Administration 

Taxamanden: Inger Støjberg og Pia K trækker Valhalla-kortet

"Og begge de damer erklærer, at de nok aldrig ville takke ja til at indvie en moske. For det er jo en helt anden sag og en helt anden kultur"

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

Nu gik man her og troede...

... at de kun troede

... på det vi andre troede

... de troede.

NEJ, DET HER ER IKKE DET, jeg i 60’erne lærte at kende i lyrikken som konkretisme. Digtekunst, som udspiller sig i form og lyd – mere end at give mening i sædvanlig forstand.

Men kultur er det. Og kultur er meget vigtig for tiden. Alle jagter kulturen og ikke mindst den danske kultur. Selv bekender jeg mig til den gamle, socialradikale beskrivelse, - at kultur er vaner. Og derfor udspiller kulturen sig på en skala fra den trivielle folkelighed til den aristokratiske selvforståelse af dannelse. Og så kan man jo selv vurdere, hvor de vigtige ugeblads-aktører befinder sig. Hvor på skalaen ligger Prinsgemalen med sin skulptur Main avec Lyre (Og ja, det betyder hånd med lyre – og er en stor marmorhånd med det oldgamle strengeinstrument, som er et symbol på poesien og musikken). Hans kongelige højhed kan det hele. Fra solide franske landmåltider, som han styrer langt ind i Amalienborgs køkken, over kunstskabelse – til det årlige besøg i Bakkens Hvile, hvor han putter sedler i syngepigernes strømper.

Men også det politiske Danmark har brug for en kulturel identitet. Og apropos. Pia Kjærsgaard, folketingets nuværende formand har i mange år haft sin gang der – i Bakkens Hvile. Hun identificerer sig utvivlsomt med den flere hundrede år gamle folkekultur med syngepigerne og deres frivole sange – og så skader det jo heller ikke partiets image netop at fokusere på det der store spørgsmål:

Hvor er det egentlig folket kommer fra?

PIA KJÆRSGAARD, som er en af – hvis ikke DEN dygtigste politiske kommunikator i de sidste par tiår, har fuldstændigt styr på at synkronisere sine holdninger og sit image – visa versa. Pia LEVER rollen som Pia Kjærsgård og det kunne mange af kollegerne lære noget af i alle folketingets partier, hvis vælgersucces er et parameter. Det går bedre med DF-præstinden i nogle roller end andre. 100 pct. succes, har hun,  når hun griner sig gennem diverse revyer med sit alter ego i en parodi på scenen.  Hun er i vigør, der hvor ugepressen er talrig.

Vi mangler endnu at kunne give gode stilkarakterer i rollen som folketingets formand. Pia spiller rollen som Pia eminent – men hun har svært ved at finde den seriøse, forbilledlige, lidt aristokratiske karakter som formand for rigets parlament. 

MÅSKE er det derfor, at hun tager sine afstikkere til trivialkulturen, som i sidste uge, hvor hun indviede modemanden Jim Lyngvilds fynske vikingeborg og hans tempel til Asa-troen – den der med Odin, Freja og Thor. Hun er vild med Jim, der er gift med Morten – så det er der ikke noget farligt i. Det er som forestillingen ”fruen og frisøren”, når Pia og den erklærede DF’er optræder på de røde løbere.

Folketingets formand tog en borgerlig parlamentskollega med – Danmarks hårdtslående integrationsminister Inger Støjberg, da Lyngvild fik sit tempel. De to er tvillinger i ånden – og det er jo meget godt, for den ene ville ikke have siddet på taburetten, hvis den anden ikke havde været der.

INGER EEELSKER JIM, det har hun hverken lagt skjul på i denne forbindelse eller tidligere i et tv-program om venskaber. Jeg har virkeligt ingen grund til at betvivle venskabet, som er fuldt legitimt – ASA-tro eller ej. For også hos Odin og Thor kan man være salig i sin tro. Og i hvert fald to Asa-trossamfund med udgangspunkt i den nordiske mytologi er officielt stats-godkendte i Danmark. De både kan ”knæsætte” (døbe) og vie medlemmer. 

Jeg kan ikke lægge skjul på, at jeg selv har det OK med, at vi stod af denne tro på de gamle guder og deres vilde liv i Valhal med de gæve vikinger, der kom til, når de havde lidt en ærefuld død på slagmarken. Det er mere end 1000 år siden. Men alt er Vintage for tiden, så hvorfor ikke sådan en god gang vintage-religion, når den vender tilbage til de religions-søgende og rastløse mennesker i 2000-tallet, hvor Europas invaderes af muslimske horder.

NATIONALSOCIALISTERNE hentede megen af deres symbolik og tænkning om den nordiske og ariske race i kampen mod bolschevismen. Jeg trækker IKKE nazi-kortet! Pia og ASA-folket er rasende anti-nazister, det ved jeg. Jeg konstaterer bare, at vi i vores kulturelle søgen efter ånden fra den årtusinde gamle fortid og angsten for omverdenen trækker Valhal-kortet – igen i en tid, hvor vi definerer os selv med udgangspunkt i vore fjender.

Pias Kjærsgaard er den garvede, troværdige, der helt begrunder sit fremmøde for ASA-folket med venskab og igen erklærer, at ” … Jeg er kristen …”

Eleven i folkelighed, Inger Støjberg, burde have lidt træning i kulturforklaring, når hun siger nogenlunde sådan i et interview på tv2: 

- Nej, jeg er ikke sådan et ASA-tro menneske. Jeg er sådan et helt, almindeligt folkekirkemenneske. 

OG SÅ KOMMER KÆRLIGHEDEN til Jim og mand på banen, her hvor ministerstilen fordufter og Støjberg er tilbage i den næsegruse privatsfære: 

- Ved du hvad. Alt hvad Jim og Morten rør ved, det bli’r bare succes. 

Og begge de damer erklærer, at de nok aldrig ville takke ja til at indvie en moske. For det er jo en helt anden sag og en helt anden kultur.

Næh, den nordiske mytologi er vores arvegods

ÅH GUD – og Odin og Thor – så er vi trygge igen. Det her handler om blodofring i den danske bøgeskov. Og på mange måder kan man sige, at det er tættere på end et eller andet fjollehoved, der rejste omkring i Mellemøsten og påstod, at han kunne gå på vandet. 

Folketingets formand og Danmarks integrationsminister er bare på privatbesøg.

Det her er bare for sjov og venskabelige kærlighedserklæringer til Jim og Morten.

Det her er ikke et parlamentarisk besøg – blot et privat visit.

Privat, tænker man spørgende?

Alt imens man ser billedet på nettet og i tabloidpressen af storgrinende Pia Kjærsgaard og praktikanten i folkelighed - integrationsministeren, der knuser en flaske med alkoholisk indhold mod Odin-templets nye vægge. Her er de hjemme og elsker Jim Lyngvild og den danske kulturarv. 

HIL Pia

HIL Inger

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

fly letter
Rejser

Slut med billige

flybilletter 

røg fra brand i bygning
Krimi

Brand i lagerbygning:

Luk alle døre og

vinduer

fodboldfans
Krimi

Brøndbybølle sigtet

for tre trøjerøverier

i S-tog 

kvinde sidder foran skærm
Sundhed

Tilbage ved skærmen? 

Sådan undgår du

trætte øjne

fly nødlander på motorvej
Helt vildt

Fly nødlander på

befærdet motorvej

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Nyheder

Minksagen: Vil have

svar fra Mette F. 

ambulancer på motorvej
Krimi

Voldsomt uheld

skaber kø 

mand taler fra talerstol
Nyheder

Kim Jong-un om

få coronadødsfald:

Et uhørt mirakel

brandfolk i aktion
Krimi

Døgnrapport:
Snarrådig landmand, hurtig indsats og kø-kaos

kvinde kigger ind i kameraet
Krimi

Vild udvikling i den
uløste Hagen-sag

mekaniker står bøjet over bilmotor
Biler

Derfor er det blevet meget dyrere at reparere bilen

tre mænd viser trofæer
Kendte

Hitmager er død

pizza skæres ud
Nyheder

Verdens største pizzakæde presset ud

en lottokupon
Nyheder

Nybagt millionær:
Familien skal på

den helt store tur

Dansere på et dansegulv
Film og TV

Vild med dans
varsler store ændringer

En mand snører sit snørebånd
Kendte

Simon Kvamm

ny dommer

i X Factor

en hval på en lastbil
Dyreliv

Nu er hvalen fra Seinen død 

kvinder tager selfie
Nyheder

Venstre-profil

overrasker

- stiller ikke op

politikere i debat
Nyheder

Omstridt EU-parlamentariker melder sig ud

en gal Brøndby-tilhænger
Sport

Brøndby-fans: Ballademagere ødelægger det for os andre

Politiet med en hund ved en vej
Krimi

Person død i udbrændt bil

en smilende ældre mand
Nyheder

Varmechecken er kommet

Et par sidder hengivent udenfor
Kendte

Olivia Newton-Johns sidste dage: Kunne ikke gå

mønter på et bord
Nyheder

Inflationen går amok

tulipaner i en vase
Livsstil

Forlæng blomsternes levetid: Vask dine potter og vaser 

En mark med skrot og affald
Nyheder

Biler og skrot flyder: Frygt for forurening på Samsø

En mand i hvid skjorte
Nyheder

Messerschmidt:

Klart man ikke vil stemme på parti i intern strid

En hval i et net
Nyheder

Kran løfter hval op af Seinen 

en grædende mand ved en grav
Krimi

Mistænkt seriemorder for drab på muslimer anholdt

røgalarm i loftet
Nyheder

Det gør brandeksperterne

altid og aldrig derhjemme

Lenny Pihl sammen med en blondine på den røde løber
Kendte

Reality-stjerne i

kæmpe brandert:

Stak af fra politiet

Et flag fra 7-Eleven
Nyheder

Efter angreb: 7-Eleven

har åbnet hver tiende butik

Et stopskilt fra politiet
Krimi

Bilist tippede politiet:

Vanvidskørsel i lastvogn

Abdel Aziz Mahmoud på den røde løber med armen om sin mand
Kendte

Abdel og manden

er blevet forældre

En mand får en vaccine i overarmen.
Nyheder

Virus nået

til Grønland

Mads Vad og Michelle Kristensen midt i en dans
Kendte

Ikke med i

Vild med dans

En Volvo ved et smukt hus
Biler

Test: Volvo XC90

Herrefed herregårdsvogn

Lars Ranthe portræt. Han står bag et træ.
Kendte

Lars Ranthe:

Jeg blev nærmest

lam i kroppen

Badegæster i havnebad
Nyheder

Hedebølge på vej

Lastbil sidder fast i bro
Nyheder

Ups: Lastbil kørte ind i bro

Issey Miyake
Kendte

Kendt modedesigner død

villa
Nyheder

Her er landets billigste huse

Christopher Læssø
Kendte

Dansk skuespiller er single igen

Kristian Thulesen Dahl
Nyheder

Så meget tjener Kristian Thulesen Dahl

Rutsjebane
Nyheder

Styrter i døden fra rutsjebane

Anne Heche
Kendte

Efter ulykke:

Hollywoodstjerne i ”ekstremt

kritisk tilstand”

Mar-a-Lago
Nyheder

Donald Trumps hjem ransaget af FBI

Krimi

Journalist anklaget for pædofile overgreb

kvinde smiler
Kendte

Olivia Newton-John 
er død 

væltet lastbil på motorvej
Nyheder

Døgnrapporten: Væltet lastbil, villabrande og øl i parken

Nyheder

Dræbte sort jogger:

Får livstid

jonas vingegaard står på balkon
Sport

Vingegaard: Kører søndag

mand med briller poserer
Kendte

Lars von Trier har

fået Parkinsons

badedyr og kanyle
Nyheder

Fandt kanyle

i badedyr 

mand poserer
Kendte

Andens store succes:

Det er ulønnet

fuldtidsarbejde

Britt Bendixen
Kendte

Vild med dans: Han afløser Britt Bendixen

mand smiler
Kendte

Skuespiller død

i trafikulykke

kong harald sidder ved vandet
Kongelige

Kong Harald

er udskrevet 

røg fra autocamper
Nyheder

Autocamper op i røg

Sarah Grünewald og Christiane Schaumburg-Müller.
Film og TV

Vild med dans:

Her er den nye vært

Nyheder

Isbjørn angriber turist 

Nyheder

Venstre:
Vil overdække motorveje

billede af gris
Nyheder

En million svin er forsvundet

Krimi

Sigtes for voldtægt af 16-årig 

fra serien Riget - billede
Film og TV

Riget-stjerne: Vi havde spiritister på settet

hinkerude
Nyheder

DMI: Tørskoet og solrig skolestart

Sanya er en populær feriedestination
Nyheder

80.000 turister er strandet

jacob ellemann
Nyheder

Venstre: Ja til skattefradrag 

Politibetjent med hævet knippel
Nyheder

Døgnrapporten: Fodboldslagsmål, brande og ulykker.

Sport

Laudrup-Dufour sikrer Danmark VM-triumf 

Ulykkessted
Nyheder

Alvorlig ulykke:

Mand spiddet af jernpæl

Steen Langeberg
Kendte

TV 2-vært efter hård tid:
Nu lysner det

badegæster på strand
Corona

80.000 turister strandet

hele kronprinsfamilien
Kongelige

Her er Isabella og Christians nye skoler

Politi på gerningssted
Krimi

Mand tilstår drab på kvinde:

Jeg er stolt af det

Kronprins frederik og Isabella
Underholdning

Kronprinsen tog datter med til fræk rap-fest

En hurtigfærge på vandet
Nyheder

Kvinde føder midt på færgetur

et krigsskib på vandet
Nyheder

Krigsskibe fra Kina og Taiwan sejler tæt på hinanden

person står i teltåbning
Livsstil

Undgå klamme soveposer:

Pak rigtigt ud efter festival

En dykker i glasbur observerer en kæmpe hvidhaj
Dyreliv

Vild video:

Hvidhaj smadrer dykker-bur