Almindeligvis gælder nye love og regler først efter, at de de er vedtaget af et flertal i Folketinget.
Men det gælder ikke, når det kommer til regeringens forslag om fremover at friholde statsministeren for at betale skat af overnatninger i embedsboligen Marienborg, der ligger i de naturskønne omgivelser omkring Bagsværd Sø nord for København.
Ifølge bemærkningerne til lovforslaget foreslår regeringen, at skattefritagelsen for statsministerens brug af Marienborg "får virkning fra fremsættelsesdatoen".
Det vil i praksis sige den 11. november, altså onsdag i denne uge.
"Derved sikres det, at de ændrede regler får virkning hurtigst muligt", som det hedder i bemærkningerne, der dog ikke begrunder nærmere, hvorfor det haster.
I dag er reglerne således, at der skal svares skat, hvis statsministeren overnatter på Marienborg. Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har selv begrundet ønsket om at sløjfe skattereglen således:
- Jeg ønsker at benytte Marienborg noget mere i det løbende arbejde, end jeg gjorde, sidst jeg var statsminister. Stedet egner sig godt til uformelle møder, arrangementer med eksterne parter, regeringsmøder, mødeforberedelse med videre, understregede han onsdag til Altinget i en skriftlig kommentar.
Enhedslisten er modstandere af, at statsministeren - og i sagens natur også hans efterfølgere - fremover ikke skal svare skat af brugen af Marienborg.
- Jeg kan ikke se, hvorfor statsministeren ikke ligesom alle mulige andre skal betale skat af de herlighedsværdier eller goder, der måtte følge med ens arbejde. Det må også gælde pragtvillaer og statsministre med en tårnhøj løn, siger partiets finansordfører Pelle Dragsted.
Lovforslaget om at skattefritage brugen af Marienborg er en lille del af en samlet lovpakke med mange forskellige tiltag om skat og moms.
Forslaget om Marienborg er det eneste, der er sat til at gælde fra fremsættelsesdatoen. Forslaget har ikke været sendt i høring.
/ritzau/