Mere end en tredjedel af de i alt 190 lovforslag, der blev sendt i høring i folketingsåret 2015/16, overholdt ikke høringsfristen på mindst fire uger, 15 af dem blev vedtaget med en høringsfrist på mellem 8 og 14 dage, 17 love havde en frist på 7 dage og derunder, skriver Politiken fredag.
"Det er ikke første gang, at vi eller andre har undersøgt kvaliteten af den lovgivning, der bliver vedtaget i Folketinget, og endnu en gang må vi konstatere, at der er et godt stykke vej endnu til tålelige tilstande", siger Advokatsamfundets generalsekretær, Torben Jensen, til Politiken.
Især Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet gør sig bemærket med usædvanligt korte høringsfrister. Kun tre af ministeriets 17 høringssager i perioden overholder fristen på fire uger, mens mere end halvdelen af lovpakkerne bliver vedtaget efter høringsfrister på 14 dage eller mindre, viser undersøgelsen, skriver Politiken.
Ofte bliver høringsfristerne afkortet eller droppet med henvisning til den store tilstrømning af flygtninge, men den forklaring holder ikke altid, mener Advokatsamfundet:
"Problemet er, at flere og flere lovforslag fra netop dette ministerium bliver solgt på, at det haster - men vi tvivler på, at det kan være rigtigt i alle tilfælde", siger Torben Jensen til Politiken.
De korte høringsfrister kommer ikke bag på Dansk Flygtningehjælps generalsekretær, Andreas Kamm:
"Som jeg ser det, er det her område blevet et højpolitisk anspændt felt. De aftaler, der bliver indgået mellem partierne, er så detaljeret fastlagt, at når man først er nået en enighed, så er det ikke til at lave om på", siger han til Politiken.
Også i Beskæftigelsesministeriet kniber det med at overholde høringsfristerne; her er det kun omkring hvert tredje lovforslag, der har fået fire ugers høring. Til gengæld er der tydelig fremgang på Skatteministeriets område, viser undersøgelsen.
Det har ikke være muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V) eller integrationsminister Inger Støjberg (V), de holder begge sommerferie, skriver Politiken. Det samme gælder Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF). Men Pia Kjærsgaard har dog tidligere gjort det klart, at al ny lovgivning så vidt muligt skal overholde den vejledende høringsfrist. Så sent som 28. januar understregede Pia Kjærsgaard budskabet i et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V).
Her havde Folketingets Administration selv gennemført en mindre undersøgelse af høringsfristerne, der afdækkede stort set samme resultat som Advokatsamfundets. Undersøgelsen viste, at 66 procent af de lovforslag, der var sendt i høring, overholdt høringsfristen, mens 34 procent ikke levede op til anbefalingen om mindst fire ugers høring, skriver Politiken.