Tour de France på dansk jord og en thybo som nummer ét i verdens mest prestigefyldte cykelløb.
2022 har på flere måder levet op til sin udnævnelse som Cyklens år, og nu melder et nyt studie sig på banen med mere medvind til danske cykelentusiaster, skriver Videnskab.dk.
Studiet anslår, at danskerne gennemsnitligt cykler 1,6 kilometer per dag. Og hvis beboere i andre lande gjorde det samme, ville verden hvert år spare 414 millioner tons CO2, postulerer studiet.
- Det er en reduktion, som svarer til Storbritanniens samlede CO2-udledning i 2015. Så det er en rigtig stor besparelse, siger studiets seniorforfatter, Gang Liu, som er professor ved SDU Life Cycle Engineering på Syddansk Universitet til Videnskab.dk.
Han understreger dog, at data og beregninger i studiet er behæftet med usikkerheder, men til gengæld er det “første gang man får et indblik i cykelmønstre på en global skala,” siger han.
Bombastisk udmelding
Netop de store usikkerheder i studiet betyder også, at transportforsker Jeppe Rich mener, at man bør klappe jernhesten, før man kaster sig ud i vild klimabegejstring over det nye studie.
- Det er en meget bombastisk udmelding, at man kan spare så meget CO2. Normalt siger man i forskningen, at overflytning til cykling ikke har den store effekt på CO2-udledningen, siger Jeppe Rich, som er professor og sektionsleder ved Danmarks Tekniske Universitet (DTU) til Videnskab.dk.
Han påpeger, at i virkelighedens verden vil mange ikke skifte bilen ud med jernhesten, men i stedet flytte fra busser, tog, gang eller lignende, hvilket vil give et lavere CO2-aftryk end udskiftning af bilen.
Forskerne bag studiet mener dog, at både klimaet og helbredet på en global skala kunne forbedres mærkbart, hvis hele verden cyklede 1,6 kilometer dagligt ligesom danskerne.
Faktisk vil fremgangen være endnu større, hvis andre lande fulgte hollændernes cykelvaner: Hollænderne cykler nemlig 2,6 kilometer per dag, hvilket ifølge studiets beregninger vil føre til en årlig CO2-reduktion på 686 millioner tons.
Med andre ord er Danmark altså kun cykelland nummer 2, når det kommer til brugen af cykler, påpeger studiet. Til gengæld topper vi listen i forhold til, hvor mange cykler vi ejer.
- Danskerne ejer gennemsnitligt 1,37 cykler per person. Det er et meget højt tal, og det betyder faktisk, at Danmark er nummer 1 i forhold til ejerskab af cykler, siger Gang Liu til Videnskab.dk.
Det nye studie bygger på en global indsamling af data over produktion af cykler, ejerskab af cykler og biler og brugen af disse i årene 1962-2015.
For nyligt viste en rapport fra Danmarks Tekniske Universitet, at unge i alderen 10-20 år cykler omkring en tredjedel mindre i 2019 end i 2006.
Læs også:
Sådan holder du hjernen ung
Mange mænd lever længere end kvinder. Særligt to faktorer forklarer hvorfor
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.