Antorini: AMU-svindlere skal lukkes ned

Arbejdsløs
Som uddannelsesordfører i opposition var Christine Antorini (S) meget kritisk over for den borgerlige regerings håndtering af AMU-skandalen. Nu er det hendes ansvar. (Foto: Foto: Polfoto / Ditte Valente)

Nu falder hammeren. Kulegravningen af AMU er afsluttet.

Den skulle have været færdig før sommerferien. Nu er den her endelig.

Efter flere afsløringer af massivt svindel, iværksatte tidligere undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) i foråret en kulgravning af AMU-systemet.

I dag blev den såkaldte tilsynsrapport offentliggjort af Børne- og Undervisningsministeriet.

Se rapporten her

Som uddannelsesordfører i opposition stod Christine Antorini (S) i første række for at kritisere den borgerlige regering for deres håndtering af AMU-skandalen.

Nu sidder hun selv i ministerstolen - og er dermed øverstkommanderende for hele voksen- og efteruddannelsesområdet.

Avisen.dk har spurgt hende, hvordan hun vil sætte skik på det skandaleramte AMU-system.

Ud af de 35 tilsynssager, der er afsluttet, er der 18, der udløser tilbagebetalingskrav eller forbud mod at udlicitere AMU-aktiviteter til erhvervsskoler. Hvad er din reaktion på det?

"At snyd og misbrug er uacceptabelt. Og derfor har vi iværksat en række aktiviteter, fra skærpet tilsyn til tilbagebetaling af uberettiget VEU-godtgørelse til decideret fratagelse af udbudsretten for visse erhvervsskoler," siger hun.

I konkluderer i kulegravningen, at der er en overvægt af tilsynssager mod private aktører. Men hvad er din reaktion på, at flere offentlige erhvervsskoler også har sjusket eller svindlet så meget, at de nu bliver straffet?

"Jeg har en fuldstændig ens grundholdning til snyderi. Det er fuldstændig uacceptabelt, uanset om det er en offentlig eller privat udbyder. Vi går det hele igennem med en tættekam, for vi vil ikke acceptere snyderi."

Erhvervsskolerne har pligt til at udlicitere en del af AMU-aktiviteterne til private aktører. Er der udsigt til, at det bliver anderledes?

"Det vi gør nu, er at sende tilsynsrapporten i høring hos arbejdsmarkedets parter ud fra en forventning om, at de også har interesse i at standse det her snyderi så effektivt og hurtigt som muligt. Jeg håber på at få en nyttig tilbagemelding. Derfor vil jeg godt vente med at tage stilling til, hvad der præcis skal ske, før vi har haft rapporten i høring."

I forhold til andre uddannelsesområder er AMU-systemet jo unikt ved, at det i høj grad er et tillidsbaseret system. Bliver der mindre tillid og mere kontrol og sanktioner fra nu af?

"Nej, Jeg vil sige tværtimod. Men vi tager det her alvorligt. De brådne kar, der er i systemet, de skal bare lukkes. Og det gør vi jo, fordi vi synes, at AMU-systemet generelt er rigtig godt. Der er rigtig mange erhvervsskoler, der laver et rigtig godt stykke arbejde, og de skal jo ikke lægges til last for, at der er andre, der snyder i systemet. Så det vigtige er, at vi får stoppet snyderiet nu – både i det offentlige og i det private, sådan at alle dem der gør et godt arbejde, kan gøre det med god samvittighed," siger Christine Antorini og fortsætter:

"Så jeg tror faktisk, at det er med til at genoprette tilliden til hele voksen- og efteruddannelsesområdet, at vi tager grundig fat nu."

Avisen.dk undersøger i øjeblikket flere sager om svindel i AMU-systemet, som tilsyneladende er fløjet under radaren i dit ministerium. Hvor længe tror du der går, før der bliver sat effektiv stopper for snyderiet?

"Jamen vi ser jo allerede en effekt i form af, at der er blevet indkrævet 39 millioner kroner i uberettiget støtte. Men man kan jo aldrig udelukke, hvad folk kan finde på af kreative løsninger. Det her er et meget klart signal til både erhvervsskolerne og de private aktører om, at de kommer under skærpet tilsyn, hvis der er det mindste, der ikke stemmer," slutter børne- og undervisningsministeren.

Nyheder

Vanvittigt:

Padlede ud

over vandfald