Dansk skuespiller om jobbets skyggeside: "Jeg havde lyst til at grave mig ned i et hul"

Underholdning
Sofie Grabøl (tv) måtte kæmpe med sin usikkerhed selv, da hun i maj var i Cannes sammen med Lars von Trier for at repræsentere den danske mesterinstruktørs seneste værk "The House That Jack Built". Til højre er det amerikanske Siobhan Fallon Hogan, som også er på rollelisten. (Foto: Foto: Vianney Le Caer/Invision/AP/Ritzau Scanpix (arkiv))

Sofie Gråbøl havde "koldklamme" håndflader, da hun var med ved Lars von Triers comeback ved filmfestivalen i Cannes.

Det er ikke alle spotlights, som skuespilleren Sofie Gråbøl er tryg ved at blive fanget i.

Det fortæller den prisbelønnede danske skuespiller i et interview med ugebladet Femina.

For selvom den nu 50-årige skuespiller siden hun var en stor teenager har medvirket i et hav af film og tv-serier, og således har fundet sig til rette i faget, så forsvinder usikkerheden nok aldrig helt.

Det mærkede hun tydeligt, da hun var i Cannes i forbindelse med Lars von Triers nyeste film "The House That Jack Built".

- Jeg har altid haft det svært med at stå på en rød løber - jeg får lyst til at grave mig ned i et hul, fortæller hun om oplevelsen fra midt i maj, hvor Lars von Trier skulle generobre festivalen efter syv års pause, og der derfor var lagt op til et stort øjeblik.

- Alligevel kunne jeg mærke en følelse af ubehag, da jeg stod og klædte om til min guldkjole. Koldklamme håndflader, du ved. Og den røde løber dernede ligner jo en landingsbane til en jumbojet. Størrelsen på den var intimiderende.

- Jeg kan huske, jeg tænkte, at hvis ikke jeg havde lov til at stå her nu efter at have været i filmbranchen, siden jeg var 17, hvornår helvede måtte jeg så? Det lykkedes mig ikke helt at komme over den følelse. Jeg kunne på en måde først nyde det, da jeg var kommet hjem, fortæller Sofie Gråbøl.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Sofie Grabøl (th) var ikke helt tryg ved situationen, da hun sammen med (fra venstre) Matt Dillon, Siobhan Fallon Hogan, Lars von Trier og Bruno Ganz skulle tage turen ned ad den røde løber. Den lignede "en landingsbane til en jumbojet", siger Sofie Gråbøl. Foto: Joel C Ryan/Invision/AP/Ritzau Scanpix (arkiv)

Selvom det kun er godt et halvt år siden, er der løbet mange meter film gennem kameraer, der har registreret den populære skuespillers kvaliteter.

Således har Sofie Gråbøl føjet filmen "Den tid på året" på visitkortet, mens "filmene "Harpiks!" og "Nattevagten 2" er på vej.

Dertil kommer roller i tv-serierne "Familien Löwander", "Fortitude" og "Gentleman Jack" plus en lille optræden i satireprogrammet "Tæt på sandheden med Jonathan Spang" på DR.