Administration 

Tømrermester i chok før TV 2-program: Jeg blev ført bag lyset

Tømrermester André Boas bliver i udsendelsen blandt andet konfronteret med, at hans ansatte holder flere pauser end det østeuropæiske sjak. (Foto: Skærmbilleder fra TV2)

Et nyt TV 2-program udstiller danske håndværkere fra firmaet Boas Byg som langsommere og dårligere end polske. Men programmet er lavet med ufine metoder, siger en af deltagerne nu.

Hvem klarer sig bedst i en lige konkurrence - danske eller østeuropæiske håndværkere?

Sådan lyder spørgsmålet i programmet "Danmark mod Østeuropa", som TV 2 sender torsdag.

I programmet bliver to firmaer hyret til at udføre det samme stykke arbejde på et tag hos en privat kunde i Hvalsø ved Roskilde.

Det her kan jo lægge mit firma ned. Jeg føler mig simpelt hen voldtaget.
André Boas

Det ene firma, Boas Byg Aps, har overenskomst og bruger danske håndværkere. Det andet, Skjoldborg Byg, bruger polske håndværkere uden overenskomst. Udsendelsen konkluderer, at det polske sjak er både hurtigere, bedre og billigere.

Men håndværkerfirmaerne fik ikke at vide inden optagelserne, at de skulle deltage i en konkurrence med temaet danske håndværkere mod østeuropæiske, og det får nu ejeren af Boas Byg, André Boas, til at gå ud med en voldsom kritik af TV 2.

- Jeg har det simpelt hen så dårligt med det. Jeg har intet imod østeuropæere, og hvis jeg havde vidst, at det var en udsendelse, der skulle sætte os op imod hinanden, ville jeg aldrig havde sagt ja til at medvirke, siger han til Avisen.dk.

André Boas frygter også, at han vil miste sine kunder, når udsendelsen kommer ud i de danske stuer. Han vil derfor lægge sag an mod TV 2.

- Jeg har fået min familie og mine ansatte til at være med på falske præmisser, og torsdag bliver jeg udstillet i hele Danmark som et dovendyr og en uduelig håndværker. Det her kan jo lægge mit firma ned. Jeg føler mig simpelt hen voldtaget, siger han.

TV 2: Vi har ikke gjort noget galt

Udsendelsen er lavet for TV 2 af produktionsselskabet STV Production.

Før optagelserne gik i gang, skrev selskabet en kontrakt med André Boas, som Avisen.dk har fået lov at se.

Her fremgår det, at udsendelsen med arbejdstitlen "Med Danmark På Arbejde" skal "sætte fokus på, hvad det gode arbejdsliv egentlig består af for dem, som arbejder i Danmark", i samme stil som serien "Familien Danmark helt privat" gjorde det med danskerne derhjemme.

Læs selv kontrakten - klik her:

Der står intet i kontrakten om hverken østeuropæere eller konkurrencen, blot at TV 2 ønsker at "sammenligne arbejdslivet i Danmark".

Alligevel mener redaktør på TV 2 Jes Schrøder ikke, at tv-stationen har gjort noget galt.

- Hvis vi havde fortalt de medvirkende om præmissen fra start, havde vi ikke fået den naturlige reaktion, som vi ønskede. Firmaerne har fået at vide, at de skulle udføre arbejdet, som de normalt ville gøre det, og at der ville blive foretaget en sammenligning. Det var det, de havde brug for at vide, siger han til Avisen.dk.

Mediejurist: Meget, meget betænkeligt

På Danmarks Medie- og Journalisthøjskole kalder mediejurist Vibeke Borberg sagen for "meget, meget betænkelig".

- Hvis tømrermesterens udsagn står til troende, så er han blevet ført bag lyset. Det er presseetisk meget, meget betænkeligt, siger Vibeke Borberg til Avisen.dk, og fortsætter:

- Tømrermesteren og håndværkerne udfører på grund af produktions-selskabets iscenesættelse opgaverne på en måde, som de angiveligt ikke ville have gjort i virkelighedens verden. Man beder dem medvirke på en måde, som, uden de ved det, er meget omdømme-forringende og skadeligt for dem.

Hun opfordrer André Boas til at gå til pressenævnet med sagen.

Til Vibeke Borbergs kritik siger redaktør på TV 2 Jes Schrøder:

- Hun har ret i, at han er blevet ført bag lyset, hvis hans ord står til troende. Men det gør de jo ikke. Vi har ikke instrueret håndværkerne i noget som helst. Det er ikke på nogen måde blevet iscenesat. Det eneste, der er sket, er, at de har fået en mikrofon på, og har accepteret, at vi kan følge, hvordan han løser opgaven.

Ekspert i mediejura Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet siger, at reglerne for god presseskik betyder, at man som udgangspunkt skal holde de aftaler, man indgår.

- Det er altså problematisk, hvis man i en kontrakt fortæller medvirkende i en udsendelse noget, som er urigtigt eller misvisende i forhold til intentionerne. Det kan godt være tilfældet her, siger han.

Redaktør på TV 2 Jes Schrøder mener, at deltagerne gik ind i programmet med åbne øjne.

- Præmissen for håndværkernes medvirken er at de skal agere så naturligt som muligt. Det er rigtigt, at vi tilbageholder oplysninger om, at der var et andet firma, der skulle udføre præcis den samme opgave, og om hvem det andet firma er. Men deltagerne fik at vide, at der var tale om et eksperiment, og at der ville ske en sammenligning til sidst i programmet. De gik ind i det med åbne øjne, siger han.

"Næsten som et rollespil"

Vibeke Borberg hæfter sig især ved, at André Boas hævder, at hans firma ikke får mulighed for at udføre arbejdet, sådan som de normalt ville gøre.

- Det var nærmest som et rollespil, hvor vi skulle vise så mange forskellige typer arbejde som muligt, for at de kunne filme det. Derfor havde vi ikke tid til at gøre taget færdigt, siger André Boas.

Den kritik har han også fremført i et Facebook-opslag, som efterfølgende er blevet delt over 3.300 gange.

Bajere og byggerod

André Boas hævder også, at produktionsselskabets optagelser er misvisende. Det gælder blandt andet klipningen af lange pauser og af at han og sjakket drikker øl på arbejdspladsen.

Det er ikke en version, som TV 2-redaktør Jes Schrøder kan genkende.

- Vi skildrer, hvad der skete, på en fair måde. Tv-holdet har slet ikke blandet sig i håndværkernes arbejde. Den eneste kontakt, der var på byggepladsen, var mellem firmaerne og kunden, og alt blev filmet med opsatte kameraer. André Boas må selv tage ansvar for sine handlinger, siger han.

"Danmark mod Østeuropa" bliver sendt torsdag aften klokken 20 på TV 2. Udsendelsen er den første i en række programmer, hvor danske og østeuropæiske håndværkere skal dyste.

Dette er en af de mest læste historier på Avisen.dk i 2017. Du kan læse fire af de andre her.

Fakta: Danmark mod Østeuropa

I TV2-programmet "Danmark mod Østeuropa” bliver to firmaer hyret til at udføre det samme stykke arbejde på et tag hos en privat kunde i Hvalsø ved Roskilde.

Udsendelsen konkluderer, at det polske sjak er både hurtigere, bedre og billigere.

Det ene firma, Boas Byg Aps, har overenskomst og bruger danske håndværkere. De har senest fået en grøn smiley fra Arbejdstilsynet. 

Det andet, Skjoldborg Byg, bruger polske håndværkere uden overenskomst. De har senest fået en gul smiley, som betyder, at de har fået et påbud eller en afgørelse fra tilsynet.

De to firmaer får i udsendelsen begge fire dage til at arbejde på taget. De stiller hver med et sjak på fire mand inklusive chefen.

André Boas siger allerede fra start til kunden, at arbejdet ikke kan nåes på de fire dage. Han skal i stedet bruge 3-4 uger, fremgår det i udsendelsen. De aftaler derfor, at han skal nå så meget, han kan, på de fire dage, og så vil hun selv bygge resten færdigt med en bekendt, der er tømrer.

Da de fire dage er gået, er det danske sjak kun halvt færdige med taget. I udsendelsen ser man, hvordan de efterfølgende efterlader en del rod på taget. To byggesagkyndige vurderer herefter kvaliteten af deres arbejde til karakteren 0 på en tolvtrins-skala.

På den samme tid når det polske hold at blive helt færdige med taget. Til gengæld arbejder sjakket uden en lovpligtig skurvogn og uden overdækning på stilladset. Det sidste betyder, at taget på en regnvejrsdag bliver så vådt, at den ene håndværker i en meget dramatisk scene glider og brækker sin ankel, da hans fod hænger fast i en tagrende. Han er efterfølgende sygemeldt i fem uger.

De byggesagkyndige giver det polske sjak karakteren 7 for deres arbejde.

mand flankeres på vej til retten
Kendte

Popstars-Jon risikerer fængsel

fodboldfans
Sport

Derfor går vi så meget 
op i fodbold

skilt på tv2 bygning
Krimi

Afvist i retten: TV 2

må vise dokumentar

politi til stede på vej
Krimi

Drabsforsøg i frisørsalon:

Tre mænd fundet

skyldige

person går på gaden
Nyheder

Vil forbyde sociale medier

for unge under 15 år

Nyheder

Budtjeneste forlader

Danmark

to personer smiler
Film og TV

EM-holdet:

Hyldes i Tivoli 

mand poserer
Kendte

Skuespiller skudt

og dræbt 

fodboldfans på stadion
Sport

Aktien styrtdykker

kvinde poserer
Kendte

Sofie Gråbøl bliver

vicepræsident 

mand går på fodboldbane
Sport

Efter nedrykning:

Fyrer fodbolddirektør

lastbil ligger på siden
Krimi

Lastbil væltede

på havn 

Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Nyheder

Topadvokat fyret før

TV 2-dokumentar

lyn på himlen
Nyheder

Lyn slog ned

i hest 

person står med barn
Nyheder

Køligere vejr på vej 

ødelagte bygninger
Nyheder

USA: Tornadoer

dræber mindst ni

mand og kvinde
Kendte

Vild med dans-stjerne:

Scorer nyt værtsjob

lotto-kupon
Nyheder

Syv nye danske 

lotto-millionærer

menneskemængde
Nyheder

Knivdræbt 15-årig:

Mindes med digt og blomster

fodboldspillere
Sport

I tårer efter vild afgørelse

mand og kvinde
Nyheder

Dronning Mary:

Får fødselsdagsgave

Sport

FC Midtjylland: 

Jubler over guldet

mennesker i Tivoli
Nyheder

Storskærm i Tivoli

mand
Kendte

Kendt tv-vært: 

Er blevet far

folk under regnslag
Nyheder

Ramt af 5000 lyn 

mennesker på balkon
Nyheder

Fejret med fællessang:

Kongens første fødselsdag 

tre mennesker
Krimi

Efterforsker hærværk

mod valgplakater

folk på stranden i Tel Aviv
Nyheder

Hamas-angreb

mod Tel Aviv 

Et bord med mad og glade gæster
Mad og drikke

Brug grillen hele året

et jordskred
Nyheder

Hundreder dræbt efter jordskred

Grundloven åben på et bord
Debat

Johnny Larsen: Ny grundlov nødvendig

et par ser på hinanden forelsket
Film og TV

Notting Hill 25 år

Derfor holder den ikke i dag

blå blink
Krimi

30-årig er svært tilskadekommen efter overfald på Hovedbanen

en golfspiller på banen
Kendte

Golfstjerne dør pludseligt 30 år gammel

Fire planeter i rummet
Helt vildt

NASA: Planet med 42 grader tæt på Jorden

en mand med solbriller taler
Kendte

Richard Sherman er død

Folk råber til en konference
Nyheder

Trump mødt med buhråb 

Fodboldspillere på en bane
Sport

Brøndby: Guldfest eller nedtur

regnen siler ned på et tag og tagrende
Nyheder

Søndag rammer det første skybrud:
Sådan sikrer du dig

mange forsamlet på en bar
Nyheder

Ikonisk bar lukker

en lille dreng ved et maleri
Helt vildt

Her er han: Verdens yngste kunstner og kun halvandet år gammel

Nyheder

Rusland bomber byggemarked

- to dræbt og 33 såret

en pakke medicin
Sundhed

Studie:
Ozempic kan forebygge
kronisk sygdom

OB-fans
Sport

OB rykker ud af Superligaen

lotto kupon
Nyheder

Spille-held i Eurojackpot:

Nye danske millionærer

politiafspærring
Krimi

Ni anholdt efter knivstikkeri

kystlinie
Nyheder

Lort i vandet: 
Her skal du ikke bade

pengesedler og mønter
Nyheder

Børnetøjsfirma er

reddet fra konkurs

brændende bygning
Krimi

Brand i højhus

menneskemængde til koncert
Nyheder

Snart udsolgt

blå blink
Krimi

19-årig mand

stukket i brystet 

to boksere i ringen
Sport

Øretæver i luften:

Pakker flinke-Dina væk

netto - logo
Nyheder

Smutter også fra Priden

portræt mand
Nyheder

Vil give Trump

mundkurv på 

Portræt af Pernille Højmark
Kendte

Pernille Højmark

dolket i ryggen:

Ærgerligt

Rikke Marie Madsen på banen
Sport

Landsholdsspiller

er gravid

Nyheder

Løkke: Israel skal

efterleve FN-dom

Stine Bosse
Nyheder

Vil erstatte

kroner med euro

Nærbillede af en slang
Krimi

88 kongepytonslanger

fundet i hus

Flemming Jensen portræt.
Kendte

Flemming Jensens

kone er indlagt

En hånd imellem flere skunkplanter
Krimi

Tippede politiet om

skjult skunk

laboratorium

Janni Ree og Jackie Navarro med armene om hinanden.
Kendte

Forsidefruer

i åben krig

Nicolai Wammen foran Christiansborg
Nyheder

Wammen finder over

11 nye milliarder

Politiafspærringstape
Krimi

Deprimeret mand

dræbte sin kone med

kniv og håndvægt

en kvinde kigger på fotografen
Kendte

Birgitte Hjort Sørensen
sælger sin liebhaverbolig

en kommuneskilt
Krimi

Korsør-sagen: Søgte på Sorø efterskole dagen efter overfald

billede af politibil
Krimi

Politimand frifundet: Kørte vild udrykning med anholdt

en håndboldsspiller smiler
Kendte

Mikkel Hansen
kan score millioner

en knækket lift
Krimi

Arbejdsulykke:

Mand faldt 20 meter

Nyheder

Dansk universitet dropper kinesiske partnere

et vejskilt
Krimi

Korsør-sagen: 15-årig var bange - havde strips på

et forelsket par
Kendte

Kendt coach

går ind i politik

myg sidder på arm
Sundhed

Sådan behandler du

dine myggestik

en mand smiler
Sport

Her er den:
Malte Eberts nye,

officielle EM-sang

et tog
Nyheder

LIGE NU: Tog holder i vejen og bremser tog til Danmark

beredskab arbejder
Krimi

Mindst 4 døde og 16 såret efter bygningskollaps på Mallorca

et maleri af et søslag.
Helt vildt

Skibsvrag med milliarder i værdi skal hæves

En smilende mand i sort hvid billede
Kendte

Gustav Winckler: Nu er de begge til salg

politi arbejder
Krimi

Politiet efterforsker skud mod bygning