Rød blok: AMU-skandale er katastrofalt svigt

Uddannelse
Regeringens iver efter at privatisere har skygget for et manglende overblik med AMU-milliarderne, lyder kritikken fra oppositionen. (Foto: Foto: Colourbox)

Kagedåsen har stået uden opsyn for længe. Regeringen prioriterer privatisering højere end at få skovlen under AMU-svindlere, mener oppositionen.

Kagedåsen har været efterladt for længe uden opsyn. Sådan opsummeres den omfattende svindel med AMU-kroner af SF's AMU-ordfører Karsten Hønge.

Efter stribevis af afsløringer prøver undervisningsminister Troels Lund Poulsen (V) nu ihærdigt at sætte låg på dåsen og muge ud i den svindelramte branche.

Men oppositionen undrer sig over, at ministeren ikke har grebet ind langt tidligere.

"Det er fuldstændig skandaløst, at pressen og privatpersoner skal afdække de her sager, før der skrides til handling. Det her er et kolossalt svigt af ministeren og hans forgængere på posten," siger socialdemokraternes ordfører på AMU-området Bjarne Laustsen.

Vilkårlig kontrol

Ud af de 34 tilsynssager, som undervisningsministeriet nu kulegraver, er kun ni opstået på baggrund af ministeriets egen kontrol. Resten af svindelsagerne bliver kun undersøgt, fordi sagerne har kørt i pressen eller ministeriet er blevet advaret udefra. Det viser en anonymiseret gennemgang til Uddannelsesudvalget af de igangværende tilsynssager.

I et svar til Uddannelsesudvalget skriver Troels Lund Poulsen, at "der selvfølgelig kan være andre eksempler, som ministeriet ikke har set,"og at "ministeriet fører i sagens natur ikke statistik over sådanne sager."

Den vilkårlige kontrol med AMU-milliarderne bekymrer Enhedslisten.

"Kontrollen har indtil nu ikke været tilstrækkelig. Jeg frygter, at det her kun er toppen af isbjerget," siger Johanne Schmidt Nielsen.

Intet overblik over svindel

For Bjarne Laustsen (S) er det væsentligt at få opklaret, hvor mange penge, der er svindlet for, og hvor mange af dem, staten regner med at få igen.

Det første spørgsmål har Troels Lund Poulsen besvaret i et svar til Uddannelsesudvalget.

"Det er ikke muligt at give en vurdering af, hvor store de økonomiske konsekvenser af den utilsigtede brug af godtgørelsesreglerne har været for staten," erkender undervisningsministeren.

Ud af de 2,3 milliarder skattekroner, der hvert år bruges på AMU-tilskud, har ministeriet altså intet overblik over, hvor meget der havner i lommen på svindlere.

Troels Lunds tomme trusler

De 34 tilsynssager forventes afsluttet inden sommerferien. Troels Lund Poulsen har håndfast har erklæret, at hver en krone, der er brugt forkert, skal betales tilbage. Men Bjarne Laustsen kalder på forhånd ministerens udmelding for "snik-snak".

"Man vil formentlig konkludere, at der har været tale om uklarheder, og dermed holde hånden over både skoler og private aktører. Jeg tror ikke, at pengene kommer ind igen," siger han.

Udliciteringen af AMU-kurser til private har taget fart siden regeringen foretog en omfattende reform af AMU-området i 2003. Siden har det været pålagt de AMU-godkendte erhvervsskoler at redegøre for udlicitering i deres udbudspolitik.

”Der er ingen vej uden om. Skolerne skal udlicitere og lade private aktører komme til. Det bliver vi målt og vejet på,” forklarer Lars Kunov, der er direktør for ledersektionen i Danske Erhvervsskoler.

Vil købmandskultur til livs

De private aktører udgør i dag over halvdelen af de aktuelle tilsynssager. Ifølge oppositionens ordførere skyldes den nølende reaktion på AMU-skandalen en frygt for at sabotere den omfattende privatisering.

"Når man sætter en pengekasse til private på gaden, har man pligt til at holde øje med, at pengene bliver brugt rigtigt," siger Bjarne Lausten.

"Det grænser jo til det naive, at regeringen ikke har forstået betydningen af den model, de selv har lavet," supplerer SF's Karsten Hønge.

Enhedslisten lover et opgør med den udspekulerede købmandskultur i AMU-branchen, hvis rød blok får chancen.

"Der er gået alt for meget business i den her branche. Den skal ses grundigt efter i sømmene efter et valg," siger Johanne Schmidt Nielsen.

Nyheder

Ældre ægtepar for vild

i en uge:

Levede af bær og

muddervand