Det er svært at undersøge alle muligheder, når en del af mulighederne er udelukket på forhånd.
Og det er svært at udvikle velfærdsstaten, hvis brugerbetaling er så forbudt, at ingen tør diskutere det.
Begge dele oplevede den stort anlagte Velfærdskommission i januar, da den i en omfattende rapport argumenterede for, at brugerbetaling kan være med til at sikre velfærdssamfundet på længere sigt.
Og det sker igen nu, da regeringen har lavet et debatoplæg til sin såkaldte kvalitetsreform.
Selv om oplægget peger på muligheden for brugerbetaling, så afviser statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) kategorisk, at det nogensinde vil blive regeringens politik.
Formand for Velfærdskommissionen Torben M. Andersen vil ikke blande sig i regeringens politiske strategi og holdning. Hvis velfærdssamfundet skal udvikles, så skal tabuerne væk.
»Det er vigtigt, at man tager en diskussion om brugerbetaling. Debatten kortslutter lige på dette område en gang imellem. Det er jo vigtigt at have det perspektiv, at vi ikke er på vej til amerikanske tilstande. Det vil aldrig få et stort omfang, fordi det strider imod grundlæggende principper i velfærdssamfundet,« siger Torben M. Andersen.
Velfærdskommissionen foreslog blandt andet, at danskerne skulle betale 100 kroner for at gå til lægen og en tyver for at få en konsultation over e-mail.
Det vil både give en indtægt til staten, og måske langt vigtigere vil det begrænse antallet af konsultationer.
Netop den del af brugerbetalingen har stor effekt, fordi regeringens kvalitetsreform netop skal finde ud af, hvordan man kan få velfærd til flere samtidig med, at der ikke findes flere mennesker at ansætte til at klare opgaven.
I januar blev regeringen kritiseret voldsomt for at feje hele den fine rapport af banen og kun bruge dele af den til at lave Velfærdsreformen i sommer. Og det ser ud til, at statsministeren endnu engang på forhånd begrænser mulighederne. Både hvad angår brugerbetaling og muligheden for at hæve skatterne.
Næsten alle partier i Folketinget med Dansk Folkeparti i spidsen havde i går også travlt med at skyde brugerbetalingen ned.
Tager flere år
Alligevel hilser Torben M. Andersen statsministerens debatoplæg velkomment.
»Lige før Velfærdskommissionens pressemøde diskuterede vi, at vi kom med så mange forslag på én gang, at det ville være politisk umuligt at diskutere det hele. Vi var forberedt på, at det ville tage nogle år. Nu kan vi se, at regeringen lægger op til flere ændringer, som er nødvendige, hvis velfærdssamfundet skal udvikle sig. Så på den måde lever velfærdsrapporten endnu,« siger han.
Er det nødvendigt med alle disse ændringer? Politikerne siger jo, at sommerens velfærdsreform har sikret, at velfærden kan blive, selvom der i fremtiden bliver flere ældre?
»Det er jo ikke, fordi vi er ved at gå fallit eller, at det hele smuldrer mellem fingrene på os. Men hvis vi ikke skaffer flere hænder, vil der være velfærdsområder, der bliver meget trængt. Så hvis man bekymrer sig for velfærdssamfundet og vil sikre sig, at det kan leve op de store krav i frremtiden, er der grund til at tage det alvorligt,« siger Torben M. Andersen.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.