Hvad gør man, hvis man synes, at man har udviklet verdens bedste produkt, men ikke aner, hvordan man skal ramme markedet? Man ringer til en ven.
Det gjorde direktør Søren Mogensen fra Searchmaster i Esbjerg for et år siden. Hans virksomhed stod med en færdigudviklet intelligent søgeprojektør til den maritime sikkerhedsbranche. Men som produktionsvirksomhed uden salgserfaring i branchen var spørgsmålet: Hvem skulle den sælge til og hvordan?
Løsningen fandt Søren i EU-projektet "Maritime Stars" hos MARLOG, den nationale klyngeorganisation for det maritime erhverv og logistik. Searchmaster kom med på det tredje og sidste hold, der fik glæde af EU-projektets unikke "Løvens hule"-model, hvor erfarne kolleger fra tunge virksomheder i den maritime branche samles i advisory boards og hjælper startups videre.
I dag - et år senere - står Søren Mogensen, som ejer virksomheden sammen med hustruen Marianne, med en færdigudviklet vækst- og forretningsplan, en forhandler for det lukrative canadiske marked og varme kontakter til en række andre lande.
- Vi stod med et færdigt produkt og havde brug for at komme ud på markedet, men det var langt mere kompliceret at komme i gang med salget, end vi havde regnet med. Her var det fantastisk at møde dygtige mennesker fra store, etablerede virksomheder i sikkerhedsbranchen, som fik os ud af den vestjyske beskedenhed, fortæller Søren Mogensen.
Rådgiverne mente, at Searchmasters søgeprojektør havde en stor fremtid på markedet for maritim sikkerhed. Derfor skulle budgettet være mere ambitiøst, lød beskeden. Searchmaster lyttede og forhøjede budgetforventningerne til en omsætning på ca. 60 mio. kr. inden for fem år. I samme tidsrum ventes staben at gå fra syv til 20-30 ansatte. Tal, som Søren Mogensen ikke tidligere turde tænke højt.
- Men det har givet ro i maven, at erfarne folk vurderer vores produkt og dets muligheder højere, end vi selv gør. Det gav os en noget stærkere vækstplan og troen på, at vi kan nå langt, siger Søren Mogensen.
Rådgiverne - typisk salgschefer i dette tilfælde - kom også med konkrete forslag til at forstærke salgsindsatsen. Det betød blandt andet, at Searchmaster fik lavet de første aftaler med internationale distributører, og salget kom så meget i gang, at hele efterårsproduktionen af intelligente søgeprojektører blev solgt.
Mogensen-parrets virksomhed var med på det tredje og sidste hold i "Maritime Stars"-projektet. De udvalgte startups har gennemgået et forløb på ni måneder. I alt 15 startups har deltaget, og de er blevet hjulpet af 24 fyrtårnsvirksomheder, som er store, etablerede virksomheder i branchen.
FAKTA Om "Pilotprogram for maritimt iværksætteri - Maritime Stars"
Maritime Stars var et landsdækkende, treårigt program, der havde som mål at sikre innovation og udvikling i den maritime branche. 15 startups inden for branchen blev matchet med etablerede virksomheder, der yder rådgivning, sparring og mentorskab. Samarbejdet med disse virksomheder var en del af et ni måneder langt individuelt og kollektivt udviklingsforløb med forretningsudvikling, finansiering og ad hoc specialistbistand. Operatør på programmet var den nationale klynge MARLOG (Maritime & Logistics Innovation Denmark). Projektet, der var støttet med 3,6 mio. kr. fra EU's Socialfond, startede i april 2018 og sluttede med udgangen af december 2021.
Læs mere om Maritime Stars i Erhvervsstyrelsens projektdatabase
Læs mere på programmets hjemmeside
Via Ritzau