Administration 

PRM / Kreative pædagoger modtager pris for at give børn lærerige oplevelser med natur, tal og teknologi

Louise Nilsson og Karina Nielsen (Foto: Free)

Pædagogerne Charlotte Damgaard, Dagnæs Børnehus i Horsens, og Louise Nilsson og Karina Birk Nielsen, Børnehuset Bullerby i Roskilde, modtager Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris 2019.

Pressemeddelelse fra Novo Nordisk Fonden

Børns nysgerrighed er én af de vigtigste forudsætninger for deres interesse for naturfagene i skolen. Denne nysgerrighed er medfødt, men ligesom en blomst, der skal vandes, skal nysgerrigheden holdes ved lige for ikke at visne allerede inden skolestart.

At fastholde og styrke børns nysgerrighed for det naturtematiske er netop, hvad Charlotte Damgaard fra Dagnæs Børnehus i Horsens og Louise Nilsson og Karina Birk Nielsen fra Børnehuset Bullerby i Roskilde gør hver eneste dag.

For deres vedholdende og nytænkende arbejde med at inspirere dagtilbuddenes børn til at være nysgerrige på naturen modtager de tre pædagoger Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris 2019.

Robotbygning i børnehuset

Charlotte Damgaard fra Dagnæs Børnehus er primus motor på et forløb, hvor 250 børn på tværs af vuggestue, børnehave og dagpleje får pirret deres nysgerrighed omkring det naturfaglige. Hun har bl.a. samlet materialer og udviklet pædagogiske tiltag i Børnehusets STEAM Makerspace, hvor børnene kan udvikle deres kreativitet ved at eksperimentere med kendte og nye materialer og teknologier. Her får børnene bl.a. erfaring med robotbygning, mikroskoper og programmering af micro:bits.

Charlotte Damgaard har en eksperimenterende tilgang, hvor børnenes nysgerrighed stimuleres, og hvor de i samarbejde med voksne opstiller hypoteser og undersøger for at opnå ny viden. Hun udvikler selv sine materialer til de mindste og underviser ydermere sine kollegaer i det pædagogiske indhold i materialerne, så de også kan få glæde af det.

"Det er dejligt at se, at nogen værdsætter alt det, som jeg knokler med at lave hver eneste fredag. Men jeg gør det ikke kun for børnene. Jeg gør det også, fordi jeg selv er nysgerrig og synes, at natur og science er super spændende. Og så håber jeg på, at jeg kan give noget af min egen nysgerrighed og fascination af naturen videre til børnene," siger Charlotte Damgaard.

Børn lærer bogstaver og tal i skoven

I Roskilde benytter makkerparret Louise Nilsson og Karina Birk Nielsen naturen til at fastholde og udvikle børnenes medfødte nysgerrighed. På turene i skoven tager Louise Nilsson og Karina Birk Nielsen rimekort, tællekort og findekort med, så børnene lærer bl.a. bogstaverne og tal at kende gennem deres nysgerrighed på naturen. Det hele bliver arrangeret som naturskattejagte, hvor børnene eksempelvis skal finde ting i naturen, som starter med 'm', og efterfølgende undersøger de så mos, mariehøner og mælkebøtter under et medbragt mikroskop.

Louise Nilsson og Karina Birk Nielsen er glade for at modtage Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris, men de mener ikke, at de gør noget ud over det, som de forventer af dem selv.

"Jeg synes jo bare, at vi gør vores arbejde. Vi har valgt den tilgang, at vi ikke skal lære børnene at læse og regne, men i stedet lære dem at være nysgerrige. Det er børn heldigvis fra naturens side. Hver gang de siger ti ord, er tre af dem hvad, hvorfor eller hvordan. De vil vide, hvorfor græs er grønt, og lort lugter. Det er fantastisk at arbejde med de her små børn og sikre, at når de starter i skole, er de ikke trætte af at lære, men vil derimod gerne lære mere. Det gør deres skolegang meget lettere," siger Karina Birk Nielsen på vegne af sig selv og Louise Nilsson.

Stolte over at modtage pris

Betina Brounbjerg Martinussen er dagtilbudsleder i Dagnæs Børnehus og Dagpleje, hvor Charlotte Damgaard til dagligt arbejder. Hun fortæller, at hun og resten af Dagnæs Børnehus er meget glade og stolte af, at Charlotte Damgaard har modtaget en hæderspris, og at de nu i fællesskab vil finde ud af at benytte institutionens del af hædersprisen til at skabe nye tiltag, som børn i institutionen kan få glæde af mange år ud i fremtiden.

"Det har stor betydning at have en pædagog, der er engageret og fagligt dedikeret, og som formår at skabe motivation hos både børn og kollegaer. Kombineret med gode kollegaer, der bakker op om tiltagene og siger ja til at eksperimentere og lege med, betyder det, at vi udvikler et læringsmiljø for børnene, hvor det bliver en del af vores kultur, at vi eksperimenterer og prøver ting af i fællesskab," siger Betina Brounbjerg Martinussen.

Lignende stolthed udtrykker Lone Ornø, der er pædagogisk leder i Børnehuset Bullerby: "Vi er fantastisk stolte over, at vores personale bliver anerkendt på denne måde via en pris. Det er dejligt, når det arbejde, personalet gør, kan beskrives, og at disse beskrivelser forstås og anerkendes af andre. I Børnehuset Bullerby er vi superglade for at kunne profilere os, og det gør os meget stolte, når andre ser, at vi gør os umage," siger Lone Ornø.

Hun fortæller, at institutionen vil bruge en del af hædersprisen til at indkøbe iPad-mikroskoper til alle stuerne i institutionen og en børne-metaldetektor til at tage med i skoven. Den pædagogiske leder har også et håb om at kunne udbygge nogle eksperimenter med vandleg på legepladsen, da vand er rigtig godt at eksperimentere med, når det gælder videnskabelig nysgerrighed.

Om Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris

Novo Nordisk Fondens Naturtematiske Pædagogpris er målrettet engagerede og dygtige pædagoger, der i daginstitutioner giver børn positive oplevelser med natur, tal og teknologi. Prisen har til formål at anerkende og synliggøre en særlig pædagogisk indsats inden for læreplanstemaet Natur, udeliv og science.

Prisen uddeles årligt og er delt i to priser: én til en pædagog eller et team øst for Storebælt og én tilsvarende vest for Storebælt.

Hver pris består af en sum på 100.000 kr., hvor 50.000 kr. er en personlig pris, og institutionen modtager de øvrige 50.000 kr. Institutionens andel skal anvendes til udvikling af det pædagogiske arbejde med det naturfaglige læreplanstema, eksempelvis indkøb af udstyr til teknik- eller naturundersøgelser, opgradering af lokaler/udeområde eller efteruddannelse.

Prisen uddeles til en pædagog eller et team efter indstilling fra lederen.

Kontakt:

Betina Brounbjerg Martinussen, dagtilbudsleder, Dagnæs Børnehus og Dagpleje, Horsens, tlf.: 2931 4705, bbma@horsens.dk Lone Ørnø, pædagogisk leder, Børnehuset Bullerby, Roskilde, loneo@roskilde.dk Rikke Ilona Ustrup, Administrator Education & Outreach, Novo Nordisk Fonden, tlf.: 7730 1586, riu@novo.dk Christian Mostrup Scheel, presseansvarlig, Novo Nordisk Fonden, tlf.: 3067 4805, cims@novo.dk

Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/kreative-paedagoger-modtager-pris-for-at-give-born-laererige-oplevelser-med-natur-tal-og-teknologi?releaseId=13572983

Via Ritzau

Den amerikanske justitsminister William Barr med hånden på brillen
Nyheder

USA's justitsminister:

Ingen tegn på valgsvindel

to betjente går foran europaparlamentet i Bruxelles
Helt vildt

Politikere knaldet:

Politiet stopper

kæmpe sexorgie

prins Henrik smiler
Kongelige

Prins Henrik i

ny dokumentar:

Jeg er uden identitet

lars løkke med pegefingeren foran munden
Kendte

Nervøs Lars Løkke:

Hvad har jeg dog

sagt ja til

Timm Vladimir og en mand med briller foran en række juleøl
Mad og drikke

Timm Vladimir

tester juleøl

ur med minutviser tæt på 12
Nyheder

Sidste chance for at

dine feriepenge

magnus heunicke gestikulerer på pressemøde
Corona

Her er de nye

restriktioner

udrykningskøretøjer på gaden
Nyheder

Fire dræbt:

Bil kører ind i

fodgængere

dronning elizabeth med pink jakke og pink hat
Kongelige

Stjal fra dronningen

og solgte tyvekosterne

for en slik

Magasin's facade ved juletid
Nyheder

Magasins ejere

lukker og slukker

Krimi

Politiet jagtede tyve

med 200 km/t

Nyheder

Nye tiltag på vej:

Indkalder til pressemøde

Billede af Rasmus Seebach foran et træ
Kendte

Rasmus Seebach:

Det giver mig selvtillid

at være far

Billede af retsbygningen i Rønne
Krimi

Brødre får 14 års fængsel

for brutalt drab i Nordskoven

Felicity Huffman i lang gylden pallietkjole på den røde løber
Kendte

Desperate Housewife-stjerne

får ny chance

efter fængselstraf

Billede af Søren espersen
Nyheder

Søren Espersen smittet

med covid-19

En overvågningsvideo med en lille hund i en have
Helt vildt

Kvinde redder sin hvalp

fra kvælerslange

Et svensk flag vajrer i solen
Krimi

Svensk kvinde holder

søn indespærret i 28 år

En skinnende mønt med symbolet for Bitcoin på sig - et B med to streger igennem.
Nyheder

Bitcoin tordner frem - igen

Obamama nusser en hund på trappen foran Det Hvide Hus
Nyheder

Med Joe Biden kommer der igen

kæledyr i Det Hvide Hus

En gråhåret man i nålestribet jakkesæt på en talerstol.
Nyheder

Trumps kontroversielle

coronarådgiver siger op

billede af Lise Nørgaard
Kendte

Lise Nørgaard:

- Den næste begravelse

kan blive min egen

billede af fyrst Albert og fyrstinde Charlène
Kongelige

Fyrst Albert i

ny faderskabssag

person bliver vaccineret
Corona

Hospital er i gang med at

coronavaccinere lokalbefolkning

Sean Connery viser thumbs up
Kendte

Derfor døde

Sean Connery

Strøget pyntet op til kul og proppet af mennesker.
Nyheder

Nye restriktioner

rammer hovedstaden:

Ensrettet gaveindkøb

To julegaver der er pakket ind i brunt gavepapir. Den nederste har to stempler på.
Nyheder

Julegaver på nettet?

Skynd dig hvis

du skal nå det

En kvinde danser på et diskotek med en havenisse på armen. Hun svinger med håret.
Nyheder

9 ud af 10 julefrokoster

er aflyst i år

Nærbillede af fodboldspilleren Nicklas Bendtner. Han har et lille fuldskæg og et dybt alvorligt blik. Han er iført mørk hættetrøje og står op ad en murstens mur.
Kendte

Bendtner sadler om:

Nyt job

To sammensatte billeder af sommerhuset. Et udefra; huset er hvidt med store vinduer og en snorlige indkørsel. Indefra køkkenet; man kan se der strømmer fint lys ind igennem huset, der er dyrt indrettet.
Nyheder

Landets dyreste sommerhus

solgt på tvang

Mange medarbejdere går rundt i en lagerhal med hver sin vogn og pakker varer.
Nyheder

Tjener kassen

på corona

Et forældrepar, en ejendomsmægler og en ung pige er på vej ind i en lejlighed.
Nyheder

Forældrekøbere skal være

vakse ved havelågen

Et sæt hænder står med et ark med halvtredskrone seddler.
Nyheder

Nu kan staten høvle

coronagælden af

Bålskuret, hvor ofret blev fundet. Der er langt et hav af blomster.
Krimi

Tæsket ihjel i skov:

Trampet i ansigtet

med træsko

Helle Thorning-Schmidt på den røde løber med løst lyst hår og en tækkelig mørkeblå kjole.
Kendte

Helt VILDT look:

Sådan har du aldrig

set hende før

Leopoldo Luque sammen med Maradona, der er iført hospitalstøj og en stor forbinding i hovedet.
Sport

Grådkvalt Maradona-læge:

Jeg er ikke skyldig i hans død

Nærbillede af skuespiller Peter Plaugborg han har stort rødt fuldskæg og et alvorligt blik.
Film og TV

Ulven kommer:

Derfor ender serien sådan

En stor flok aber går amok på et bord fyldt med mad.
Dyreliv

Ægte ABEFEST

En sygeplejerske med engangskittel viser et blodprøvekit. Det ligger i et papbækken. Hun holder blodprøveglasset i din ene hånd.
Nyheder

Blodprøve kan opdage

50 typer af kræft

En brun hest står i mørke omgivelser.
Krimi

Chok på motorvej:

Hest torpederet

En flaske med Remdevisir pakket ind i en plastikpose.
Corona

Remdesivir har ingen effekt

på dødeligheden

En masse småpenge ligger på et bord. Pengene ses fra oven. Der er også to sirligt stablede tårne af mønter.
Nyheder

Ekstra feriepenge -

nu er det sidste udkald

Et gulv der flyder med indvolde af forskellig art mens en person med ryggen til står og tager billeder.
Nyheder

Politikere kastede med

indvolde og sloges

En masse isbjørne-hoveder med nissehuer på.
Nyheder

Forslag:

Giv 3 mio. danskere et

gavekort 

En lørdags lottokupon
Nyheder

4 lottospillere

blev "advents-millionærer".

Darth Vader tæt på i et rumskib
Film og TV

Darth Vader 

er død

En rødhåret storbarmet kvinde ser på en tyk karseklippet mand i en boksering
Helt vildt

David mod Goliat:

Fjerlet kvinde knockoutede 

kæmpe på 240 kilo

En smagfuld grå villa med sort hoveddør og toppede brosten i indkørslen
Helt vildt

Her er hovedstadens

dyreste boliger

En soldat ved en grænsestation og et slidt etiopisk flag, som vajer i vinden.
Nyheder

Eritreas hovedstad ramt af

flere eksplosioner

7-8 politimænd står og synger inde i politigården med tre juletræer bagved.
Corona

Munter sang:

Politiet synger om corona

En hvid varevogn smadret ved siden af en lastbil på en mørk landevej
Krimi

Varevogn smadrer

ind i lastvogn

Mads Eg Andersen bager kager i teltet med gummihandsker på
Film og TV

Dramatisk finale:

Jeg ville ikke græde

Hugo Helmig på tribunen ved en fodboldkamp sammen med sin berømte far Thomas Helmig.
Kendte

Helmig single

Tre kirurger på operationsstue med en patient på operationsbordet.
Helt vildt

Læger finder mønt i

næse – efter 53 år

En række flysæder med puder og tæpper.
Rejser

Nu kan du ligge ned

økonomiklassen

Kristian Thulesen Dahl på talerstolen. Hans ansigt er sammenbidt.
Nyheder

Thulesen Dahl tavs

om vælgerkrisen

To sygeplejersker iført alverdens værnemidler tager sig af en patient på en hospitalsstue.
Corona

Rekordhøje tal:

1636 nye smittede

En mand foran et spisebord og en stue proppet med  nisser og julepynt
Helt vildt

Nisser har invaderet

Jans hjem

En stribet grå huskat på en træstamme i en skov
Dyreliv

Katte slås ned af frygt for

corona-smitte

En hylde fyldt med brætspil
Sundhed

Eksperter:

Undgå brætspil

i julen

En kvinde trækker op i sin kjole i et fly
Sex og samliv

Flyskandale:

Stewardesse sælger

sex på rejsen

En læge trøster en ældre mand på et hospital.
Corona

50 amerikanere dør i timen

til Covid-19

En lille fiskerbåd ved en mole
Krimi

Mand fundet livløs

i Nivå Havn

Hilda Heick på scenen i rød kjole smiler til sin meddanser og de to værtinder
Film og TV

Hilda klappet ud af

Vild med dans

alle friends-stjernerne samlet på et billede
Kendte

Friends-stjerne har

friet til sin

22 år yngre kæreste

billede af et juletræ
Corona

Her må man

kun invitere

én gæst til jul

grafik forestillende en bombe
Krimi

Frygtede han var

naboens bombemål

billede af en politibil
Krimi

Afskåret gedehoved lå 

foran hoveddøren

skiturister i lift
Nyheder

Dansk rejsekoncern

går konkurs

kunder i en normal-butik
Nyheder

Populær kæde

vil åbne

50 nye butikker

butiksvindue med teksten Black Days med gule bogstaver
Nyheder

Hvert fjerde tilbud

på Black Friday er fup

dronning margrethe sidder bag bord
Kongelige

Scor kassen på nytårstalen:
Siger dronningen 

håndsprit eller Shu-bi-dua? 

julesmåkager på bord med gran
Mad og drikke

Her er danskernes

julefavoritter 

silas holst står med cowboyjakke i tivoli
Kendte

Silas prøver igen:

Er anden gang

lykkens gang? 

julelys og blomster på bord
Nyheder

Advarer mod julelys

og håndsprit 

tv-værten sarah grünewald kigger i kameraet
Kendte

Sarah Grünewald:

Min bror døde

af kræft 

mink-massegrav set fra luften
Corona

Partier: Grav de

døde mink op igen

DF's formand Kristen Thulesen Dahl taler ved siden af to danske flag
Nyheder

DF: Gift dig dansk

- eller glem alt om

statsborgerskab

Donald Trump i jakke og med rødt slips sidder med knyttede næver
Nyheder

Trump vil forlade

Det Hvide Hus 

hacker sidder ved skærm
Krimi

Black Friday: Sådan

undgår du kortsvindel