Det føles ikke lige så alvorligt at offentliggøre andres private beskeder på deres Facebook-væg, som det gør at bryde ind i deres postkasse.
Men det er det.
Sådan lyder det fra flere sider, efter to teenagedrenge er blevet idømt bøder for at hacke sig en på en jævnaldrende piges Facebook og lægge hendes private beskeder ud på hendes Facebook-væg.
- Grænserne mellem den fysiske og den virtuelle verden de eksisterer ikke. De ting, man gør i den virtuelle verden, får også konsekvenser i den fysiske - ikke kun socialt, men også retsligt, siger jurist Peter Dueholm Mathiasen fra Aarhus Universitet til Newspaq.
Ifølge Frederiksborg Amts Avis blev de to teenagere tiltalt efter straffelovens paragraffer om overtrædelse af brevhemmeligheden, blufærdighedskrænkelse og for at viderebringe meddelelser om andres forhold.
Ifølge Peter Dueholm Mathiasen svarer det til at have en andens brugernavn og password til en social profil til at have en nøgle til andre private hjem, og så bruge den til at låse sig ind.
Derfor skal de unge tænke sig rigtigt godt om, inden de kaster sig ud i at låse sig uinviterede ind på vennernes Facebook.
- Der er ikke den store forskel på, hvis du skaffer dig adgang til din nabos hjem, også selvom du ikke tager noget, så er det en husfredskrænkelse, og der er strafferammen op til seks måneders fængsel, siger han, og fortsætter.
- Den er den samme på nettet, som hvis det sker i den fysiske verden, siger han.
Fraværet af fysiske grænser gør det nemmere for de unge at krænke hinandens privatliv på nettet, mener Gry Hasselbalch, som er projektleder i Medierådet for Børn og Unge.
- Når man ikke har en fysisk dør, som skal åbnes, eller en lås, der skal brydes op, så skal man lære at håndtere nogle andre sociale og etiske normer for, hvad man gør, siger hun.
For unge føles det ikke lige så farligt, når man overskrider privatlivets grænser på nettet. Men det er kun, når man ser sagen fra syndernes side, siger Gry Hasselbalch.
- For den der sker for, er det mindst lige så grænseoverskridende at få sine Facebook-beskeder lagt ud, som det er at få sine dagbogssider hængt op på opslagstavlen nede på skolen.
Hun mener dog ikke, at politianmeldelser er ikke vejen frem.
- Man må tage fat i klasselærere og forældre og få involveret i de unge, så man kan få gang i en dialog i det lille lokale, sociale samfund, hvor det finder sted, siger hun.
De to drenge, som blev meldt til politiet af den forurettedes pige forældre, slap ifølge Frederiksborg Amts Avis med bøder på henholdsvis 2.000 og 4.000 kroner.