Spansk valg i krisens tegn
Spanien går til valg i dag. Foto: EMILIO MORENATTI / POLFOTO
Dagen valg handler ikke om tilvalg, men om fravalg af de spanske socialdemokrater, som skal straffes for krisen.

Spanien går i dag til valg. De spanske vælgere skal groft sagt vælge mellem den konservative Mariano Rajoy fra Partido Popular og den socialdemokratiske leder fra PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Ét emne har dog overskygget alt.

"Det er et valg, som er præget af krisen, for den er særdeles slem i Spanien. Det handler om at straffe den siddende socialistiske regering i højere grad, end det handler om at vælge det konservative parti," fortæller adjunkt og cand.mag. i spansk på Copenhagen Business School Carsten Humlebæk.

Spanien er blevet ramt ekstra hård af krisens knyttede næve. Et af de alvorligste problemer er skabt af den såkaldte byggeboble.

Under højkonjunkturen, som toppede i 2007, løb byggeriet løbsk, og da konjunkturerne vendte, faldt hele byggesektoren sammen, så man ikke kan kunne komme af med de nybyggede boliger. I alt står der i dag tre millioner nybyggede boliger tomme.

Samtidig har turisterne på grund af den verdensomspændende krise svigtet de spanske strande, og det hele har medført katastrofale arbejdsløshedstal.

Den generelle arbejdsløshed nærmer sig 22 procent, mens den blandt de unge ligger omkring 50 procent.

"I Spanien har man altid haft billig arbejdsløshed til rådighed, og derfor har man aldrig fået investeret produktivitetsforbedringer, så man har kunnet satse på eksempelvis viden," forklarer Carsten Humlebæk.

På grund af krisens tæsk til det sydeuropæiske land er der også ganske lidt spænding om udfaldet.

"Meningsmålingerne har meget længe peget på en borgerlig føring på 15-17 procent. Så spændingen ligger kun i, om det konservative parti får et absolut flertal i parlamentet, eller om de skal ud og finde støtte hos nationalistiske partier fra Baskerlandet eller Catalonien," siger Humlebæk.

Valgresultatet ventes omkring midnat.