Administration 

Dokumentation: Det viste status-opgørelsen fra regionerne

Nyhedsavisen har fået indsigt i statusopgørelsen på kræft-området fra regionerne. Her er hvad Regionerne skrev i juni:

Status i regionerne vedr. pakkeforløb på kræftområdet – medio juni 2008.

Danske Regioner har indsamlet oplysninger om status for implementering af pakkeforløb på kræftområdet til brug for økonomiforhandlingerne.

Samlet viser indmeldingerne fra regionerne, at det går som planlagt i forhold til implementeringen af pakkeforløb på kræftområdet, men at der begynder at vise sig problemer i forhold til kapaciteten herunder presset på personalet.

De steder hvor der er problemer, arbejdes meget fokuseret på løsninger i form af merarbejde, aftaler eksternt m.m. Tilbagemeldingerne lyder således:

Region Nordjylland

I forhold til de fire første kræftpakker oplever sygehusene nu en række planlægningsmæssige udfordringer for at efterleve ventetiderne i pakkeforløbene, idet der er store udsving i antallet af nye patienter, der skal behandles fra uge til uge. Særligt det radiologiske område er presset med hensyn til MR- og CT-scanninger, men det lykkes fortsat at overholde pakkeforløbene. På patologiområdet betyder kræftpakkerne ligeledes et stort arbejdspres, hvilket forstærkes af vakante stillinger.

De første resultater af pakkeforløbene er desuden ved at vise sig. Således kan det konstateres, at antallet af patienter, der opereres for lungekræft er steget med 69 % sammenlignet med samme tidspunkt sidste år. Der er tale om mindre operative indgreb, hvilket indikerer, at lungekræft identificeres på et tidligere tidspunkt, hvilket er en positiv følge af pakkeindsatsen. Der kan ligeledes på Aalborg Sygehus konstateres en stigning i antallet af henvisninger til kikkertundersøgelser for tarmkræft på 30-50 pr. måned. Dette har dog ikke ført til en stigning i kræftfundene. Der er således tale om et skred i indikationen for kikkertundersøgelser.

Det generelle billede for udredning og behandling er, at det endnu i vid udstrækning er muligt at overholde ventetiderne, som angivet i patientinformationen på sundhed.dk.

Status for implementering af gynækologiske kræftformer

Implementeringen er centreret om Aalborg Sygehus. Herfra er meldingen, at pakkeforløb forventes klar til implementering ultimo juni.

Onkologisk behandling

Onkologisk afdeling modtager henvisninger hurtigere, og samtidig kommer patienterne hurtigere igennem behandlingssystemet, hvilket øger presset på onkologisk afdeling. Det er muligt at overholde den maksimale ventetid på 4 uger på stråleterapi – i den forbindelse benyttes også udlandsaftaler. Det er imidlertid i mange tilfælde ikke muligt at overholde ventetiderne i pakkeforløbene pga. mangel på ledige tider til stråleterapien. I disse situationer er ventetiden op til det dobbelte af det foreskrevne i pakkeforløbene. Med hensyn til kemoterapi er der ligeledes ofte 3-4 ugers ventetid, fordi kapaciteten i nuværende rammer ikke er tilstrækkelig. Det er således heller ikke muligt at efterleve den angivne ventetid i pakkeforløbene, hvad angår kemoterapi.

Der planlægges en udvidelse af de fysiske rammer i afdelingen med en pavilliontilbygning, hvilket udvider kapaciteten med 8 konsultationsstuer. Det forventes, at tilbygningen vil kunne tages i brug ultimo 2008 og medvirke til at nedbringe ventetiden.

Aftaler med praktiserende speciallæger

Det foregår i øjeblikket intern afklaring af behovet for aftaler med praktiserende speciallæger. Der forventes pt. aftaler i forhold til udredning/behandling af tarmkræft, hoved-halskræft og gynækologiske kræftformer. Omfanget og eventuelle problemstillinger i den sammenhæng er endnu ukendte.

Praktiserende læger

Region Nordjylland planlægger et fælles telefonnummer til brug for praktiserende læger i henvisningssituationen. Herudover arbejdes der på at ansætte en praktiserende læge i en konsulentfunktion som støtte i processen med at udbrede kendskabet til pakkeforløbene mv. hos de praktiserende læger. Der planlægges desuden en række møder fordelt over hele regionen, hvor praktiserende læger vil blive introduceret til pakkeforløbene generelt, herunder også de ændrede arbejdsgange. Desuden vil der på møderne blive arbejdet med specifikke faglige problemstillinger.

Region Sjælland

Helt generelt er der problemer på det billeddiagnostiske område indtil der kommer flere MR, CT og ikke mindst en PET-CT skanner i hus. For hver kræftpakke, der indføres, vokser problemet. Der er allerede nu mangel på speciallæger, og der bliver yderligere brug for personaleressourcer til drift af de nye skannere.

På det medicinsk onkologiske område er der specielt mangel på konsultationslokaler og behandlingspladser til kemoterapi. Ingen af de onkologiske afdelinger kan på nuværende tidspunkt overholde tidsfristerne i kræftpakkerne og har problemer nok med at overholde de maksimale ventetider.

Ud over de store apparaturinvesteringer, der allerede er planlagt, har flere afdelinger f.eks. brug for ekstra ultralydsapparater, skoper og operationslejer, og i patologien for analyseapparatur for at kunne leve op til tidsforløbene.

Alle afdelinger, der er involveret i pakkeforløb mangler personaleressourcer, bl.a. for at kunne opretholde den nødvendige bufferkapacitet. Patientflowet kan variere meget, og kapaciteten skal kunne klare større udsving i antallet af patienter, hvis de stramme tidsfrister skal overholdes. I forhold til udredningen af patienterne, er det en stor udfordring at skulle give tider til patienten inden for 2 hverdage. De øgede krav om multidisciplinære konferencer giver også behov for ekstra personaleressourcer.

Gennemførelse af kræftpakkerne lykkes på nuværende tidspunkt kun på bekostning af andre aktiviteter, f.eks. øges ventetiden for patienterne med benigne sygdomme.

Regionen har ikke konkrete tal på ventetiderne, men overordnet forløber udredningen af patienterne i de 4 første pakker efter planen på de fleste af afdelingerne, dog tager brystkræft p.t. 10 dage

Region Midt

I Region Midt er der på Århus Universitetshospital, Århus Sygehus særligt problemer i forhold til implementeringen af pakkeforløbene på brystkræft- og tarmkræftområdet. Generelt arbejdes der på løsninger i form af merarbejde, omvisitering og eksterne aftaler m.m.

For hospitalet betyder udrulningen af de akutte kræftforløb store udfordringer for de diagnostiske og onkologiske funktioner - med behov for at udvide den fysiske og personalemæssige kapacitet.

Hoved-halskræft

Indenfor hoved- halskræft er det især den medicinske efterbehandling, der volder problemer, idet der er en noget længere ventetid end ventetidsgarantien på 2 uger.

Lungekræft

I forhold til lungekræftområdet mangler der kapacitet til PET/CT-scanning, idet det indgår i pakkeforløbet for lunge, at der i højere grad end hidtil skal anvendes PET/CT –scanning. Den medicinske efterbehandling kan ikke efterleves.

Tarmkræft

På tarmkræftområdet er der betydelige problemer vanskeligheder med at indføre pakkeforløbene. Det gælder udredning, behandling og til dels efterbehandling. Hospitalet kan således ikke tilbyde henviste patienter at påbegynde udredning inden for 2 dage. På grund af den lange ventetid ser hospitalet sig nødsaget til at prioritere blandt de henviste ud fra en faglig vurdering. Omkring 1. september 2008 vil hospitalet kunne leve op til normerne på tarm-kræftområdet.

Brystkræft

Bryst-kræftområdet har ligeledes betydelige vanskeligheder med at indføre pakkeforløbene. Dels er der en ventelistepukkel af patienter henvist med mistanke om brystkræft (visitationsgruppe 1), og dels en pukkel i forhold til mistanke om godartet sygdom; dvs. patienter der har fået tider til klinisk mammografi frem til andet halvår 2008.

Det forventes i øvrigt, at der vil komme flere henviste til operation som følge af brystkræftscreeningen

Region Hovedstaden

Generelt er der forbedringer inden for stort set alle ventetider. Således ses det, at servicemålene for udredning nu næsten alle opfyldes. Ligeledes er der også forbedringer af ventetider til behandling og efterbehandling.

Regionen har for hver af de fem nævnte kræftformer nedsat en regional arbejdsgruppe, som bl.a. har til opdrag at gøre rede for, hvilke flaskehalse og særlige udfordringer implementeringen af forløbspakker medfører for de enkelte hospitaler og afdelinger. Generelt er det de samme udfordringer, som er gældende for hele sundhedsvæsenet, nemlig manglen på personale og ledig apparaturkapacitet, der også giver udfordringerne for at kunne leve op til servicemålene ved pakkeforløbene. Der arbejdes målrettet for, at hospitalerne fremadrettet får tilført de nødvendige ressourcer til at løfte opgaven således, at alle regionens hospitaler fremadrettet kan efterleve de serviceregler, der er fastlagt for udredning og behandling af kræft.

Den 1. april blev der samtidig igangsat monitorering af forløbspakkerne for hoved-halskræft, tarmkræft, lungekræft og brystkræft, baseret på indikatorer udtrukket fra Landspatientregisteret. Sundhedsstyrelsen har afholdt undervisning i monitorering af forløbspakkerne og Region Hovedstaden har d. 22. maj 2008 inviteret de registreringsansvarlige lægesekretærer til et opsamlende undervisningsforløb, da behovet for yderligere undervisning har vist sig nødvendig.

I den kommende tid vil der fortsat være behov for stort ledelsesmæssigt fokus på opgaven og efteruddannelse af det personale, der forestår registrering og indberetning at data.

Alle praktiserende læger i regionen og praktiserende speciallæger indenfor relevante specialer blev i april 2008 inviteret til informationsmøder om kræftpakkerne. På møderne blev givet en generel introduktion til pakkeforløb for kræft ved koncerndirektionen efterfulgt af oplæg fra de relevante hospitalsafdelinger om de nuværende 4 pakkeforløb. Ca. 300 praktiserende læger og praktiserende speciallæger deltog ved informationsmøderne

Region Syddanmark

Region Syddanmark var tidligt ude og indførte allerede i oktober 2007 pakkeforløb generelt i regionen for lungecancer og hovedhals cancer. I november 2007 indførtes pakkeforløb for colorectal cancer. Mammacancer er indført fra januar 2008. De regionale pakkeforløb modsvarer de forløb der nu foreligger nationalt.

Region Syddanmark har i den mellemliggende periode indhøstet mange gode erfaringer med implementering af accelererede forløb. Regionen efterlever generelt kravene til hurtig udredning, både i forhold til hurtig opstart (2 hverdage) og varigheden af udredningsperioden. Dette gælder også i forhold til behandlingsstart mv.

Der kan konstateres enkelte kapacitetsproblemer på dele af behandlingen (især den onkologiske). Der er her mulighed for at give patienterne et tilbud om behandling i udlandet.

Der pågår stadig udviklingsopgaver med at få pakkeforløbene fasttømret og videreudviklet i alle led. Eksempelvis i forhold til problemstillinger der knytter sig til almen praksis – herunder præcisering af henvisningesmateriale og –procedure.

For at optimere den præ-hospitale indsats vedrørende kræftpakkerne, har Region Syddanmark planlagt et efteruddannelsesforløb for almen praksis i efteråret 2008.

Specifikt vedrørende de gynækologiske cancere mangler der en afklaring af de praktiserende lægers rolle.

I forbindelse med implementeringen af kræftpakkerne har Region Syddanmark nedsat tværfaglige arbejdsgrupper for de enkelte sygdomsområder. Generelt er der er i arbejdsgrupperne peget på en række forhold, som udgør potentielle flaskehalse/barrierer for implementering af de accelererede pakkeforløb, og som skal håndteres. Det drejer sig om den parakliniske service. Generelt peges der på behov for ressourcer til både de Patologiske Institutter samt Røntgenafdelingerne på alle udredende matrikler. Både apparaturmæssigt og personalemæssigt.

For de Patologiske Institutters arbejdsgange, løses problemerne ikke umiddelbart ved at øge maskinparken (vævspræpareringsmaskiner, farvemaskiner), men der peges også på øgede krav til antallet af bioanalytikertimer, og i mindre grad også for læge- og sekretærtimer.

For Røntgenafdelingerne peges der ligeledes på behov for både bemandings- og apparaturmæssige ressourcer for at kunne overholde de accelererede forløb.

Der pågår stadig udviklingsopgaver med at få pakkeforløbene fasttømret og videreudviklet i alle led. Eksempelvis i forhold til problemstillinger der knytter sig til almen praksis – herunder præcisering af henvisningsmateriale og –procedure.

Kilde: Danske Regioner

faktaboks

En hurtig bil i bjergene
Biler

Test Porsche Macan

Verdens bedste SUV

Fodboldspillere på en bane
Sport

Mbappé: Farvel til PSG

solen i mørke
Nyheder

Voldsom aktivitet på Solen bekymrer

Et par på den røde løber
Kendte

Laudrup morfar igen

Et logo på en facade
Nyheder

Krav mod Lauritz.com: 172 millioner

en sanger på en scene
Film og TV

Aviser kritiserer DR efter Eurovision-exit

et firmalogo med en tyr og en pille
Nyheder

Novo Nordisk i vild rekord

portræt kvinde
Kendte

Mascha Vang: 

Scorer millioner

portræt mand
Nyheder

Grandprixchef: Jeg kaster ikke håndklædet

Mand og kvinde
Kendte

Vild video: 

Forræder forlovet

portræt mand
Nyheder

Beach Boys-legende: 

Sættes under værgemål

væltet brandvogn
Krimi

Brandmænd på hospitalet

efter tankvognsuheld

portræt kvinde
Nyheder

Jeg er lettet og skuffet

portræt mand
Nyheder

Venstre vil have

bedre kystsikring

portræt mand
Nyheder

Weekendens bedste

vejr ventes søndag 

portræt mand
Nyheder

Tysk minister lover oprustning 

en sanger på en scene
Film og TV

FAKTA: Fem år uden en finaleplads

en sanger på en scene
Film og TV

Danmark ude af Eurovision - her er finalefeltet

en slange på jorden
Dyreliv

Dreng i Randers finder kvælerslange i sit frikvarter

en baby på stranden
Nyheder

Varm weekend i vente

Sport

Oliver Sonne sparker pokalen til Silkeborg

en dame på en scene
Film og TV

Israels Eurovision-deltager: Jeg har det fantastisk

parfumeflasker
Livsstil

Vi køber brugte skønhedsprodukter som aldrig før

tre smilende mænd
Krimi

Derfor blev de myrdet

et forulykket fly
Krimi

Endnu et Boeing-fly forulykker

Fodboldfans
Sport

Vilde billeder: Jyske fans indtager København 

mange parkeringsbøder
Nyheder

Undgå p-bøder:
Her er de værste fejl

en mand på en scene
Kendte

Ærgerlig Lars Lilholt:

- Jeg er træt af, at jeg ikke kan være der

en mand kigger på fotografen
Kendte

Silas Holst: Det må
være som, når man dør

en pakke hakket kød
Nyheder

Mysterie om 

salmonellaudbrud løst

politiafspærring
Krimi

Ung mand
fundet død i havn

et par
Kongelige

Grevinde er død

en sangerinde
Film og TV

Ekspert: Det bliver en sand gyser for Saba

et billede af en politibil
Krimi

Vejvrede: Kvinde kører dreng ned med vilje

hakket kød
Nyheder

Spis det ikke: 
Hakket kød kaldes tilbage

Mand og kvinde
Kendte

Tina Lund: Køber

fars gård til tilbudspris

en sanger synger
Film og TV

Gak afgør forskellen på dansk Eurovision-ekstase og finalefiasko

portræt mand
Nyheder

Havde orm i hjernen 

portræt mand
Nyheder

Danmarks største tipper:

Nu afslører han historien

portræt kvinde
Nyheder

Thunberg får 120 bøder 

portræt kvinde
Nyheder

Danske demonstranter

strømmer til Malmø

portræt kvinde
Kongelige

Video: Afsløret i dag

Nyheder

Beskylder Rusland

for spionage 

portræt mand
Krimi

Dansk OL-legende: 

Mine medaljer er stjålet

portræt mand
Nyheder

Nu er han færdig

Nyheder

Mette F. og Zelenskyj:
Diskuterede kampfly

Nyheder

Kæde lukker alle

fysiske butikker

Nyheder

Boeing-fly nødlander

uden forhjul

Anne-Grethe Bjarup Riis og Bo Mortensen.
Kendte

Anne-Grethe Bjarup Riis:

Er blevet skilt

Anders W. Berthelsen
Kendte

Anders W. Berthelsen

fejrer sølvbryllup

Michael Maze med bat
Sport

Michael Maze stopper:

Var kult i Kina

Et tog på en perron
Krimi

Politi stoppede tog

med biltyv om bord

Nicklas Bendter med den store hat.
Kendte

Nicklas Bendtner vender

tilbage til skærmen 

Siden af en politibil
Krimi

32-årig anholdt for

voldtægt af pige

En lottokupon
Nyheder

Lotto-vinder jublede

chefen op i ansigtet

Klaus Pagh
Kendte

Klaus Paghs millioner:

Børn må nøjes med

tvangsarven

Fra Game of thrones
Nyheder

Game of Thrones-stjerne

er død - blev 74 år

Sætter kryds på en tipskupon
Sport

Tipskuponen fylder 75 år

Læge Nicklas Vinter
Nyheder

Hver tredje dansker

får alvorlig hjertesygdom

Nyheder

Flere elever i smerte

efter fest - nu er der nyt

Saba i profil
Kendte

Danmarks Eurovision-håb:

Lukker ned for sociale medier

en gråhåret man med en urkasse
Kendte

Køb Sylvester Stallones ure

blå blink
Krimi

83-årig kvinde klemt ihjel i garageport

en kongelig familie kigger væk
Kongelige

Prins Harrys triste tid: Far og bror vil ikke se ham

en redningsbåd i en havn
Krimi

Savnet dykker fundet

en fyr og to kvinder
Debat

Søren Baastrup: Sex, Snapchat og skulderskader

Zelinski står med knyttet næve
Nyheder

Ukraine afværger russisk attentat på Zelenskyj

Frederik med en skovl
Kongelige

Frederik og Mary i gartnerlære

Sport

Stormy Daniels vidner i sag trods Trump-protest

en MR-scanner
Sundhed

Forskere: Biologisk forskel i hjernen hos migrænepatienter

En mørk mand i jakkesæt
Nyheder

Mand er blevet skudt uden for Drakes bolig

Et par og nogle menneskelignende aber
Film og TV

Abernes Planet-filmene bliver ved 

mand poserer
Kendte

Stig Rossen mister

kørekortet

lars løkke tager sig til hagen
Nyheder

Løkke udgiver lydbog

mand står ved lang baguette
Helt vildt

143 meter: Verdens

vildeste baguette

politibil med påskriften politi
Krimi

14-årig pige fundet

i god behold 

cykelrytter kører på vejen
Sport

Jonas Vingegaard er

tilbage på asfalt 

kvinde poserer
Kendte

Mette Sommer afslører:

Jeg skal være vært

fortidsmenneske
Helt vildt

Tollundmanden scannet:

- Helt exceptionelt