Tømrermester i chok før TV 2-program: Jeg blev ført bag lyset
Tømrermester André Boas bliver i udsendelsen blandt andet konfronteret med, at hans ansatte holder flere pauser end det østeuropæiske sjak. (Foto: Skærmbilleder fra TV2)
Et nyt TV 2-program udstiller danske håndværkere fra firmaet Boas Byg som langsommere og dårligere end polske. Men programmet er lavet med ufine metoder, siger en af deltagerne nu.

Hvem klarer sig bedst i en lige konkurrence - danske eller østeuropæiske håndværkere?

Sådan lyder spørgsmålet i programmet "Danmark mod Østeuropa", som TV 2 sender torsdag.

I programmet bliver to firmaer hyret til at udføre det samme stykke arbejde på et tag hos en privat kunde i Hvalsø ved Roskilde.

Det her kan jo lægge mit firma ned. Jeg føler mig simpelt hen voldtaget.
André Boas

Det ene firma, Boas Byg Aps, har overenskomst og bruger danske håndværkere. Det andet, Skjoldborg Byg, bruger polske håndværkere uden overenskomst. Udsendelsen konkluderer, at det polske sjak er både hurtigere, bedre og billigere.

Men håndværkerfirmaerne fik ikke at vide inden optagelserne, at de skulle deltage i en konkurrence med temaet danske håndværkere mod østeuropæiske, og det får nu ejeren af Boas Byg, André Boas, til at gå ud med en voldsom kritik af TV 2.

- Jeg har det simpelt hen så dårligt med det. Jeg har intet imod østeuropæere, og hvis jeg havde vidst, at det var en udsendelse, der skulle sætte os op imod hinanden, ville jeg aldrig havde sagt ja til at medvirke, siger han til Avisen.dk.

André Boas frygter også, at han vil miste sine kunder, når udsendelsen kommer ud i de danske stuer. Han vil derfor lægge sag an mod TV 2.

- Jeg har fået min familie og mine ansatte til at være med på falske præmisser, og torsdag bliver jeg udstillet i hele Danmark som et dovendyr og en uduelig håndværker. Det her kan jo lægge mit firma ned. Jeg føler mig simpelt hen voldtaget, siger han.

TV 2: Vi har ikke gjort noget galt

Udsendelsen er lavet for TV 2 af produktionsselskabet STV Production.

Før optagelserne gik i gang, skrev selskabet en kontrakt med André Boas, som Avisen.dk har fået lov at se.

Her fremgår det, at udsendelsen med arbejdstitlen "Med Danmark På Arbejde" skal "sætte fokus på, hvad det gode arbejdsliv egentlig består af for dem, som arbejder i Danmark", i samme stil som serien "Familien Danmark helt privat" gjorde det med danskerne derhjemme.

Læs selv kontrakten - klik her:

Der står intet i kontrakten om hverken østeuropæere eller konkurrencen, blot at TV 2 ønsker at "sammenligne arbejdslivet i Danmark".

Alligevel mener redaktør på TV 2 Jes Schrøder ikke, at tv-stationen har gjort noget galt.

- Hvis vi havde fortalt de medvirkende om præmissen fra start, havde vi ikke fået den naturlige reaktion, som vi ønskede. Firmaerne har fået at vide, at de skulle udføre arbejdet, som de normalt ville gøre det, og at der ville blive foretaget en sammenligning. Det var det, de havde brug for at vide, siger han til Avisen.dk.

Mediejurist: Meget, meget betænkeligt

På Danmarks Medie- og Journalisthøjskole kalder mediejurist Vibeke Borberg sagen for "meget, meget betænkelig".

- Hvis tømrermesterens udsagn står til troende, så er han blevet ført bag lyset. Det er presseetisk meget, meget betænkeligt, siger Vibeke Borberg til Avisen.dk, og fortsætter:

- Tømrermesteren og håndværkerne udfører på grund af produktions-selskabets iscenesættelse opgaverne på en måde, som de angiveligt ikke ville have gjort i virkelighedens verden. Man beder dem medvirke på en måde, som, uden de ved det, er meget omdømme-forringende og skadeligt for dem.

Hun opfordrer André Boas til at gå til pressenævnet med sagen.

Til Vibeke Borbergs kritik siger redaktør på TV 2 Jes Schrøder:

- Hun har ret i, at han er blevet ført bag lyset, hvis hans ord står til troende. Men det gør de jo ikke. Vi har ikke instrueret håndværkerne i noget som helst. Det er ikke på nogen måde blevet iscenesat. Det eneste, der er sket, er, at de har fået en mikrofon på, og har accepteret, at vi kan følge, hvordan han løser opgaven.

Ekspert i mediejura Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet siger, at reglerne for god presseskik betyder, at man som udgangspunkt skal holde de aftaler, man indgår.

- Det er altså problematisk, hvis man i en kontrakt fortæller medvirkende i en udsendelse noget, som er urigtigt eller misvisende i forhold til intentionerne. Det kan godt være tilfældet her, siger han.

Redaktør på TV 2 Jes Schrøder mener, at deltagerne gik ind i programmet med åbne øjne.

- Præmissen for håndværkernes medvirken er at de skal agere så naturligt som muligt. Det er rigtigt, at vi tilbageholder oplysninger om, at der var et andet firma, der skulle udføre præcis den samme opgave, og om hvem det andet firma er. Men deltagerne fik at vide, at der var tale om et eksperiment, og at der ville ske en sammenligning til sidst i programmet. De gik ind i det med åbne øjne, siger han.

"Næsten som et rollespil"

Vibeke Borberg hæfter sig især ved, at André Boas hævder, at hans firma ikke får mulighed for at udføre arbejdet, sådan som de normalt ville gøre.

- Det var nærmest som et rollespil, hvor vi skulle vise så mange forskellige typer arbejde som muligt, for at de kunne filme det. Derfor havde vi ikke tid til at gøre taget færdigt, siger André Boas.

Den kritik har han også fremført i et Facebook-opslag, som efterfølgende er blevet delt over 3.300 gange.

Bajere og byggerod

André Boas hævder også, at produktionsselskabets optagelser er misvisende. Det gælder blandt andet klipningen af lange pauser og af at han og sjakket drikker øl på arbejdspladsen.

Det er ikke en version, som TV 2-redaktør Jes Schrøder kan genkende.

- Vi skildrer, hvad der skete, på en fair måde. Tv-holdet har slet ikke blandet sig i håndværkernes arbejde. Den eneste kontakt, der var på byggepladsen, var mellem firmaerne og kunden, og alt blev filmet med opsatte kameraer. André Boas må selv tage ansvar for sine handlinger, siger han.

"Danmark mod Østeuropa" bliver sendt torsdag aften klokken 20 på TV 2. Udsendelsen er den første i en række programmer, hvor danske og østeuropæiske håndværkere skal dyste.

Dette er en af de mest læste historier på Avisen.dk i 2017. Du kan læse fire af de andre her.

Fakta: Danmark mod Østeuropa

I TV2-programmet "Danmark mod Østeuropa” bliver to firmaer hyret til at udføre det samme stykke arbejde på et tag hos en privat kunde i Hvalsø ved Roskilde.

Udsendelsen konkluderer, at det polske sjak er både hurtigere, bedre og billigere.

Det ene firma, Boas Byg Aps, har overenskomst og bruger danske håndværkere. De har senest fået en grøn smiley fra Arbejdstilsynet. 

Det andet, Skjoldborg Byg, bruger polske håndværkere uden overenskomst. De har senest fået en gul smiley, som betyder, at de har fået et påbud eller en afgørelse fra tilsynet.

De to firmaer får i udsendelsen begge fire dage til at arbejde på taget. De stiller hver med et sjak på fire mand inklusive chefen.

André Boas siger allerede fra start til kunden, at arbejdet ikke kan nåes på de fire dage. Han skal i stedet bruge 3-4 uger, fremgår det i udsendelsen. De aftaler derfor, at han skal nå så meget, han kan, på de fire dage, og så vil hun selv bygge resten færdigt med en bekendt, der er tømrer.

Da de fire dage er gået, er det danske sjak kun halvt færdige med taget. I udsendelsen ser man, hvordan de efterfølgende efterlader en del rod på taget. To byggesagkyndige vurderer herefter kvaliteten af deres arbejde til karakteren 0 på en tolvtrins-skala.

På den samme tid når det polske hold at blive helt færdige med taget. Til gengæld arbejder sjakket uden en lovpligtig skurvogn og uden overdækning på stilladset. Det sidste betyder, at taget på en regnvejrsdag bliver så vådt, at den ene håndværker i en meget dramatisk scene glider og brækker sin ankel, da hans fod hænger fast i en tagrende. Han er efterfølgende sygemeldt i fem uger.

De byggesagkyndige giver det polske sjak karakteren 7 for deres arbejde.

via Listen To News