Administration 

Taxamanden: Forældre kvæler børn i pasning og forståelse

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

DET BEGYNDTE så yndigt med ”karameldag”, men så kom den nye tradition med dødslister.

Det handler som udgangspunkt om den sidste, rigtige skoledag i folkeskolen. Det går virkeligt hurtigt med udvikling i sprog og personlig frihed, når man kobler sprog og værdirelativisme. Det sidste er sådan akademisk slang – men jeg kan ikke finde på andet udtryk for, at det hele sådan set kan være ligegyldigt. Vi er vidunderligt frie for religion, politik og autoriteter – al den kvælende dogmatik. Vi siger neger, når det passer OS. Og luder er bare sagt for sjov.

Måske er den bedste oversættelse:

” … Det’ da lige meget …..”

Mine børn har gået på en af landets Grundtvig-koldske friskoler, hvor der hænger en del åndelig korrekthed i tapetet. Forpligtende fællesskab hedder det i dens selvforståelse – så skulle der være styr på anstændigheden.

JEG VRED og vendte mig, da jeg første gang hørte begrebet ”dødsliste”. For også dengang var ordets betydning hentet fra terror og meningsløs død.  Og jeg var som mange andre forældre for slap til at sige fra, også fordi jeg som andre var for slap overfor det afgørende børne-argument:

Det’ da lige meget!

Det er ikke så ondt ment.

De vil jo bare lave lidt sjov (… og der ER styr på tropperne på mine børn gamle skole, siger mine efterretningskilder)

- Så slap dog af, dit gamle fjols, siger papegøjen på min skulder. Der er sket meget, siden dit sidste barn forlod underskolen for snart en halv snes år siden.

Jo, der er sket meget.

Hvad med …… ?

Klip fra dødslisten på en skole i Risskov udenfor Århus (ifølge dagbladet BT):

XX: Fordi du er det grimmeste menneske på jorden, og fordi du har jordens største underbid

XX Kællinger: Fordi vi er trætte af at se på jeres overredigerede instagram billeder, og jeres klamme toilet selfies, hvor i stritter med den røv i ikke har. Fucking (--) skøger.

DEN KONSTITUEREDE skoleleder på den østjyske skole tog fat øjeblikkeligt og lukkede butikken efter en halv time. Ingen hyggelig fodboldkamp med lærerne. Ingen traditionsrig revy om aftenen. Det fik da også straks en tidstypisk reaktion fra en mor. Kan I gætte? Hun syntes det var synd for de unge mennesker. Nærmest som at tage en juleaften fra dem.

Synd?

Totalrespekt for skolelederen, der skar igennem og sendte de store pattebørn hjem. Der bør snarest indføres en pris til anstændige skolefolk, der tænker i grænser og for mennesker og børns opførsel. Eller rettere – lærer ungerne og forældrene, at den går bare ikke, den der:

Det’ da ligemeget.

Oven over denne ubehagelige episode svæver – eller rettere sejler to udviklinger, som i den grad er udtryk for en mørke side af det dagligliv, vi byder vore børn.

Børn er små voksne

Det er egentligt absurd: Efter at vi for længst – for 40-50 år siden har forladt en samfundsstruktur, hvor barndommen sluttede i konfirmationsalderen. Det er som om, vi fastholder at børn er flyvefærdige, mens de stadig reelt er beskyttet af fare og mor. Det er ikke bare i sprog og konflikter – det er også levevis, at vi fastholder pareadokset.

Ved konfirmationerne – i hvert fald i det forstadsområde, jeg kender, er det ikke bare tøj og fester, der eksploderer. Det er gaver på niveau: Rolexure, aktier – og meget store pengebeløb. Og så er der den nye tradition med at blive kørt fra konfirmationen i sportsvogne eller limousiner. En konfirmation er vokset til niveauet for et stort bryllup. Og det fortsætter deropad – med alderen. I gymnasiet holder de ikke bare de største gallafester. Der er tema på.

I Rus-ugen spiller man fodbold efter ideen – de rige mod de fattige (og ja, elevarrangørerne har været inde for at kigge på forældrene sociale status!). Og rigtigt originalt: En stor gymnasiefest, hvor serveringspersonalet er DVÆRGE. (Eksemplerne er fuldt virkelige fra mit taxiliv – og i min egen livssfære).

Det’ da ligemeget.

Det er li’som at sige NEGER og LUDER, bare noget vi si’r.

Det er bare for sjov…

Forældre er voksne børn

Er der noget så pinligt som ikke at være forstående over for sine børn?

Vi eeeeelsker at kunne sige til vore forældre-kolleger, at vi kan lide deres musik, deres livsstil og deres modernitet. Vi strutter af selvfedme, når vi viser frem, at vi har givet dem en friheds- og selvforvaltning i modsætning den grusomme regel-verden, vi selv var indespærret i.

SÅ DERFOR må vi som voksne også gribe ind, når ungerne afkom udsættes for den urimelighed, at deres fest aflyses, bare fordi de for øjnene af deres kammerater hænger nogle ud for at være grimme og kalder andre for 'kællinger' og 'fucking skøger'.

Er det blot et udtryk for at give ansvar for eget liv, når jeg jævnligt kører unge mennesker – solidt berusede – under 18 år – hjem til mor og far. Torsdag nat – eller rettere fredag morgen et par timer før morgensamlingen i folkeskole eller gymnasium. Ansvaret for eget liv står dog i et noget sarkastisk lys, når mor står der i housecoat for at hjælpe lille Peter helt ind i edderdunsdynerne. Hun vifter  med et kreditkort for at betale rejsen for sin dinglende søn.

Det sidste lidt sjældnere, fordi Uber kan mærkes en smule i de alleryngste segmenter. Selvforvaltningen muliggør, at de omsorgsstruttende forældre overlader det til børnene selv, om de vil køre med en amatørbilist uden passagerforsikring, uden kørekort, uden straffeattest – og frisat for skatteindberetninger.

Helt autentiske historier - det var mig der var taxichaufføren.

Hvordan sådan en - i mange betydninger værdiløs – opdragelse former en kommende voksengeneration, bliver interessant at se. Og jeg skal selv være den sidste til at fremstå som den perfekte far og opdrager. Dertil har jeg lavet alt for mange fejl og givetvis ikke forstået deres frihedsbehov på alle planer.

MEN JEG synes, at den største, kollektive fejl, forældre-generationen gør i dag – (meget generelt sagt, det ved jeg) – er, at vi fratager vore børn alle konfliktmuligheder med os -  deres forældre - ved at kvæle dem i pasning og forståelse. Vi er deres permanent beskikkede forsvarsadvokater.

Vi maser frem i rækkerne til forældremøder, på skoler og i debatterne og flager med en forståelse og jamren over deres oversete rettigheder. Det må ikke regne på dem, deres skoletasker er for tunge, de skal have den bedste skole, de største fester, de længste rejser. Vi holder med dem mod deres dummeste venner – og som hovedregel er dit barn et offer, aldrig en gerningsmand.

Vores afkom skal i det hele taget stråle som nyslåede medaljer gennem hele deres opvækst.

Jeg takker MIN skæbne for, at jeg fik lov til at få et liv, hvor jeg gjorde valg, der også var udtryk for et reelt opgør med mine forældre. Det gjorde ondt af og til. Jeg sårede dem givetvis. Og selv om vi elsker hinanden, og jeg ikke har boet sammen med dem i 43 år, kan forskellighederne stadig mærkes.

De er mine forældre – ikke mine legekammerater.

Tak!

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

gastanke
Nyheder

Gaslagre foran tidsplan

Hvalrossen Freya
Nyheder

Kendt hvalros risikerer aflivning

Salman Rushdie
Nyheder

Rushdies bøger på himmelflugt

Brændende traktor
Nyheder

Døgnrapporten: Masser af brande, en fastlåst lift og en lidt for stor bus

Christian Eriksen slår ud med armene
Sport

Eriksen ydmyget i gensyn med gammel klub

REjsekort checker ind
Nyheder

Bruger du rejsekort? Få opklaret tre typiske misforståelser

Spar butik
Sundhed

Disse pandekager kan gøre dig syg

J.K. Rowling
Kendte

Dødstrussel mod Harry Potters mor

betonklods i gade
Krimi

Sigtet for terrorforsøg i Aarhus

Personer på balkon
Krimi

Efter familiestrid:

11 personer dræbt

en radiator
Nyheder

Rekord:
Dobbelt op for gaskunder

en hund
Krimi

Hundeejer efterlyses:
Er det en tysker?

skinker hænger
Helt vildt

Stjal skinker for
millioner
- nu er han dømt

kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Revy-konkurs rammer Kirsten Siggaard

oversigt over festivalplads
Nyheder

En død og 17
kvæstede i scenekollaps

mand smiler
Film og TV

Christian Degn:
- Det sker virkelig
sjældent på tv

Nyheder

Voldsom fiskedød rammer stor europæisk flod

mark i brand
Krimi

Her er der
ekstrem høj brandfare

Olivia newton john
Kendte

Olivia Newton-John:

Hyldes af ABBA

unge i dyrehaven
Krimi

Teenager udsat for seksuelt overgreb ved puttefest

sikkerhedsfolk omkring person
Nyheder

Salman Rushdie lagt i respirator - mister et øje

Nyheder

Avis: Fandt hemmelige dokumenter hos Trump

 Anne Heche
Film og TV

Nu er hun død

Brand i mejetærsker
Nyheder

DØGNRAPPORTEN:

Brande, biluheld og DM i luftballon

Nyheder

Øjenvidne: Rushdie blev stukket flere gange

Laila Friis-Salling og Mads Madsen
Kendte

Vild med dans: Smukt bryllup

lottokupon
Nyheder

Lotto-millionærer giver pengene væk

Nyheder

Salman Rushdie:

Overfaldet i New York

Nyheder

Justitsminister:

Vil stoppe fodboldhooligans

tørre områder i England
Nyheder

Voldsomt:

England ramt af tørke

pride
Nyheder

LGBT-forening dropper årets Pride

mand taler
Nyheder

Større ældrecheck på vej

båd i flammer
Helt vildt

Spritny superyacht 
i flammer

En lille bil lades op
Biler

Manglende viden kan få danskerne til at klodse bremsen på elbiler

skilt foran retten i aaborg
Krimi

Makabert drab:

Fik indsprøjtninger

med WC-rens 

kvinde smiler til premiere
Kendte

Olivia Newton-John:

Begraves på statens

regning

biler på motorvej
Nyheder

Danskerne letter foden

fra speederen 

villa set udefra
Kendte

Mads Pedersen

sælger villaen

bål i tusmørke
Nyheder

Høj brandfare:

Pas på med bål

og grill

kvinde poserer ved prisuddeling
Kendte

Anne Heches familie:

Hun overlever ikke 

folk i gang med at udgrave jord
Dyreliv

Finder ny

dinosaurart 

mand ligger og soler sig
Nyheder

Hedebølge på vej

i weekenden

politi til stede foran hus om natten
Nyheder

Ledte efter dokumenter

om atomvåben hos Trump

et brudepar på en trappe
Livsstil

Udskudte vielser giver travlhed på rådhuset

En brandbil slukker en markbrand
Nyheder

Døgnrapport:

Markbrande, skyderier og to cykelulykker

En helikopter og en redningsbåd
Krimi

Mange hårdt kvæstede efter alvorlig ulykke i Legoland

En ældre mand med solbriller
Kendte

Thorkild Thyrring lammet og på plejehjem

Mette Frederiksen går på en gang
Nyheder

Ti kritiserede embedsmænd fra minksag arbejder videre

En jæger i en sø med gevær
Krimi

Jæger skød sin ven:

Slipper for fængsel

et fly lander meget lavt
Helt vildt

Vild video:

Fly vanvittigt tæt på turister

en rutsjebane
Krimi

Ni kvæstet i tysk Legoland

kvinde i stribet skjorte poserer
Kendte

Sofie Linde om exit:

Det bliver bittersødt 

kvinde poserer
Nyheder

DF'er siger

nej til Støjberg

to vielsesringe på et bord
Film og TV

Gift ved første blik:

Her er de 10 nye

deltagere

fodbold halstørklæde
Krimi

Trøjesagen:

Brøndbyfan fængslet 

fly letter
Rejser

Slut med billige

flybilletter 

røg fra brand i bygning
Krimi

Brand i lagerbygning:

Luk alle døre og

vinduer

kvinde sidder foran skærm
Sundhed

Tilbage ved skærmen?

Sådan undgår du

trætte øjne

fodboldfans
Krimi

Brøndbybølle sigtet

for tre trøjerøverier

i S-tog 

fly nødlander på motorvej
Helt vildt

Fly nødlander på

befærdet motorvej

Mette Frederiksen taler på pressemøde
Nyheder

Minksagen: Vil have

svar fra Mette F. 

ambulancer på motorvej
Krimi

Voldsomt uheld

skaber kø 

mand taler fra talerstol
Nyheder

Kim Jong-un om

få coronadødsfald:

Et uhørt mirakel

brandfolk i aktion
Krimi

Døgnrapport:
Snarrådig landmand, hurtig indsats og kø-kaos

kvinde kigger ind i kameraet
Krimi

Vild udvikling i den
uløste Hagen-sag

mekaniker står bøjet over bilmotor
Biler

Derfor er det blevet meget dyrere at reparere bilen

tre mænd viser trofæer
Kendte

Hitmager er død

pizza skæres ud
Nyheder

Verdens største pizzakæde presset ud

en lottokupon
Nyheder

Nybagt millionær:
Familien skal på

den helt store tur

Dansere på et dansegulv
Film og TV

Vild med dans
varsler store ændringer

En mand snører sit snørebånd
Kendte

Simon Kvamm

ny dommer

i X Factor

en hval på en lastbil
Dyreliv

Nu er hvalen fra Seinen død 

kvinder tager selfie
Nyheder

Venstre-profil

overrasker

- stiller ikke op

politikere i debat
Nyheder

Omstridt EU-parlamentariker melder sig ud

en gal Brøndby-tilhænger
Sport

Brøndby-fans: Ballademagere ødelægger det for os andre

Politiet med en hund ved en vej
Krimi

Person død i udbrændt bil

en smilende ældre mand
Nyheder

Varmechecken er kommet

Et par sidder hengivent udenfor
Kendte

Olivia Newton-Johns sidste dage: Kunne ikke gå

mønter på et bord
Nyheder

Inflationen går amok

tulipaner i en vase
Livsstil

Forlæng blomsternes levetid: Vask dine potter og vaser