Et blik tilbage i historien viser, at der i dag er flere paralleller mellem nutidens flygtningepres og situationen i slutningen af 1930’erne, hvor mange jøder blev forfulgt i Tyskland. Det fortæller den forhenværende overrabbiner Bent Melchior til Avisen.dk.
- Der er ligheder mellem tiden i dag, og det vi oplevede sidst i 30’erne. Under krigen opstod der en akut-situation, hvor man indkaldte alverdens nationer til et stormøde for at pålægge de forskellige lande at tage et vist antal flygtninge fra Nazityskland. Men mødet blev en kæmpe fiasko, fordi alle var sig selv nok, fortæller han.
I dag fremlagde EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker planerne for, hvordan kommissionen mener, de europæiske landes bør fordele flygtningene, som lige nu strømmer til EU. Og Bent Melchior mener, at udfaldet af datidens manglende solidaritet bør være et skræmmeeksempel for EU's ledere.
- Alt for mange af de jødiske flygtninge kom i koncentrationslejre i stedet for at få asyl. Og hvis vi ikke tager ansvar for flygtningene i dag, bliver resultatet igen en menneskelig tragedie i helt ufatteligt omfang, siger Bent Melchior.
Engang var det jøderne, vi hjalp til Sverige
Avisen.dk kunne i går fortælle, hvordan en 40-årig kvinde natten til tirsdag kørte ud for at smugle syriske flygtninge til Sverige.
Det lykkedes hende at få sendt tre voksne syrere og en ti måneder gammel baby til Malmø. Smugleroplevelsen fik hende til at tænke på tiden under 2. Verdenskrig.
- Dengang hjalp vi jøderne til Sverige på flugt fra dem, der havde besat os. I dag hjælper vi flygtninge med at komme væk fra den politik, vi har stemt på, sagde kvinden til Avisen.dk.
Under besættelsen flygtede den dengang 14-årige Bent Melchior selv til Sverige med sine forældre og søskende, fordi de var jøder.
Men at sidestille syriske flygtninge, der i nattens mulm og mørke bliver sejlet eller kørt til Sverige, med de mange jøder, der under besættelsestiden i Danmark blev sejlet over Øresund, er at gå for vidt, understreger Bent Melchoir.
Hvis vi ikke tager ansvar for flygtningene i dag, bliver resultatet igen en menneskelig tragedie i helt ufatteligt omfang
Alvoren dengang var af en noget anden karakter, forklarer han.
- Det er forfærdeligt sødt af de danskere, der bringer flygtninge til Sverige, men da jeg sejlede til Sverige i 1943 var det under en voldsom risiko for, at vores båd blev stoppet af Gestapo. Hvis det var sket, var vi endt i en koncentrationslejr. Der er en verdens til forskel, for det at køre folk til Sverige i dag er risikofrit, siger han.
Lig på bunden af middelhavet minder om fortiden
Derimod minder de sejladser, der fragter flygtninge over Middelhavet i langt højere grad om det, der foregik under 2. Verdenskrig, mener Bent Melchior. Dengang blev flygtninge, der kom sejlende, også afvist ved mange af de havne, de lagde til ved, fortæller han.
Desuden er nutidens turene over Middelhavet langt fra risikofrie.
- At tage til Sverige i dag er mere udflugt end flugt, men til gengæld ligger der alt for mange liv på bunden af Middelhavet, siger han.
Et andet forhold, der går igen fra tidligere er, at Sverige også dengang viste et forbilledligt ansvar over for mennesker på flugt, lyder det fra Bent Melchior.
- Sverige har vist sig at være et enormt gæstfrit land, og det var de allerede i 1943, siger han.
”Danmark er jo ikke en øde ø”
Vores svenske naboers gæstfrihed bør tjene som forbillede, så de danske politikere fremover tager mere ansvar for flygtninge, mener Bent Melchior.
Det nytter ikke, at tro, at vi kan føre vores egen flygtningepolitik udenom de øvrige EU-lande, mener han.
- Vi bor jo ikke bor på en øde ø, men er derimod helt afhængige af samarbejdet med resten af Europa. Vi kan ikke bare sige, at det kun er, når det passer os, at vi vil være solidariske med de andre europæiske lande, argumenterer han.
Udover at lade sig inspirere fra Sverige kunne Danmark også se på, hvordan tyskerne håndterer flygtningesituationen, mener Bent Melchior.
- Noget af det positive og sensationelle ved situationen i dag er, at det Tyskland, der var kendt for forfølgelser, nu går i spidsen for at vise menneskelig adfærd, siger han.
Det er desuden en international forpligtelse at forbedre vilkårene i nærområderne i blandt andet Jordan og Libanon, påpeger Bent Melchior.
Deltag i debatten herunder