Der er ingen vej udenom. Børn og unge er nysgerrige og seksuelle væsner, og derfor kommer der et tidspunkt, hvor du på den ene eller anden måde skal have talt dig igennem bierne og blomsterne.
Om du har let eller svært ved at tale med dit barn om sex, kommer måske an på din egen opvækst.
Men du skal ikke bare lige pludselig sætte dig med en kop te og tage "snakken om sex" med dit barn, siger Pernille Ane Egebæk, som er national projektleder i foreningen Sex & Samfund.
- Så krummer de bare tæer. Grib chancen, når den byder sig, fordi der er noget i fjernsynet eller i en film, du kan tage udgangspunkt i, foreslår hun.
Det kan nemlig ofte være en hjælp at tale ud fra "noget tredje", så det hverken handler om dit barn eller dig.
- Når de taler om MeToo i fjernsynet, så forklar, hvad det er for noget. Du kan fortælle, at der er nogle, der har haft en oplevelse, hvor de ikke kunne sige fra. Og fortælle hvorfor det er vigtigt, at alle parter synes, at sex er hyggeligt og rart.
Det kan også være en avisoverskrift eller en film, der giver anledning til en snak. Hvis de kommer til dig med spørgsmål om sex, er det bare med at gribe chancen, lytte og tage snakken.
Det kan for eksempel være, at de har hørt ordet analsex og spørger, hvad det betyder.
- Prøv at forestille dig, at de spørger, om jorden er rund, og svar på samme måde, som du ville gøre, foreslår Pernille Ane Egebæk og fortsætter:
- Eksempelvis kan man sige, at anal betyder numse, så det betyder, at man får noget op i numsen. Og det er der nogle, der synes er dejligt, og andre der ikke gør. Og det er vigtigt, at begge parter synes, at det er en god idé.
Hold dig selv ude af samtalen
Hun foreslår, at du holder dig til at tale om, hvad "man" gør. Du skal ikke udspørge dem om, om det er noget, de har prøvet, eller begynde at blande din egen ungdom ind i det.
Sex & Samfund administrerer også to rådgivningstilbud, som du som forælder kan henvise til, hvis dit barn hellere vil snakke med en uden for familien. Man kan både ringe og chatte med dem.
Den ene hedder Privatsnak og er til de 10-15-årige, der har spørgsmål til blandt andet krop, sex, følelser og pubertet.
Den anden hedder Sexlinien og er målrettet 15-25-årige med spørgsmål om sex, prævention, graviditet, sexsygdomme, krop og seksualitet. Rådgiverne er unge mellem 21 og 35 år, som har fået en uddannelse til at kunne besvare spørgsmålene.
Christian Graugaard er læge og professor på Sexologisk Forskningscenter ved Aalborg Universitet, og han mener, at kodeordene er at være nysgerrig, reflekterende og inviterende.
- De sjoveste dialoger kommer ofte, hvis man inviterer til dem. Mange børn er nysgerrige, men også høflige. Og de pejler mere, end vi tror, efter deres voksne omgivelser. Derfor tror de måske, at det er upassende at stille nysgerrige spørgsmål om krop, køn og seksualitet.
- Så det er vigtigt at være kærligt nysgerrig og også aktivt inviterende. Og ligesom når vi taler med voksne mennesker, skal vi være respektfulde. Respekter dit barns blufærdighed. Måske er det ikke parat på det givne tidspunkt eller på den måde, du lægger op til, siger han.
/ritzau fokus/
Af Anna Raabæk, Ritzau Fokus