Elever skal selv kunne læse lektier. Ellers får de det meget svært på universiteterne.
Sådan siger rektorerne på landets gymnasier samme dag, som Københavns børne- og ungeborgmester vil droppe lektier i folkeskolen og i stedet få eleverne til at "øve sig" i skolen.
"Det er vigtigt, at eleverne lærer at studere på egen hånd. Vi hjælper dem i 1.g, men når de er færdige i 3.g, så skal de kunne studere selv, uden at der står en over nakken på dem," siger Jens Boe Nielsen, Formand for Gymnasieskolernes Rektorforening, til Newspaq.
Forsøg med at droppe lektier hjemme har givet højere karakter på gymnasierne. Rektoren vil da også gerne have dygtigere elever, men det skal ikke gå ud over selvstændigheden, forklarer han.
"Vi er nødt til at sikre, at fra den dag man starter i folkeskolen, til den dag man er færdig med sin uddannelse, at der kommer højere grad af selvstændighed," fortæller Jens Boe Nielsen.
Hvis ikke de unge får lært at læse lektier selv, så rammer det dem, som en hammer, når de skal læse videre, vurderer rektoren.
"Vi gør de videregående uddannelser en bjørnetjeneste, hvis ikke vi lærer de unge selv at forberede sig til undervisning," slutter Jens Boe Nielsen.
Lektierne har kun ringe effekt, fordi de elever, som har mest brug for hjælp, ikke kommer til lektiehjælpen, mener Peter N. Allerup, der er professor på Center for Grundskoleforskning, Aarhus Universitet.