I hele landet kan universiteter, seminarer og erhvervsakademier glæde sig over, at flere studerende skal begynde på en videregående uddannelse efter sommerferien sammenlignet med året forinden.
Men særligt uden for de store universitetsbyer København og Aarhus er der grund til at smile, når listen med nye studerende offentliggøres fredag over midnat.
De videregående uddannelser i Region Hovedstaden og Region Midtjylland ligger nemlig under det nationale gennemsnit på to procent flere optagne studerende i 2016 sammenlignet med året forinden.
Til gengæld er antallet steget med hele fire procent i Region Sjælland, der skal byde velkommen til 244 flere studerende i år.
Også Region Syddanmark klarer sig bedre end gennemsnittet, mens Region Nordjylland rammer det nationale niveau.
CBS-forsker Lise Lyck er blandt andet forfatter til bogen "Udkantsdanmark og sammenhængskraft i Danmark".
Hun kalder udviklingen for "meget positiv".
- Det er det, fordi uddannelse i og for sig er den bedste mulighed for at få en økonomisk udvikling i gang i et samfund, siger Lise Lyck.
Venstre-regeringens udflytning af statslige arbejdspladser har sendt et vigtigt signal til kommende studerende, mener forskeren.
- Mange vil faktisk gerne studere i nærheden af, hvor de bor. Men de har haft en opfattelse af, at der ikke er arbejdspladser uden for København og Aarhus, siger hun.
Hos interesseorganisationen Landdistrikternes Fællesråd modtages nyheden med glæde.
- Med forbehold for endnu ikke at have set tallene, lyder det rigtigt positivt, at de unge mennesker ikke vælger studiebyen, inden de har valgt en uddannelse, siger formand Steffen Damsgaard.
Han understreger samtidig behovet for, at der fortsat skabes flere uddannelsesmuligheder.
- Hvis vi skal skabe et land i balance, skal vi have endnu flere uddannelser i hele landet, siger Steffen Damsgaard.
/ritzau/