Sag med tråd til 12 milliarder kroners skattesnyd: Navneforbuddet ophæves
En dommer ophævede mandag navneforbuddet mod en tidligere ansat i skat, der er tiltalt for at have medvirket til svindel med udbytteskat. (arkivfoto) Foto: /Free
Navnet på en sigtet mand i sag om udbytteskat må gerne komme frem. Men beslutningen blev anket straks.

Den ene af to sigtede i en sag om svindel med udbytteskat, der tidligere har været ansat i Skat, har ved Retten i Lyngby mandag fået ophævet et navneforbud.

Dommer Søren Holm Seerup mener, at sagens samfundsmæssige betydning overskygger den krænkelse, som en ophævelse af navneforbuddet kan medføre.

- Det en helt usædvanlig sag, hvor staten er snydt for et stort millionbeløb. Og en del af en sag, hvor staten er snydt for 12,8 milliarder kroner, sagde en journalist fra DR som begrundelse for at ophæve forbuddet.

De to mænd er sigtet af Bagmandspolitiet for at have svindlet med udbytteskat for 37 millioner kroner.

Dommeren var i høj grad enig i pressens argumenter.

- Det er en sag med stor samfundsmæssig betydning, og en ophævelse af navneforbuddet vil kunne hjælpe til at nuancere billedet af sagen, sagde han.

- Det er meget vigtig historie at fortælle, bemærkede han.

Forsvareren mente derimod, at sagen er på så tidligt et stadie, at navneforbuddet burde opretholdes.

Advokat Lars Henriksen lagde også vægt på, at hans klients ansættelse i Skat ikke udtrykkeligt er nævnt i den sigtelse, der er rejst.

Forsvareren valgte straks at appellere ophævelsen af navneforbuddet til Østre Landsret. Samtidig besluttede dommeren, at navneforbuddet skal bestå, indtil landsretten har truffet sin beslutning.

Sagen har fået stor opmærksomhed, da den umiddelbart har en sammenhæng med den store sag om svindel af udbytteskat for 12,3 milliarder kroner.

Manden, der ifølge dommer Søren Holm Seerup ikke længere skal være beskyttet af navneforbud, er også sigtet i hovedsagen.

Bedrageriet med hensyn til de 37 millioner kroner skal være sket i 2007. Derimod foregik den påståede kriminalitet med de 12,3 milliarder kroner fra 2012 og frem.

Ved mandagens retsmøde besluttede dommeren desuden at opretholde forbuddet mod at identificere den anden sigtede, der er udlandsdansker.

I øvrigt forventer Bagmandspolitiet snart at kunne rejse tiltale mod de to mænd. Det kan ske inden for et par måneder, vurderede specialanklager Stig Fleischer i retsmødet.

/ritzau/