Det er blevet efterår. Lyset forsvinder og temperaturen er i frit fald, og det betyder, at der skal bruges mere energi i vores boliger.
Og når el-leverandørerne samtidig hæver priserne i størstedelen af døgnet fra oktober til marts, er det nu, vi skal begynde at tænke på, hvordan vi holder forbruget og udgifterne i bund.
Videncentret Bolius har udarbejdet 10 gode råd til, hvordan vi kan spare på energien - og på el-regningen.
1. Spar på lyset
Belysning står for omkring 11 % af elregningen, så her er det en god idé at skifte alle pærer ud med LED-pærer.
2. Sluk for kontakten
Standbyfunktioner står for op mod 10 % af elregningen. Så husk, at det er ikke nok at slukke fjernsynet med fjernbetjeningen. For at spare på strømmen bliver du nødt til at slukke på stikkontakten eller for din elspareskinne.
3. Hold styr på dit el-forbrug
Skriv dit forbrug ned ugentligt. På den måde kan du løbende holde øje med, om du bruger for meget el.
4. Drop tørretumbleren
Det er dyrt at tørre tøj i tørretumbleren. Hæng derfor tøjet op ude, hvis det er muligt.
5. Drop terrassevarmeren
Det er hyggeligt at tilbringe de kolde efterårsaftener under terrassevarmeren, men det kan ses på elregningen. Find uldtæpperne frem eller træk indenfor i stedet.
6. Tjek forbruget på tv, pc og spillekonsoler
Underholdning (fx spillekonsol, computer, hi-fi etc.) står for 19-22 % af en gennemsnitlig families strømforbrug, mens tv står for 7-17 %. Derfor er det en god idé at tjekke maskinernes og skærmenes strømforbrug, når du køber dem - og huske at slukke for dem, når du ikke bruger dem.
7. Brug elspareskinne
Med en elspareskinne er det nemt at slippe for at bruge for meget standby-strøm. En elspareskinne er en stikdåse, hvor der ofte er en tænd/sluk-funktion på. Du slukker for elspareskinnen, og du slukker samtidig for alle de tilsluttede apparater.
8. Tjek cirkulationspumpen
Mange har en forældet cirkulationspumpe, som kan stå for op mod 10 % af husstandens samlede energiforbrug. Der er sket en stor udvikling i cirkulationspumperne effektivitet, så der kan være mange penge at spare ved at udskifte den.
9. Sørg for, at huset er tæt
Har du en varmepumpe, kan det ses på din elregning, hvis huset ikke er tæt. Derfor skal du kontrollere, at døre, vinduer og loftrum er lukket ordentligt til.
10. Kig på energimærket
Af hensyn til klimaet bør du først udskifte dine hårde hvidevarer, når det ikke længere kan betale sig reparere. Men når du skal købe ny vaskemaskine, tørretumbler, opvaskemaskine, køleskab eller fryser, så køb dem med det bedste energimærke. De koster ofte lidt mere, men på den lange bane vil det som regel betale sig hjem igen.
Læs de uddybende råd hos Bolius.