Hvis du kigger dig rundt på arbejdspladsen, i fitnesscentret eller i supermarkedet, vil du hurtigt kunne finde en person med hjerte-kar-sygdom.
Det viser en ny opgørelse fra Hjerteforeningen.
Ifølge den nye opgørelse lever hele 670.000 danskere over 18 år i dag med en hjerte-kar-sygdom. Det svarer til ca. hver syvende voksne dansker.
Et tal, der gør indtryk på Hjerteforeningens adm. direktør, Anne Kaltoft:
- Den nye opgørelse understreger blot i endnu højere grad, at hjertesygdom er en folkesygdom, der kræver politisk og sundhedsmæssig opmærksomhed.
- Hjertesygdom rammer både unge som ældre, og det er derfor afgørende, at vi får sikret nogle ordentlige rammer, så de mange hjertesyge danskere kan leve et godt liv med deres sygdom, fortsætter Anne Kaltoft.
Det nye tal kan synes som et markant spring fra tidligere, hvor det blev anslået, at omtrent 524.000 danskere led af hjerte-kar-sygdom. Tallet kan dog ikke sammenlignes 1:1 med det tidligere estimat, da stigningen har flere årsager:
Blandt andet viser opgørelsen, at der hvert år kommer 65.700 nye tilfælde, mens en del af stigningen desuden skyldes, at man i dag opgør tallene anderledes end tidligere. Førhen registrerede man kun hjerte-kar-tilfælde hos danskere over 35 år, men det nye estimat inddrager alle danskere over 18 år. Derudover er nye sygdomsgrupper som fx stroke blevet inkluderet.
Men selv om den nye opgørelsesmetode altså er en del af årsagen til stigningen, kommer man ikke udenom, at hjertesygdom fortsat fylder alt for meget i det danske sundhedsvæsen.
Det mener Anne Kaltoft, der kalder den nye opgørelse for bekymrende læsning. Hun opfordrer til handling:
- Vi skal blive langt bedre til at hjælpe danskerne med at undgå at blive syge. Det handler om at sætte ind med forebyggelse af hjertesygdom tidligere, end vi gør i dag, og så skal vi blive bedre til den tidlige opsporing af danskere i risiko for hjerte-kar-sygdom, siger Hjerteforeningens direktør.