Administration 

Taxamanden: Tilbage på krigens slagmark - men hvem står tilbage med ansvaret?

Taxamanden spørger som krigs-kritiker: Hvem har ansvaret, når vi trækker os ud med samme lethed, som vi er gået med?

Jesper Grunwald er journalist, blogger og taxichauffør. Han er født i 1954 og og har taget hele dannelsesrejsen fra sin opvækst i et grundtvigsk, borgerligt landbo-hjem på Bornholm til en lang karriere i Danmarks Radio med en håndfuld cheftitler. Nåede at blive ridder af Dannebrog, inden han sagde op. I dag realiserer han en gammel drøm om at være taxachauffør. Det sker I den sølvgrå Mercedes med det grønne logo . Med frie arbejdsforhold og udstyr til at skrive og fortælle historier fra den fire-hjulede virkelighed. Det blev til bogen JEG ER BARE TAXAMAND sidste år. I Ekstrabladet EKSTRA om søndagen. På hans blog www.taxamand.dk. Og så her i avisen.dk, hvor han har sin egen blog: Et kig på Danmark og verden gennem forruden på en Mercer....

SÅ ER vi i krig igen!

Nu også i Syrien.

Og jeg har tøvet et par gange, fordi sammenligningen egentlig er usmagelig: Gang på gang er et slogan fra et citat rullet ind fra min underbevidsthed: ”Det vigtigste er ikke at vinde – det vigtigste er at deltage.”

Ifølge 'Den store danske encyklopædi' tilskrives den franske baron Pierre de Coubertin – de moderne Olympiske Leges fader - følgende i den olympiske målsætning: " … Det vigtigste ved De Olympiske Lege er ikke at vinde, men at deltage, ligesom det vigtigste i livet ikke er triumfen, men kampen for den. Det essentielle er ikke at have erobret, men at have kæmpet godt … ”

Kampen mellem nord og syd, de forarmede og os med velfærden, magthavere og undertrykte, blind-fanatisk religiøse og kulturkristne, dem med og dem uden olie, ofrene for kolonialismen og de gamle og nye koloniherrer er langt mere alvorlig end sammenligningen med den verdensomspændende sportsbegivenhed, OL. Det ved jeg. Mit alibi er, at Coubertin jo havde denne sværmeriske drøm, at man kunne transformere denne iboende menneskelige lyst til at slås til en fredelig dyst, en global idrætskonkurrence.

Coubertin havde alle grunde til at dø i total desillusion: – Han forlod verden som 74-årig i 1937, året efter Hitler havde suget al propagandaeffekt ud af de Olympiske Lege i Berlin.

DET SVÆRESTE som ”kritisk krigsdeltager” – eller hvad man nu vil kalde alle os, der ikke er i stand til hverken at gå all-in i endnu en krig eller at udelukke risikoen for at måtte slås – er skråsikkerhedens spøgelse. Og det er umuligt at undgå mødet med dette spøgelse i den afsluttende folketingsdebat om og vedtagelsen af endnu en dansk krigsdeltagelse. Fra de radikale, der vrider og vender sig i samvittighedskvalerne over at være født som et antikrigs-parti – og så alligevel at gå med på brugen af krudt, missiler og kugler – til DF’s prædiken stolthed over at være med.

For det danske nationalkonservative parti, DF, må man forstå, at det her projekt først og fremmest handler om at tage vare på os selv. Selv om konflikten i Mellemøsten om nogen er en global livsfare, ved vi fra tidligere udsagn, at DF ikke kæmper i næstekærlighed for ofrene i det Syrien, hvortil vi nu sender en håndfuld F16-fly og en transportmaskine. DF’s ordfører Marie Krarup definerede næstekærlighed i kristendom.dk 6. oktober sidste år:

"Lige nu har nogle mennesker så travlt med at hjælpe flygtninge, at jeg tror, de glemmer at være til stede over for de mennesker, som virkelig er deres næste. Jeg synes, det er klamt at høre på, at det er særligt godt at hjælpe mennesker i sådan nogle situationer. Det er vigtigere for mig at elske næsten i den nære relation. Det viser jeg blandt andet ved at lave mad til mine børn og give min mand et kys på kinden."

SÅ VI går altså i krig i stolthed og for at tage vare på vore nærmeste.

Det var den senere generalsekretær i Nato og daværende danske statsminister, Anders Fogh Rasmussen, der åbnede dørene for en meget mere offensiv og aggressiv udenrigspolitik. Den politisk-ideologiske begrundelse fandt Fogh i et opgør med den såkaldte samarbejdspolitik i de første år af Danmarks besættelse. Her gengivet i en tale på Søværnets Officersskole i 2003 på 60-års-dagen for samarbejdspolitikkens sammenbrud i 43:

” … Selv bedømt på datidens præmisser forekommer den danske politik naiv, og det er stærkt forkasteligt, at den politiske elite i Danmark i den grad førte ikke blot neutralitets- men aktiv tilpasningspolitik. I kampen mellem demokrati og diktatur kan man ikke stå neutralt. Man må tage stilling for demokratiet og mod diktaturet. Det er på dette punkt, at den aktive tilpasningspolitik udgjorde et politisk og moralsk svigt. Alt for ofte i historiens løb har vi danskere blot sejlet under bekvemmelighedsflag og ladet andre slås for vor frihed og fred … ”

Det skal med i forståelsen, at den daværende statsminister og folketingets flertal satte Danmark på krigsfod et halvt år inden talen til officersaspiranterne - ved invasionen i Irak. Kampen mod terror fødte et nyt Venstre, som ellers mest var kendt for dets slaphed under besættelsen.

Bekvemmelighedsflaget blev i den grad strøget, at det ikke fik nogen betydning, at påstanden om masseødelæggelsesvåben – krigs-begrundelsen i Irak - ikke holdt stik. Beslutningskraften er endnu så stærk, at Venstre end ikke ønsker afklaret om krigsbegrundelsen var en løgn.

I krigen mellem demokrati og diktatur, kan man ikke stå neutralt, siger Fogh.

MEN JEG spørger som krigs-kritiker: Hvem har så ansvaret, når vi trækker os ud med samme lethed, som vi er gået med?

- Hvem løser for alvor problemerne i Afghanistan, hvor Taliban igen vinder frem og den nationale hær er svag og undermineret? 

- Hvem hjælper Irak, med dets totalsmadrede samfund af religiøst-etniske kampe og terrorangreb?

- Hvem hjælper Libyen, hvor også helt nøgterne iagttagere drager i tvivl, om der nogensinde kan genskabes ET samlet land.

Og hvis vi går lidt udenfor den egentlige krigsfod – men blot fokuserer på Fogh-princippet om, at der ikke findes nogen neutralitet mellem demokrati og diktatur:

- Hvad i al verden laver vores smilende kongehus i det notoriske prinse-diktatur i Saudi Arabien?

- Hvorfor strutter vi af glæde over de fjernede sanktioner og det nye erhvervssamarbejde med den Islamiske republik Iran, hvor det er et hold af præster, der afgør, hvem der må stille op til parlaments- og præsidentvalg?

JEG ER på det rene med, at tvivl i politisk på et tidspunkt må afløses af beslutningskraft. Sådan var det for de samarbejdspolitikere, som valgte ikke at smadre Danmark i en retfærdig men umulig forsvarskrig i april 1940. Sådan er det hos tidens beslutsomme politikere, som med eller uden stolthed endnu engang sender Danmark i åben krig.

Det er demokratiets vilkår.

Men skråsikkerheden står sin prøve, indtil vi kan se, om døde, danske soldater og milliarder af kroner giver os den verden, som er krigens begrundelse.

Dette er et blog-indlæg og ikke et udtryk for Avisen.dk's holdning. Hvis du finder, at indlægget er æreskrænkende eller indeholder injurier, så send en mail til tip@avisen.dk.

politi og beredskab arbejder
Krimi

Voldsom ulykke:
Tilskadekomne
ligger på jorden

politi arbejder
BREAKING

Medie: Slagteriansat har fået halsen skåret over

puff bars
BREAKING

Narko fundet i puff bars

- børn og unge
bliver bevidstløse

Nyheder

Skibsvrag og krukker dukker op efter 3300 år

en hånd holder en masse døde fisk
Nyheder

Massiv fiskedød:
Badning frarådes

mand og kvinde
Kendte

Skal gennem operation

kvinde
Nyheder

Lisbet Dahl sygemeldt:

Må droppe Tivolirevyen

en person
Krimi

Provokunster får
forlænget fængselsstraf

Nyheder

Det var ikke piskesmæld

Sport

Yeah: Vingegaard

er klar til Touren

elg
Nyheder

Først kom ulven: 

Nu kommer elgen

vejbro
Nyheder

Bro spærret i weekenden

mand og kvinde
Kendte

Populær vært: 
Forlader Danmark

politibil
Krimi

Efter knivstik:

Eftersøger ung gaderøver

kvinde spiser is
Nyheder

Nu kommer sommeren: 

Sol og op til 27 grader

bil i sø
Krimi

Delebil kørt i Søerne 

kvinde
Nyheder

Hussalg tilbage på niveau

Rolf Sørensen på den røde løber.
Kendte

Rolf Sørensen:

Skal giftes igen

En arm på en gammel dame
Krimi

Fældet af sin

egen optagelse

af overgrebet

Fastfood mad
Nyheder

Takeaway-maden

har fået vokseværk

Kasper Schmeichel på et pressemøde
Sport

Schmeichel frygter

England

Parret på den røde løber
Kendte

Sygeplejeskolen-stjerne

er blevet gift

En hånd med et glad vand
Nyheder

Vand-krise: Ingen

har tænkt på

plejehjemmene 

Grev Nikolai, prinsesse Marie, prins Joachim og grev Felix i gallatøj.
Kongelige

Grev Nikolai

får ny titel

Forsvarsadvokat Karina Skou på vej til retten
Krimi

Beskylder anklager for

gætteri i Emilie Meng-sag

Johanne Havshøj og Umut Sakarya på den røde løber.
Kendte

Umut og kæresten i

bilulykke under ferie

Holdet bag revyen.
Kendte

Revy i kovending:

Aflyser igen i aften

ambulance
Krimi

25-årig sigtet: Kørte

ind foran ambulance

med udrykning

hvidt slot
Helt vildt

Nu kan du blive 
slotsejer

Krimi

Forsvarer: Korsør-mand

ville slippe bortført pige fri

tegning af mand i retssag
Krimi

Fund i Emilie Mengs hår

peger på seksualdrab

haj i vandet
Helt vildt

Panik på ferieø: 
Hajer på stranden

skilt med skat
Nyheder

Slip billigere: Gør det

inden 1. juli 

skuespillere poserer
Kendte

Efter akut sygdom:

Tivoli Revyen klar igen

Krimi

Anklager: Bortførelse var planlagt 

hospital set udefra
Krimi

Arbejdsulykke: Mand

faldt seks meter ned

tv-reporter foran retsbygning
Krimi

LIVE: Korsør-sagen

mand stirrer
Kendte

Justin Timberlake taget

for spritkørsel 

person med mobiltelefon
Nyheder

Ny funktion i MobilePay

Demonstranter foran dør
Krimi

25 personer

frihedsberøvet

Nyheder

Putin roser Nordkorea

bygning i brand
Krimi

Stor brand: Luk døre og

vinduer 

folk på mcdonalds
Helt vildt

McDonald's dropper AI:

Kunde fik is med bacon

mand med kasket
Sport

Willie Mays er død 

det indvendige af en pc
Nyheder

Nyt selskab på tronen som verdens mest værdifulde

pilgrimme på vej
Nyheder

Ekstrem varme koster

over 300 pilgrimme livet

en person med en pc
Nyheder

Bilbasen og DBA

nedlægger massevis

af stillinger

en grafik med et billede af en mand
Krimi

Jimmi blev svindlet

for 163.000 kroner

de ikoniske højhuse
Nyheder

Højhuse rives ned
- nye skal bygges

folk i kraftig regn
Sport

EM kan drukne i regn

røg fra bygning
Krimi

Novo Nordisk
igen ramt af brand

et skræmdump
Nyheder

Dansk SoMe-succes genåbnet

et logo
Nyheder

Medie: Illegale håndværkere var skyld i brand på Novo Nordisk

en by
Nyheder

Hver femte ejendomsvurdering rammer skævt

En mand med briller
Krimi

Køge-Calle snød polakker for millioner

Jes Dorph
Kendte

En sejr for Jes Dorph

en kvinde
Kendte

Filmstjerne er død

en retsbygning i solen
Krimi

Frifundet for drab på radiovært: 1,3 millioner i erstatning

politibil
Krimi

Påvirket mand tippede politi om narko

en bil og en mand
Biler

Bilproducent konkurs

et fly og en brændende park
Krimi

Fly styrter ned i beboelsesområde

et maleri og to mennesker foran
Nyheder

Krøyer-maleri i al hemmelighed fragtet til Skagen

Fodboldspillere på en bane
Debat

Jes Dorph: Noget var helt galt i Stuttgart

en væltet trailer
Krimi

Grisetransport med 200 svin væltet

valgplakater på en lygtepæl
Nyheder

Valgplakater hænger alt for længe

En fodboldspiller på banen
Sport

Mbappés næse er brækket

Kvinde på pressemøde
Nyheder

Minister om salg

af hashprodukter:

Lige lovlig smart

Nyheder

Nationalbanken anbefaler:

Husk at have kontanter

Portræt af kvinde
Nyheder

Putin fyrer fire - og hyrer familemedlem

Nyheder

Mette Frederiksens håb:

Slut med rygter om EU-job

Side på politibil
Krimi

Efterforsker lærervikar for mulige krænkelser

Portræt af mand med korslagte arme
Kendte

Scorer nyt job

Topdanmark-flag i flagstænger
Nyheder

Dansk aktie i voldsom stigning

skilt ved retten i Randers
Krimi

Fuld bilist får fem års fængsel

Skilt til retten i Glostrup
Krimi

Dansk-somalisk mand dømt:

Fik datteren omskåret

havareret fly
Nyheder

Hangglider styrter ned 

bil på jernbanespor
Nyheder

Bil endte på jernbanespor

Træhuse i Grønland
Krimi

Mand faldt ned af skrænt og døde

tegneseriebillede
Kendte

Landsholdsspiller

rykker til Andeby