Pasta. Den er en klassisk følgesvend til kødsovsen, men også udskældt for sin gluten og tomme kulhydrater.
Men hvad er sandt, og hvad er sundhedshysteri omkring pasta?
Det korte svar er, at du gerne må spise pasta, men med måde, siger Heddie Mejborn, som er seniorrådgiver ved Afdeling for Risikovurdering og Ernæring på DTU Fødevareinstituttet.
- Man skal bare huske, at der ikke kun skal være pasta på tallerkenen. Der skal også være plads til grøntsager. Det duer ikke kun med pasta og ketchup, siger hun.
Og det skal være fuldkornsversionen, hvis pastaen skal tælle som sund og bidrage til Fødevarestyrelsens anbefalinger om 75 gram fuldkorn dagligt.
- Fuldkornsanbefalingen gælder det totale indtag af fuldkorn, ligegyldigt hvor vi får det fra. Og pasta er én af de måder, vi kan få fuldkorn på. Det behøver ikke være brød eller morgenmadsprodukter med korn, siger hun.
Så kig efter fuldkorns- eller nøglehulsmærket, eller bag på varedeklarationen hvor der skal stå "fuldkornshvede", "fuldkornsrug" eller "fuldkornsdurum", siger hun.
På den måde kan pastaen være en god hjælp til et varieret og tilstrækkeligt indtag af fuldkorn.
- Du kan eksempelvis få dit hvedefuldkorn fra pastaen, dit rugfuldkorn fra rugbrødet og dit havrefuldkorn fra havregrynene om morgenen. Så har du allerede fået tre typer korn, og så er det måske nemmere at nå op på det anbefalede fuldkornsindtag, siger Heddie Mejborn.
Så hvis du ellers spiser sundt og varieret, må du gerne spise fuldkornspasta 2-3 gange om ugen, siger hun.
Stivelses- og kulhydratforskrækkelsen er også noget pjat, mener Heddie Mejborn.
- Det er jo ikke "tomme kulhydrater", når det er fuldkornspasta. Det er ikke nogen dårlig idé at spise pasta. Hvis man ikke vil have stivelse, er det jo ens egen sag. Men der er ikke nogen videnskabelig dokumentation for, at man bliver sundere af at undgå stivelse, siger hun.
Du kan også fint spise den hvide pasta engang imellem.
- Det kan man sagtens spise og stadig leve sundt, hvis man har fået sit fuldkorn på andre måder i løbet af dagen. Det er jo aldrig meldt ud i de officielle kostråd, at alt, hvad du spiser af pasta og brød, skal være fuldkorn, siger hun.
Hele pasta- og sundhedsdiskussionen bør også ses i forhold til, hvordan man bruger pastaen, siger Kim Overvad, der er kostforsker og professor ved Institut for Folkesundhed, Aarhus Universitet.
Hvis fuldkornspastaen erstatter den hvide pasta, er den et sundere alternativ. Men hvis fuldkornspastaen konsekvent erstatter grøntsagerne, er det ikke sundt, siger han.
- Men fuldkornspasta kan være en fornuftig kilde til kulhydrater, og du får et passende indtag af kostfibre samtidig. Så det handler hele tiden om balance i kosten, siger han.
Så en børnefamilie kan fint et par gange om ugen lade fuldkornspasta indgå i aftensmaden.
- Hvis du vælger et fuldkornspastaprodukt, så er det et fornuftigt element i din kost, og så gør det ikke ondt på mig, at man spiser det tre gange om ugen. Bare du ikke gør det syv dage om ugen. Der skal også være plads til de andre ting, vi anbefaler, at folk spiser, siger han.
Hvad angår den hvide pasta, indeholder den primært letfordøjelige kulhydrater, som får blodsukkeret til at stige og falde hurtigt, så den skal man holde igen med.
- Det er bare ikke hverdagsmad. Det er ligesom kager, det må man også gerne engang imellem, bare ikke for tit, siger han.
Fakta: Den sunde pasta
- Gå efter fuldkorns- eller nøglehulsmærket eller typer med fuldkornsmel.
- Gå ikke efter farven. Det kan være hvedepasta med tomat- eller spinatfarve, uden at der reelt er grøntsager i.
- Fuldkornspasta kan du spise et par gange om ugen.
- Hvid pasta hører i gruppe med franskbrød og kage og bør ikke være hverdagsmad.
Kilder: Kim Overvad, Heddie Mejborn.
/ritzau/FOKUS