Eksperter: Diktatorhæder kom fra regeringen

Da Dronning Margrethe i februar hædrede Bahrains diktator med Storkorset af Dannebrog, var det i rollen som statsoverhoved.
Dronningen handlede som statsoverhoved, da hun hædrede diktator.
Dronningen handlede som statsoverhoved, da hun hædrede diktator. Foto: Jens Dige / POLFOTO

Det var ikke bare en smutter hos kongehuset. Det var den danske regering, der førte udenrigspolitik.

Da Dronning Margrethe i februar blev kritiseret for at tildele Storkorset af Dannebrog til Bahrains diktator, Kong Khalifa, understregede regeringen, at det ikke skete i rollen som overhovedet for den danske stat.

Men nu har Berlingske fået afslag på aktindsigt i forløbet fra Udenrigsministeriet netop med begrundelsen, at det er sket under "deltagelse i statsstyret".

Dermed er ansvaret for den kontroversielle tildeling tilbage hos regeringen, mener Oluf Jørgensen, der underviser i mediejura på Danmarks Journalisthøjskole

"Udenrigsministeriets officielle svar på Berlingskes henvendelse kan kun læses sådan, at uddelingen af Storkorset til Bahrains statsoverhoved sker på vegne af staten, og dermed er det regeringens ansvar. Det er meget, meget bemærkelsesværdigt," siger han til Berlingske.

Oluf Jørgensen bliver bakket op af lektor på Danmarks Journalisthøjskole og ekspert i undersøgende journalistik, Nils Mulvad.

"Med afvisningen af aktindsigt til Berlingske siger ministeriet, at Dronningen handlede på statens vegne. Dermed har regeringen været med til at beslutte, at kong Khalifa skulle have denne orden. Det er der ingen tvivl om," konkluderer han over for avisen.

Tidligere udenrigsminister Niels Helveg Petersen (RV) er dog ikke enig med eksperterne. Han mener ikke, at regeringen kan holdes ansvarlig for uddelingen af ordren.

"Der er ikke nogen særlige regler som vidt jeg ved, så jeg mener ikke, at det er noget regeringen har taget stilling til. Det kan jeg ikke forestille mig," siger Nielsen Helveg Petersen til Newspaq.

Styret i Bahrain med Kong Khalifa i spidsen er blevet voldsomt kritiseret af FN for at at lade hånt om menneskerettigheder og slå brutalt ned på civile protester mod styret.

Storkorset af Dannebrog er Danmarks næsthøjeste orden.

Kilde: Berlingske

Følg os på Facebook

Så får du nyheder direkte leveret, og kan deltage i debatten på vores artikler.