Firmafest på statens regning Din lokale handelsskole snyder med AMU-penge
Et AMU-kursus i stilladsmontage på Københavns Tekniske Skoles afdeling i Glostrup.
(Foto: Foto: Søren Elkrog Friis)
Flere erhvervsskoler har så sorte fingre, at de fratages retten til at drive AMU-kurser

Private kursusvirksomheder har stået i centrum for den storm om svindel med de offentlige AMU-milliarder, der har huseret siden foråret.

Men listen over svindlere i den skandaleplagede AMU-branche tæller også adskillige offentlige erhvervsskoler.

I dag satte den nye børne- og undervisningsminister Christine Antorini (S) punktum for den såkaldte kulegravning af AMU-området, som blev iværksat af forgængeren Troels Lund Poulsen (V) i foråret.

Minister: Fuldstændig uacceptabelt

Avisen.dk har fået aktindsigt i en række af de tilsynssager, der indgår i kulegravningen.

DOKUMENTATION: Sådan har skolerne svindlet

Heraf fremgår det, at myndighederne har dokumenteret sjusk og svindel med millioner på blandt andet Slagteriskolen i Roskilde, Campus Vejle, Learnmark Horsens, Erhvervsskolen Nordsjælland og Handelsskolen Sjælland Syd.

"Jeg har en fuldstændig ens grundholdning til snyderi. Det er fuldstændig uacceptabelt, uanset om det er en offentlig eller privat udbyder," siger Christine Antorini.

Læs interview med Antorini her

I alt er 23 AMU-godkendte erhvervsskoler er blevet kigget efter i sømmene. 18 er blevet dømt for sjusk eller svindel, og skal tilsammen betale 35 millioner kroner tilbage.

Forbud mod at udbyde AMU-kurser

Som Avisen.dk’s gennemgang dokumenterer, er de enkelte skoler i mange tilfælde blevet idømt tilbagebetaling af beløb i millionklassen. På Campus Vejle og Learnmark Horsens har svindelen været så omfattende, at skolerne nu får forbud mod at udbyde en lang række AMU-kurser.

AMU-tilskud er det milliardstore offentlige tilskud, som gives til efteruddannelse under de såkaldte arbejdsmarkedsuddannelser. Tilskuddet administreres af de 120 AMU-godkendte erhvervsskoler, som er forpligtet til at udlicitere en del af kurserne til private kursusfirmaer.

Skoler tjener på at sælge kurser videre

Så selv om ministeriets afgørelser i de fleste tilfælde handler om svindel, der er foregået hos private kursusfirmaer, bliver skolerne holdt til ansvar, fordi de har ansvar for at administrere pengene og føre tilsyn med, at de bliver brugt efter reglerne.

Erhvervsskolerne tjener dog også selv penge på at ‘handle’ AMU-kurserne videre til private. En privat kursusudbyder fra Østjylland har tidligere forklaret Avisen.dk, hvordan erhvervsskoler ser gennem fingre med svindel, fordi de selv får andel i fortjenesten.

Læs artiklen: "Sådan svindler vi sammen"

Sammenslutningen Danske Erhvervsskoler vil ikke afvise, at der har været tilfælde af regulær svindel blandt medlemmerne. Men direktør Lars Kunov understreger, at de fleste sager snarere handler om sjusk fra skolernes side.

“Det er klart, at det giver anledning til selvransagelse. Selvfølgelig har skolerne et ansvar, hvis de ikke har overholdt deres tilsynspligt, men det er fortsat vores opfattelse, at de fleste sager om svindel handler om private aktører,” siger han.

Læs artiklen: AMU-skoler: "Vi kan ikke styre udlicitering"

Ifølge Danske Erhvervsskoler er det noget nyt, at skolerne afkræves erstatning for AMU-midler, som er blevet misbrugt af private kursusfirmaer. Derfor foretager organisationen nu en juridisk undersøgelse af, om der er hold i ministeriets erstatningskrav.

“Vi er bekymret for skolernes retssikkerhed. Selvfølgelig vil vi ikke stille spørgsmålstegn ved de tilfælde, hvor skolerne beviseligt har svindlet eller forsømt deres tilsynspligt. Men når der kræves erstatning i millionklassen for penge, skolen aldrig har set, vil vi have sagen undersøgt i dybden,” siger Lars Kunov.

AMU-karussellen

AMU-kurser har til formål at opkvalificere kortuddannede og ufaglærte. Staten yder hvert år over to milliarder kroner i støtte til systemet.

Siden foråret har Avisen.dk og en række andre medier afsløret en stribe eksempler på groft svindel med AMU-tilskud og VEU-godtgørelser.

Som konsekvens har Børne- og Udndervisningsministeriet gennemført en kulegravning af AMU-systemet.

35 tilsynssager er afsluttet i 2010 og 2011, der tilsammen udløser tilbagebetalingskrav på 39 mio. kr.

34 sager verserer i øjeblikket.

via Listen To News