stafylokokker, der er resistente. altså modstandsdygtige, over for en række antibiotika, som ellers er standardbehandlingen mod stafylokokker.
* Blandt andet er de resistente over for methicillin, der er i familie med almindeligt penicillin.
* En rask person har kun lille risiko for at blive alvorligt syg af MRSA, men bakterien kan medføre betændelser, eksempelvis bylder og børnesår.
* Personer, der i forvejen er syge eller svækkede, har større risiko for at få alvorlige infektioner.
* En særlig variant af MRSA kaldes husdyr-MRSA eller MRSA CC398.
* Den rammer primært mennesker, der arbejder med levende svin.
* MRSA er et stigende problem både i Danmark og udlandet.
* I perioden 2007 til 2014 er antallet af personer smittet med alle typer MRSA steget fra 662 i 2007 til 2964 i 2014.
* For MRSA CC398 har stigningen været fra 14 personer i 2007 til 1224 i 2014. Disse tal indeholder også de personer, som bærer bakterien uden at være syge.
* I begyndelsen af februar i år kom det frem, at der er fundet MRSA i godt halvdelen af det konventionelle danske svinekød, som kan købes i supermarkederne.
Kilder: Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut.
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.