Måske når du kun at sluge halvdelen af morgenmaden, før ungerne skal afsted om morgenen. Eller også går der så mange timer mellem morgenmad og frokost, at maven spiller en rumlende koncert, før du skal spise igen.
Mellemmåltider og snacks kan være med til at bringe dig igennem en dagen, men hvordan får du en hurtig bid, som rent faktisk mætter og hjælper dig frem til det næste måltid?
- Jeg vil anbefale, at man går efter noget med fibre. De mætter og er med til at holde blodsukkeret stabilt, råder Lene Sølvkær, der er klinisk diætist ved Østerbrodiætisterne.
Hun oplever, at de fleste har brug for mellemmåltider i en travl hverdag, hvor der kan gå længe mellem de store måltider.
Hos Kost- og Ernæringsforbundet foreslår cand.scient. i human ernæring Lene Toft Johansen, at man kigger på sit daglige behov for frugt og grønt og fuldkorn, når man skal vælge indhold til sine mellemmåltider.
Det anbefales, at en voksen får 600 gram frugt og grønt fordelt nogenlunde ligeligt med 300 gram frugt og 300 gram grønt. Samtidig skal man have mindst 75 gram fuldkorn fra eksempelvis brød eller grov pasta dagligt.
- Man kan se på hovedmåltiderne og vurdere, om de mangler frugt eller fuldkorn i forhold til den daglige anbefaling. Det man ikke når at spise, kan man gøre til sit mellemmåltid, eksempelvis med et stykke frugt eller et stykke groft knækbrød, siger Lene Toft Johansen til Ritzau Fokus.
Diætist Lene Sølvkær råder sine klienter til at have en pakke groft knækbrød gemt på arbejdspladsen.
- Hvis et stykke frugt ikke er nok, kan man kombinere frugten med et stykke knækbrød eller spise to stykker frugt, hvis man ikke forsøger at slanke sig, men blot vil spise varieret, fortæller Lene Sølvkær.
Hun råder til, at man handler ind, så det er nemt at lave et mellemmåltid, man kan lide.
Det grove knækbrød kan smøres med et tyndt lag marmelade eller lidt smøreost alt efter, om man er til det salte eller det søde. Gode danske frugter som æbler og pærer holder også blodsukkeret mere stabilt end de mere eksotiske frugter.
Lene Toft Johansen påpeger, at sult midt på dagen kan være et udtryk for, at man ikke får den rette mængde næring ved hovedmåltiderne.
- Oplever du ofte sult, så tag et kig på dine hovedmåltider. Men har du brug for at spise noget mellem de store måltider, så vælg rigtig mad, der er med til at gøre din kost varieret, anbefaler Lene Toft Johansen.
Kost- og Ernæringsforbundet anbefaler ikke mellemmåltider som sundhedsfremmende for den normale dansker.
Fakta: Gode råd til mellemmåltider:
- Find noget, du kan lide, og put det i poser eller bøtter
- Grove grøntsager mætter mere end tomat, salat og agurk
- Spis kun mellemmåltider, hvis du er sulten mellem dine hovedmåltider
- Spis rigtig mad, når du "snacker"
- Overvej, om du fodrer en lækkersult eller en sult
- Køber du en enkelt ting at spise, som en myslibar, bør den ikke indeholde over 200 kalorier. For mange kalorier i snacks kan betyde, at du må begrænse dine hovedmåltider.
Kilder: Lene Sølvkær, Lene Toft Johansen
/ritzau/FOKUS
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.