Et overvældende flertal ved FN's Generalforsamling i New York har vedtaget en resolution, der giver palæstinenserne observatørstatus.
Trods massiv modstand fra Israel og USA blev opgraderingen af palæstinensernes FN-status vedtaget af ikke færre end 138 af de 193 medlemmer.
Blandt de mange ja-stemmer var en større gruppe af EU-lande, heriblandt Danmark.
Kun ni lande stemte imod, heriblandt USA og Israel. 41 lande afstod fra at stemme,
På Vestbredden brød vild jubel ud blandt palæstinenserne efter vedtagelsen af FN-resolutionen. Mange affyrede skud op i luften, og folk festede og sang i gaderne.
Palæstinensernes præsident, Mahmoud Abbas, opfordrede FN til at udstede en "fødselsattest" til en palæstinensisk stat, da han åbnede debatten i Generalforsamlingen før afstemningen.
Abbas sagde i sin 22 minutter lange tale til forsamlingen, at afstemningen var "sidste chance" i forhold til at få en tostatsløsning for Israel og palæstinenserne.
- Det er sidste chance for det internationale samfund, hvis en tostatsløsning skal blive en realitet, sagde Abbas.
Han kom også med gentagne referencer til Israels militæroffensiv i Gaza i denne måned.
- Der var ingen grund til tusindvis af dødelige angreb og tonsvis af sprængstoffer for at minde verden om, at der er en besættelse, som må afsluttes, pointerede Abbas.
Israels FN-ambassadør, Ron Prosor, sagde efterfølgende fra talerstolen, at resolutionen er ensidig, og at den sætter fredsprocessen i Mellemøsten tilbage.
Samtidig anklagede den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, Abbas for at holde en både "fjendtlig" og "skadelig" tale.
- Det er ikke ord fra en mand, som ønsker fred, lød dommen fra Netanyahu, der også mener, at talen var fyldt med "falsk propaganda".
Den nye resolution giver palæstinenserne observatørstatus som "ikke-medlemsstat", hvilket er en status, som også Vatikanet har.
For at blive observatørstat skal man have simpelt flertal i FN's Generalforsamling.
Beslutningen behøver ikke at blive godkendt i Sikkerhedsrådet, hvor de fem permanente medlemmer har vetoret.
Resolutionen opfordrer dog FN's Sikkerhedsråd til at "se gunstigt" på palæstinensernes anmodning om fuldt medlemskab.
/ritzau/