Aids-Fondet: Hiv-pille giver usikker sex
Aids-Fondet mener ikke, at hiv-forebyggende pille passer ind i Danmark. Den kan gøre en forskel andre steder

Giv den til Afrika.

Så kort er udmeldingen fra Aids-fondets formand, overlæge Lars Østergaard, efter at USA har godkendt brugen af en pille, som kan forebygge hiv-virussen.

- Pillen skal tages hver dag og er en omfattende medicinering i vestlige lande. Men i lande, hvor hiv ofte smitter, kan pillen hjælpe med at bremse epidemien, siger han til Ritzau.

Han frygter dog, at pillen, Truvada, som kan reducere risikoen for hiv, vil få andre kønssygdomme til at blomstre op igen.

- Dengang aids var farligt brugte mange kondom, da der så kom en effektiv behandling, stoppede mange med at beskytte sig imod det, og med en pille kan vi frygte, at endnu flere dropper beskyttelsen, siger Lars Østergaard.

Pillen reducerer hivs smitterisiko med 75 procent og beskytter altså ikke fuldt mod hiv-virussen. Planen i USA er, at pillen skal gives til raske personer, som er i forhold med en hiv-ramt person og på den måde reducerer risikoen for smitte.

Men behandlingen, som vil koste op mod 85.000 kroner om året, kan ikke hamle op med kondomet, der beskytter bedre mod flere sygdomme, og er langt billigere.

- Vi frygter, at folk vil droppe kondomet og ikke beskytte sig mod andre sygdomme, hvis de føler sig sikret mod hiv og aids, siger Lars Østergaard.

Og skulle uheldet være ude for personer som spiser den forebyggende medicin, og vedkommende får hiv alligevel, kan behandlingen blive meget svær.

- Stofferne i pillen og i behandlingen af hiv er de samme, så hvis hiv-virussen udvikler antistoffer mod den forebyggende pille, vil behandlingen mod aids også miste effekt, siger Lars Østergaard.

Derfor mener han, at pillen vil gøre sig bedst i de områder af Afrika, Asien og Sydamerika, hvor spredningen af hiv ikke kan kontrolleres på andre måder.

/ritzau/