En bølge på mindst 16 sammenstød med 200 døde vidner om alvorlige vanskeligheder for opsplittelsen af Sudan i to nationer. 200 er døde og 20.000 er fordrevet fra deres hjem.
Løsrivelsen sker ikke til venskabelige toner.
Sudans olieproducerende sydlige del løsriver sig som Syd-Sudan den 9. juli efter en fredsforhandling og en folkeafstemning. Men forhandlingerne mellem parterne i hovedstaden Khartoum er brudt sammen.
Våben leveret
Beskyldningerne fyger over den kommende grænse, som endnu ikke er trukket. Lederen af Sudan People's Liberation Movement (SPLM) og leder af det kommende land påstår og dokumenterer, at den nordlige regering bevæbner andre rebeller med nye våben og ammunition for at få processen til at bryde sammen.
Modtagerne skulle være to udbrydergrupper af SPLM. Det benægtes. Dokumentationen kaldes falsknerier.
Nyhedsbureauers beretninger tyder ikke på, at den årtier lange krig mellem nord og syd er brudt ud. Beskyldningerne fra syd handler om, at det nordlige Sudan vil gøre hvad som helst for at fastholde kontrollen med landets sydlige oliekilder gennem sabotage af statsdannelsen.
Drejer sig om olie
Det kommende Syd-Sudan vil sidde på tre-fjerdele af landets olieproduktion på 490.000 daglige tønder, pumpet hovedsagelig af kinesere. Landets reserver anslås til fem milliarder tønder.
Forhandlingerne mellem parterne drejer sig i særlig grad om kontrollen med Abyei-regionen, hvor oliekilderne findes. Den tidligere sydafrikanske præsident Thabo Mbeki forsøger at mægle mellem parterne.
Den formelle ledelse i Syd-Sudan frygter, at regeringen i Nord vil kuppe deres ledelse ved hjælp af en marionetregering sammensat af stammefolk og SPLM udbryderne, som har fået nye våben.
Udbryder giver problemer
Den genoptagne konflikt i Syd-Sudan er mellem SPLM og dens tidligere hærchef Athor, som blev fortørnet over et tabt lokalvalg. Dokumenter, som er offentliggjort, tyder på, at Nord-Sudan begyndte at levere våben til ham i maj 2010 – lige efter han tabte valget.
USA, Norge og Storbritannien er drivkræfterne bag forhandlingerne støttet af FN-styrker. De opfordrer til genoptagelse af samtalerne mellem nord og syd, som skal finde ud af, hvordan grænsen drages og olieindkomsterne deles.