Tvinds stifter, Mogens Amdi Petersen, har indgivet en ansøgning om humanitær opholdstilladelse til de mexicanske myndigheder.
Ifølge Morgenavisen Jyllands-Posten sker det i et forsøg på at undgå en udlevering til Danmark.
I første omgang har stifteren af det fra 1970'erne kontroversielle uddannelseskollektiv fået afslag af myndighederne. Men han forsøger at få sagen genbehandlet ved en mexicansk domstol, viser retsdokumenter fra Mexico, som avisen har gennemgået.
De danske myndigheder ønsker at få udleveret Mogens Amdi Petersen og fire andre Tvind-ledere, der er tiltalt for skattesvig for 47 millioner kroner og underslæb for 57 millioner. De fem har siden 2013 været efterlyst gennem Interpol.
De fem Tvind-ledere blev frifundet ved byretten i 2006 og forsvandt ud af Danmark, inden anklagemyndigheden besluttede sig for at anke dommen.
Kun én tidligere Tvind-leder, Poul Jørgensen, mødte op til ankesagen, og her blev han idømt to et halvt års fængsel.
Ifølge Jyllands-Postens oplysninger fra tidligere medlemmer af Tvind har Amdi Petersen i lange perioder opholdt sig på Tvinds internationale uddannelsescenter på halvøen Baja California ved Stillehavskysten i Mexico.
Dansk politi, som i 2014 bad mexicansk politi om at lede efter Amdi Petersen og de fire øvrige tiltalte, er ikke kommet tættere på at få ham udleveret.
Justitsministeriet skriver i en mail til Jyllands-Posten:
- De danske myndigheder anmodede i marts 2014 Mexico om at få de pågældende personer udleveret til strafforfølgning i Danmark. Det kan i øvrigt oplyses, at Mexico i oktober 2014 senest har meddelt de danske myndigheder, at man ikke har kunnet lokalisere de pågældende personer.
Sagen mod Tvind-lederne er en af de længste og dyreste retssager i Danmark. Ved byretten varede den i mere end tre år og kostede mindst 80 millioner kroner.
Tvind drev i mange år Den Rejsende Højskole med hovedsæde i Ulfborg, har drevet en række efterskoler og har også stået bag blandt andet tøjindsamlingen Ulandshjælp fra Folk til Folk (UFF). Organisationen er af flere afhoppere og andre kritikere blevet sidestillet med en sekt.
/ritzau/