Hver tredje pige og hver femte dreng føler sig tyk, selv om de ikke er det.
Det viser den seneste Skolebørnsundersøgelse, som Statens Institut for Folkesundhed har foretaget blandt elever i 5., 7. og 9. klasse.
De unge føler, at de skal leve op til nogle forestillinger om, hvordan man skal se ud, og hvor sundt man skal leve, og det kan få store konsekvenser for de unges psykologiske og sociale velbefindende, forklarer lektor på Institut for Folkesundhed, Birgit Petterson.
"Er man en usikker ung, der går på slankekur, så vælter systemet, og pludselig har man en spiseforstyrrelse, som man skal slås med," siger Birgit Petterson til Newspaq.
Undersøgelsen følger udviklingen i unges overvægt og spiseforstyrrelser over tid og viser blandt andet, at mere end hver tredje af de 13-15-årige piger er på slankekur, mens det for de 11-årige er hver fjerde. Af både drenge og piger siger i alt 25 procent, at de forsøger at tabe sig.
Birgit Petterson kalder det "alvorligt", hvis følelsen af at være tyk udvikler sig til en spiseforstyrrelse, og peger på, at det som regel hænger sammen med, at de generelt har et lavt selvværd. Indsatsten over for de unge skal derfor fokusere på at motivere dem til at turde mere.
"Det handler ikke om, at man skal kravle op i rådhustårnet. Det handler om at turde at gå hen på offentlige steder og selv præsentere nogle sager, eller at tage toget til Skagen, hvis man aldrig har prøvet det før. Det er små, bitte ting, som samlet betyder rigtig meget."
Både forældre og myndigheder, som arbejder med børn og unge, skal lære de unge at sige nej, når de mener nej.
"Det er en rigtig vigtig ting ved de unges liv, at man ikke bare er en medløber," siger Birgit Petterson.