Tømrermester i chok før TV 2-program: Jeg blev ført bag lyset

Tømrermester André Boas bliver i udsendelsen blandt andet konfronteret med, at hans ansatte holder flere pauser end det østeuropæiske sjak. (Foto: Skærmbilleder fra TV2)

Et nyt TV 2-program udstiller danske håndværkere fra firmaet Boas Byg som langsommere og dårligere end polske. Men programmet er lavet med ufine metoder, siger en af deltagerne nu.

Hvem klarer sig bedst i en lige konkurrence - danske eller østeuropæiske håndværkere?

Sådan lyder spørgsmålet i programmet "Danmark mod Østeuropa", som TV 2 sender torsdag.

I programmet bliver to firmaer hyret til at udføre det samme stykke arbejde på et tag hos en privat kunde i Hvalsø ved Roskilde.

Det her kan jo lægge mit firma ned. Jeg føler mig simpelt hen voldtaget.
André Boas

Det ene firma, Boas Byg Aps, har overenskomst og bruger danske håndværkere. Det andet, Skjoldborg Byg, bruger polske håndværkere uden overenskomst. Udsendelsen konkluderer, at det polske sjak er både hurtigere, bedre og billigere.

Men håndværkerfirmaerne fik ikke at vide inden optagelserne, at de skulle deltage i en konkurrence med temaet danske håndværkere mod østeuropæiske, og det får nu ejeren af Boas Byg, André Boas, til at gå ud med en voldsom kritik af TV 2.

- Jeg har det simpelt hen så dårligt med det. Jeg har intet imod østeuropæere, og hvis jeg havde vidst, at det var en udsendelse, der skulle sætte os op imod hinanden, ville jeg aldrig havde sagt ja til at medvirke, siger han til Avisen.dk.

André Boas frygter også, at han vil miste sine kunder, når udsendelsen kommer ud i de danske stuer. Han vil derfor lægge sag an mod TV 2.

- Jeg har fået min familie og mine ansatte til at være med på falske præmisser, og torsdag bliver jeg udstillet i hele Danmark som et dovendyr og en uduelig håndværker. Det her kan jo lægge mit firma ned. Jeg føler mig simpelt hen voldtaget, siger han.

TV 2: Vi har ikke gjort noget galt

Udsendelsen er lavet for TV 2 af produktionsselskabet STV Production.

Før optagelserne gik i gang, skrev selskabet en kontrakt med André Boas, som Avisen.dk har fået lov at se.

Her fremgår det, at udsendelsen med arbejdstitlen "Med Danmark På Arbejde" skal "sætte fokus på, hvad det gode arbejdsliv egentlig består af for dem, som arbejder i Danmark", i samme stil som serien "Familien Danmark helt privat" gjorde det med danskerne derhjemme.

Læs selv kontrakten - klik her:

Der står intet i kontrakten om hverken østeuropæere eller konkurrencen, blot at TV 2 ønsker at "sammenligne arbejdslivet i Danmark".

Alligevel mener redaktør på TV 2 Jes Schrøder ikke, at tv-stationen har gjort noget galt.

- Hvis vi havde fortalt de medvirkende om præmissen fra start, havde vi ikke fået den naturlige reaktion, som vi ønskede. Firmaerne har fået at vide, at de skulle udføre arbejdet, som de normalt ville gøre det, og at der ville blive foretaget en sammenligning. Det var det, de havde brug for at vide, siger han til Avisen.dk.

Mediejurist: Meget, meget betænkeligt

På Danmarks Medie- og Journalisthøjskole kalder mediejurist Vibeke Borberg sagen for "meget, meget betænkelig".

- Hvis tømrermesterens udsagn står til troende, så er han blevet ført bag lyset. Det er presseetisk meget, meget betænkeligt, siger Vibeke Borberg til Avisen.dk, og fortsætter:

- Tømrermesteren og håndværkerne udfører på grund af produktions-selskabets iscenesættelse opgaverne på en måde, som de angiveligt ikke ville have gjort i virkelighedens verden. Man beder dem medvirke på en måde, som, uden de ved det, er meget omdømme-forringende og skadeligt for dem.

Hun opfordrer André Boas til at gå til pressenævnet med sagen.

Til Vibeke Borbergs kritik siger redaktør på TV 2 Jes Schrøder:

- Hun har ret i, at han er blevet ført bag lyset, hvis hans ord står til troende. Men det gør de jo ikke. Vi har ikke instrueret håndværkerne i noget som helst. Det er ikke på nogen måde blevet iscenesat. Det eneste, der er sket, er, at de har fået en mikrofon på, og har accepteret, at vi kan følge, hvordan han løser opgaven.

Ekspert i mediejura Sten Schaumburg-Müller fra Syddansk Universitet siger, at reglerne for god presseskik betyder, at man som udgangspunkt skal holde de aftaler, man indgår.

- Det er altså problematisk, hvis man i en kontrakt fortæller medvirkende i en udsendelse noget, som er urigtigt eller misvisende i forhold til intentionerne. Det kan godt være tilfældet her, siger han.

Redaktør på TV 2 Jes Schrøder mener, at deltagerne gik ind i programmet med åbne øjne.

- Præmissen for håndværkernes medvirken er at de skal agere så naturligt som muligt. Det er rigtigt, at vi tilbageholder oplysninger om, at der var et andet firma, der skulle udføre præcis den samme opgave, og om hvem det andet firma er. Men deltagerne fik at vide, at der var tale om et eksperiment, og at der ville ske en sammenligning til sidst i programmet. De gik ind i det med åbne øjne, siger han.

"Næsten som et rollespil"

Vibeke Borberg hæfter sig især ved, at André Boas hævder, at hans firma ikke får mulighed for at udføre arbejdet, sådan som de normalt ville gøre.

- Det var nærmest som et rollespil, hvor vi skulle vise så mange forskellige typer arbejde som muligt, for at de kunne filme det. Derfor havde vi ikke tid til at gøre taget færdigt, siger André Boas.

Den kritik har han også fremført i et Facebook-opslag, som efterfølgende er blevet delt over 3.300 gange.

Bajere og byggerod

André Boas hævder også, at produktionsselskabets optagelser er misvisende. Det gælder blandt andet klipningen af lange pauser og af at han og sjakket drikker øl på arbejdspladsen.

Det er ikke en version, som TV 2-redaktør Jes Schrøder kan genkende.

- Vi skildrer, hvad der skete, på en fair måde. Tv-holdet har slet ikke blandet sig i håndværkernes arbejde. Den eneste kontakt, der var på byggepladsen, var mellem firmaerne og kunden, og alt blev filmet med opsatte kameraer. André Boas må selv tage ansvar for sine handlinger, siger han.

"Danmark mod Østeuropa" bliver sendt torsdag aften klokken 20 på TV 2. Udsendelsen er den første i en række programmer, hvor danske og østeuropæiske håndværkere skal dyste.

Dette er en af de mest læste historier på Avisen.dk i 2017. Du kan læse fire af de andre her.

Fakta: Danmark mod Østeuropa

I TV2-programmet "Danmark mod Østeuropa” bliver to firmaer hyret til at udføre det samme stykke arbejde på et tag hos en privat kunde i Hvalsø ved Roskilde.

Udsendelsen konkluderer, at det polske sjak er både hurtigere, bedre og billigere.

Det ene firma, Boas Byg Aps, har overenskomst og bruger danske håndværkere. De har senest fået en grøn smiley fra Arbejdstilsynet. 

Det andet, Skjoldborg Byg, bruger polske håndværkere uden overenskomst. De har senest fået en gul smiley, som betyder, at de har fået et påbud eller en afgørelse fra tilsynet.

De to firmaer får i udsendelsen begge fire dage til at arbejde på taget. De stiller hver med et sjak på fire mand inklusive chefen.

André Boas siger allerede fra start til kunden, at arbejdet ikke kan nåes på de fire dage. Han skal i stedet bruge 3-4 uger, fremgår det i udsendelsen. De aftaler derfor, at han skal nå så meget, han kan, på de fire dage, og så vil hun selv bygge resten færdigt med en bekendt, der er tømrer.

Da de fire dage er gået, er det danske sjak kun halvt færdige med taget. I udsendelsen ser man, hvordan de efterfølgende efterlader en del rod på taget. To byggesagkyndige vurderer herefter kvaliteten af deres arbejde til karakteren 0 på en tolvtrins-skala.

På den samme tid når det polske hold at blive helt færdige med taget. Til gengæld arbejder sjakket uden en lovpligtig skurvogn og uden overdækning på stilladset. Det sidste betyder, at taget på en regnvejrsdag bliver så vådt, at den ene håndværker i en meget dramatisk scene glider og brækker sin ankel, da hans fod hænger fast i en tagrende. Han er efterfølgende sygemeldt i fem uger.

De byggesagkyndige giver det polske sjak karakteren 7 for deres arbejde.

Hilda og Keld Heick
Film og TV

Første navn afsløret: 74-årige Heick er klar til Vild med dans

Kjeld Kirk Kristiansen
Kendte

Lego-familien vil have fingre i historisk travbane

Pelle Peter Jencel
Kendte

Lykkelige DR-værter: Vi skal være forældre

Bent Fabricius-Bjerre
Kendte

Bent Fabricius-Bjerre blev bisat med familien omkring sig

brand i en lejlighed i Viby J
Krimi

Uforklarlig brand i boligblok: Flere skal genhuses

Ilse Jacobsen på Hornbæk Strand
Kendte

Gummistøvle-dronning sælger sin vandkantsvilla

prins joachim
Kongelige

Tvivlsomt om prins Joachim bliver klar til nyt job

Ældre par i haven
Nyheder

Frivillighed skal stoppe behovet for at hæve pensionsalderen 

ulykke på Motorring 3
Krimi

Voldsom ulykke i myldretiden: Dele fra autoværn ramte flere biler

Hval
Krimi

Kvinde på dykkertur: Mast mellem to hvaler 

politibil
Krimi

14-årig død: Kørte galt i familiens bil

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Michelle er stadig væk: Efter fund frygter politiet det værste

Hornbæk Strand
Nyheder

Livreddere vil gøre strand dårligere

Singer-songwriteren Tim Bendzko og reggae-sangeren Shaggy
Corona

Popkoncert skal fungere som smitteeksperiment

folk på stranden
Nyheder

Varmebølge er på vej

mundbind
Corona

Revet væk: Massevis af mundbind på vej mod Danmark

Wilford Brimley
Film og TV

Legendarisk

skuespiller død

Hurtigruten smitte
Corona

Smitte breder sig

norsk passagerskib

SpaceX Astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter

tilbage på jorden

Jesper Binzer DAD
Underholdning

DAD-sanger: De havde

sex og stjal vores

romerhjelm

Donald Trump Adolf Hitler
Nyheder

Sammenligner

Trump med Hitler

El Marro
Nyheder

Stod bag bølge af vold:

Narkoboss knaldet

En afsærret Shell-tankstation
Nyheder

12-årig pige dræbt

i skyderi ved benzintank

Lars Ulrich står bag trommesæt i Parken
Krimi

For høj musik i haven

giver bøder

mange døde af hjembrændt alkohol
Nyheder

86 døde af

hjemmebrændt alkohol

Billede af ung kvinde med grønne negle
Helt vildt

Mirakel:

Teenager fundet efter 8 dage

i øde skov

Jumbojet fra BA i lufthavn
Rejser

Mus forsinker

flyrejse i timevis

En grøn Suzuki foran grafittimur
Biler

Test: Suzuki Jimny

Jeep i kogevask

Billede af formanden for WHO edros Adhanom Ghebreyesus
Nyheder

Rystende melding

fra WHO

En astronaut kravler igennem slusen på Rumstationen ISS og bliver modtaget af tre andre astronauter
Nyheder

SpaceX-astronauter lander

i dag

James Cordon i jakkesæt og slips
Film og TV

James Cordon skal

erstatte Ellen Degeneres

Burgere på grill
Mad og drikke

Sådan griller du

perfekte burgere

Arne Juhl Mette Freeriksen
Nyheder

Arne undsiger 

regeringen

Spanien rejsevejledning
Corona

Spanien krydser kritisk grænse - kan blive lukket for rejser

Prins Andrew
Kongelige

Prins Andrew: Sexorgie

med mindreårige piger

Morten Messerschmidt
Nyheder

Messerschmidt

udfordrer

Thulesen-Dahl

Ringsted smitte slagteri
Corona

Yderligere 18 ansatte er

smittet på slagteri

Mundbind
Corona

Mundbind udsolgt flere steder

En kæmpe krokodille med en menneskehånd i gabet.
Krimi

Myrdede taxichauffører

og fordrede krokodiller

med ligene

Billed af en smilende Johnny Reimar
Kendte

Johnny Reimar:

At optræde for tiden

er som russisk roulette

Mundbind
Nyheder

Ældre Sagen:

Gratis mundbind

til pensionister

Mand med hovedet begravet i hænderne og med solskoldninger
Sundhed

Solskoldning

Sådan får du det bedre

Google Maps kvinde skraldespand
Helt vildt

Google-bilen fanger

kvinde i pinligt øjeblik

To mænd med ølmaver i små badebukser på en strand i Thailand.
Sex og samliv

Ny forskning:

Ølmaver forringer

POTENSEN

Mexicanske kirkegårdsarbejdere graver grave
Corona

Mexico har

tredjeflest coronadøde

i verden

Corona smitte WHO
Corona

Rekordstort antal

nye smittede

Billedet af tomt kontor med computerskærme
Nyheder

A-kasse bekymring:

Flere danskere

forsikrer lønnen

Mobiltelefon Twitter
Nyheder

17-årig anholdt:

Stod bag stort

hackerangreb

Filminstruktør Alan Parker
Film og TV

Mester-instruktør død

Kornmark
Krimi

Landmand finder død

mand på kornmark

Plejehjem omsorg
Corona

Smitte blandt personale:

Plejecentre lukker for besøg

Motorvej Fyn
Nyheder

Syv ulykker på syv dage:

Politi beder

bilister passe på

Billede af tomt slagteri
Corona

Smitteudbrud eksploderer på

slagteri i Ringsted

Luftbillede ud over et villakvarter i en by
Nyheder

Boligpriserne er nu højere

end før coronaudbruddet

Dame med blåt mundbind til demonstration
Corona

FAKTA:

Brug mundbind i myldretiden

El lille kylling ligger trygt  i et par store mandehænder
Dyreliv

Kyllingen går bedre

tider i møde

Kim Kardashian står foran hendes mand Kanye West på den røde løber
Kendte

Afsløring:

Kardashian og West har boet

hver for sig i et år

Et lille gult fly, som sprøjter vand ud fra bugen
Krimi

To fly kolliderede

under brandslukning

Solbeskinnet strand med sommeklædte mennesker på
Nyheder

Sol og varme sætter punktum

for usædvanlig kold juli

Dame som holder sig for maven
Sundhed

Luft i maven

Sådan afhjælper

du pinlige øjeblikke

Billede af en politibil
Krimi

Cyklist i kritisk tilstand efter

ulykke på Frederiksberg

Billede af Meghan Markle
Kongelige

Meghan Markle må

betale formue

i sagsomkostninger

Donald Trump med amerikanske flag i baggrunden.
Nyheder

Trump vil

udskyde valg

En firkantet orange sur smiley
Nyheder

Google fjerner al dansk musik

fra YouTube

corona læge hospital
Corona

Næste virus-bølge

på vej til Danmark

- 91 smittede på én dag

Billede af New Yorks børs
Nyheder

USA's økonomi lider

største tilbageslag nogensinde

Billede af Øresundsbron
Corona

Danmark åbner for rejser

til og fra hele Sverige

Hacker sidder foran to computere
Krimi

EU går samlet i

krig mod hackere

og cyber-kriminelle

Michelle Hørlyck Weber
Krimi

Hjælp politiet:

Ung kvinde

forsvundet

Bent Fabricius-Bjerre
Film og TV

Intimkoncert på TV:

Vennerne hylder

Bent Fabricius-Bjerre

sensommer blomster
Nyheder

Det skal du ordne

i haven i august

Strand sol sommer
Nyheder

Nu kommer varmen

tilbage

Mars raket
Nyheder

Dansk udstyr skal

finde liv på Mars

Altan
Nyheder

Er den farlig?

Sådan tjekker du din

gamle altan

restaurant eksplosion
Nyheder

Voldsom eksplosion:

Restaurant jævnet

med jorden

Adam Price og Annesofie Faurschou
Film og TV

Adam Price skilt

Eskimoer på Grønland
Nyheder

Nationalmuseet dropper

nu også ”eskimo”

Fortov kollapser
Helt vildt

Dramatisk video:

Fortov forsvinder

under forgængere

Politi krimi Aalborg Danmark
Krimi

Butikstyv stikker

ansat ned

Færger Helsingør
Corona

Nu må svenskerne

rejse til Danmark