Privat skole skovler skattekroner ind, mens elever må passe sig selv

"Læreren kom tit og startede noget undervisningsmateriale og gik igen," fortæller John Wittenhoff. Han er en af de elever, der står frem for at dokumentere, at virksomheden DEKRA ikke har ret til alle de millioner af offentlige støttekroner, koncernen får hvert år. (Foto: Privatfoto.)

Koncernen DEKRA får millioner af skattekroner hvert år for at udbyde lastbil-kurser, men lever langt fra altid op til reglerne for at få støtten. På baggrund af Avisen.dk's afsløring indleder Undervisningsministeriet nu en undersøgelse af DEKRA.

Koncernen DEKRA uddanner halvdelen af alle erhvervschauffører i Danmark. Og hver gang en elev begynder på et lastbil- eller buskursus, får DEKRA 29.000 skattekroner direkte fra statskassen.

For at få den offentlige støtte skal DEKRA leve op til nogle bestemte lovkrav. Det sker dog langt fra altid, oplyser 17 tidligere kursister og 5 tidligere undervisere over for Avisen.dk.

Tysk ejede DEKRA tjener over 20 millioner kroner om året på at udbyde uddannelser i Danmark, viser koncernens regnskaber. Størstedelen af pengene kommer fra statskassen. Mens de offentlige støttekroner triller ind, sidder elever på nogle af DEKRA's kurser - stik mod reglerne - alene ved computere uden underviser størstedelen af tiden.

Det fortæller tidligere elever og undervisere. Deres oplysninger bliver bekræftet af otte kursusevalueringer, som Avisen.dk er i besiddelse af. I en af dem skriver en elev om et klart brud på reglerne for støtten til lastbilkurser:

"Læreren var sjældent til stede fysisk eller mentalt. Enkelte gange havde vi slet ikke nogen lærere, eller lærere havde flere forskellige klasser på samme tid, som han gik imellem."

Det er Styrelsen for Undervisning og Kvalitet under Undervisningsministeriet, der står for kontrollen med dem, der udbyder de såkaldte AMU-kurser. Her ser man med stor alvor på de forhold, som Avisen.dk beskriver.

"På baggrund af de fremlagte informationer vil styrelsen indlede en undersøgelse og en målrettet indsats fra de kompetente myndigheders side for at få afklaret, om der er foregået ulovligheder," skriver styrelsen til Avisen.dk.

Helt normal praksis

På AMU-kurser skal læreren og deltagerne være til stede samtidig, understreger Styrelsen for Undervisning og Kvalitet. Det er en af de regler, som AMU-skolerne skal overholde for at have ret til tilskud fra staten, skriver styrelsen.

"Ved arbejdsmarkedsuddannelse opereres der ikke med lærerfri undervisning eller undervisningsfri timer."

80 procent af tiden sidder de ved en computer og laver selvstudie
Tidligere underviser på DEKRA

Men hos DEKRA er de lærerfri timer helt normal praksis, fortæller de fem tidligere undervisere, som Avisen.dk har talt med. De ønsker alle at være anonyme, men Avisen.dk kender deres identitet.

- 80 procent af tiden sidder de ved en computer og laver selvstudie, siger en af lærerne.

Er der så en lærer til stede, som kan hjælpe dem?

- Nogle gange. Men ikke altid, langt fra altid. Nogle gange har jeg haft to hold, et hold jeg har været inde og passe i klassen, og nogle gange har jeg holdt øje med en anden klasse eller også har jeg været ude at køre samtidig, fortæller en af de tidligere undervisere.

Hør hvordan DEKRA organiserer kurserne i strid med loven

En af de elever, som Avisen.dk har talt med, er John Wittenhoff, som har taget kørekort til bus hos DEKRA i Viborg. Her blev han overrasket over, hvor lidt læreren var til stede.

- Læreren kom tit og startede noget undervisningsmateriale og gik igen. Når hele teoriprøven så var kørt igennem på computeren, så sad vi en halv time og ventede på, at han kom tilbage og gennemgik prøven, siger John Wittenhoff.

Der bør gribes ind med det samme, for DEKRA lever ikke op til de mest basale krav
Professor Henning Jørgensen

John Wittenhoff oplevede aldrig, at der var tavleundervisning efter frokost.

- Fra kl. 12 kunne vi bare sidde med benene oppe på bordet indtil 15.24. Det var der mange, der gjorde, siger han.

Klokkeklare brud på loven

Avisen.dk har fremlagt elevernes oplevelser og de anonyme kursusevalueringer for to professorer med speciale i arbejdsmarkedet, Bent Greve fra Roskilde Universitet og Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet. På baggrund af Avisen.dk's dokumentation siger Bent Greve:

- Ud fra det, jeg har set her, så leverer DEKRA ikke det de skal for at få betalingen fra staten.

Henning Jørgensen stiller spørgsmålstegn ved, om DEKRA fortsat skal have lov til at udbyde AMU-kurser.

- Der bør gribes ind med det samme, for DEKRA lever ikke op til de mest basale krav. Der er et mønster af klokkeklare brud på loven, siger han.

Selvstudie uden lærer er ikke den eneste punkt, hvor DEKRA ikke overholder loven.  Koncernen giver også elever fri før tid, selvom DEKRA tidligere har fået en advarsel om, at koncernen mister støtten til hele kurset, hvis man afkorter undervisningen. Læs mere om det her.

Fokus på at tjene penge

På det offentlige AMU-center på Fyn kalder forstander Ove G. Dalby DEKRA's metoder for direkte skræmmende. På AMU-Fyn udbyder de de samme kurser som på DEKRA, men her er der altid en lærer til stede i undervisningen.

Som det beskrives her ligner det en konstrueret profitmaskine
Ove G. Dalby, forstander AMU-FYN

- De nævnte eksempler er jo krystalklare brud på formelle lovregler og fornuftig pædagogisk tilgang, og der kan, så vidt jeg kan se, kun være en eneste forklaring – nemlig at DEKRA's fokus på at tjene penge på det offentlige system overskygger alt andet. Som det beskrives her, ligner det en konstrueret profitmaskine, siger Ove G. Dalby til Avisen.dk.

DEKRA's direktør Peter Laursen har ikke ønsket at stille op til interview. Avisen.dk har over email forelagt Peter Laursen kritikken fra kursisterne og de anonyme evalueringer, men han skriver, at han ikke har kommentarer til individuelle evalueringer og enkelte kursisters oplevelser. I stedet skriver han:

"DEKRA afvikler over 30.000 kurser om året. Vi efterlever de gældende lovgivninger og tilstræber at gøre os umage hver eneste gang, vi har en kursist i huset. Vi kan ikke altid gøre alle fuldt ud tilfredse, men vi er meget stolte af, at over 88 % af alle kursister vil anbefale DEKRA til en ven eller kollega."

Læs hele Avisen.dk's dækning af DEKRA's metoder her

Om DEKRA

DEKRA er en tyskejet koncern, som I Danmark består af et moderselskab, som holder til i Brøndby, og syv datterselskaber fordelt over hele landet, som udbyder de såkaldte AMU-kurser. Her kan faglærte, ufaglærte og ledige efteruddanne sig. DEKRA er specialiseret inden for transportområdet og uddanner efter eget udsagn omkring halvdelen af alle erhvervschauffører i Danmark. I løbet af det seneste år har DEKRA stået for næsten halvdelen af alle køreprøver og teoriprøver til lastbilkørekort og buskørekort.

I 2016 tjente den danske del af DEKRA-koncernen 26 millioner kroner efter skat. I 2015 var overskuddet 24 millioner kroner. Når en elev starter på et lastbil- eller buskursus, får DEKRA 29.000 kroner fra staten i tilskud, mens den virksomhed, hvor eleven arbejder, skal betale 3.540 kroner. Når en ledig tager et lastbil- eller buskursus hos DEKRA, er det jobcenteret og dermed kommunen, som betaler det hele.

For at få den offentlige støtte skal DEKRA leve op til reglerne for AMU-kurser. Blandt andet må DEKRA ikke give eleverne fri før tid, og de må heller ikke lade eleverne arbejde alene ved en computer, uden at der er en lærer til stede. Det er de to steder, hvor DEKRA ikke overholder lovgivningen ifølge de 17 tidligere elever og 5 tidligere undervisere, som Avisen.dk har talt med, og de otte anonyme kursusevalueringer, som Avisen.dk er i besiddelse af.

Kilde: DEKRA's regnskaber, aktindsigt fra Rigspolitiet, Styrelsen for Undervisning og Kvalitet.

Prins Harry og hertuginde Meghan
Kongelige

Harry og Meghan

flytter igen

Retten i Herning
Krimi

Slag og lussinger:

Dømt for vold

mod konfirmander

billede fra google streetview af kvinde og mand på en bænk i Lima
Helt vildt

Mand opdager

utroskab via

Google Maps

Prins Joachim kronprins Frederik Cayx morgenmad
Kongelige

Første billede

efter blodproppen:

Storebror på sygebesøg

Søby Brunkulssø
Krimi

Livløs person

fundet i badesø

Dronning Margrethe tale
Nyheder

Konfirmation eller

bryllup forude?

Skriv den gode tale

Villy Søvndal vil være borgmester
Nyheder

Villy Søvndal vil

være borgmester

Hvepsebo
Nyheder

Sådan holder du

hvepsene væk

Tandbørste
Sundhed

Din tandbørste 

er en bakteriebombe

Dwayne "The Rock" Johnson
Kendte

Her er verdens bedst

betalte skuespiller

Joe Biden og Kamala Harris primærvalg
Nyheder

Hun er Bidens 

vicepræsidentkandidat

Simone Egeriis
Kendte

Tidligere barnestjerne:

Mor for anden gang

Et badedyr formet som en delfin
Krimi

Danmarks dyreste

samling af badedyr

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Anders Bondo

stopper 

Unge mennesker samlet i Dyrehaven til fest forud for skoleåret
Nyheder

Ingen “puttefest”

i Dyrehaven i år

En ildsøjle stiger til vejrs efter en stor eksplosion i den russiske by Volgograd.
Helt vildt

Se videoen:

Ny voldsom

eksplosion

Østerstrand i Fredericia
Krimi

Mand i kritisk tilstand

efter hovedspring på

lavt vand

Modelfoto af en coronavaccine
Nyheder

OVERBLIK:

Så tæt er vaccinerne

på målstregen

Anders Bondo Christensen fra Lærernes Centralorganisation
Nyheder

Endelig: KL og lærerne

er enige 

Christian Kjær
Kendte

Rigmand ramt af "liggepest"

Passagerer med mundbind i Aarhus
Corona

Over 100 nye:

Nu stiger antallet

af smittede igen

Sofie Østergaard
Kendte

Populær tv-vært får ny udfordring

Mor og søn med mundbind i bus
Corona

Nye områder udpeget: Her skal der også bruges mundbind

vaccine
Corona

Putin: Vi er klar med vaccine mod covid-19

Pengesedler og mønter
Nyheder

R lægger stemmer til: Der skal betales topskat af feriepenge

Hedebølgen er ankommet til Ofelia Plads i København
Nyheder

Trods hedebølge: Glem alt om varmefri

Lina Rafn
Kendte

Lina Rafn springer ud som tv-vært

Dværgplaneten Ceres
Helt vildt

Opdagelse: Planet er fyldt med havvand

Donald trump og sikkerhedsvagt
Nyheder

Donald Trump ført væk fra pressemøde - person skudt

Villa
Nyheder

Prisen på din bolig er eksploderet

Michala Kjær Patrick Brylov
Kendte

Janni Spies’ datter:

Hemmeligt gift

Kvinde iført mundbind
Corona

Er du i tvivl? - her er rejsereglerne i Skandinavien

person ved computer
Nyheder

Dårlige it-vaner - det her skal du være obs på

Magnus Heunicke pressemøde
Corona

Vil sikre billige

mundbind

Skolestart corona bekymring
Corona

Mange forældre

bekymret for skolestart

Skuespiller Antonio Banderas
Corona

Superstjerne smittet med corona

Politi krimi Bornholm
Krimi

Politiet rykker ud til

overfald med hammer 

Bruuns Galleri Aarhus
Krimi

Rumænsk tricktyv

narrede 75-årig 

Connie Nielsen
Underholdning

Dansk skuespiller scorer

stor Hollywood-rolle

Statsminister Mette Frederiksen corona pressemøde
Corona

Statsministeren:

Ikke behov for

ny nedlukning

Vatpind test corona
Corona

40 børn sendt i isolation

En slange i et toilet
Helt vildt

Skulle på toilettet:

Fandt stor slange

i kummen

Sundhedsminister Magnus Heunicke
Corona

Indkalder til

nyt pressemøde 

Islands Brygge aften
Nyheder

35 sigtet for at spille

høj musik om natten

Kronprinsesse Mary
Kongelige

Mary springer ud

som hovedtaler

Musikerne Ole Kibsgaard og Kaya Brüel foran piano
Film og TV

Morgensang på DR

- uden Faber

komikeren Geo
Kendte

Infertil komiker

er blevet far

til mirakelbaby

strand med badegæster
Nyheder

Mulig varmerekord:

Skoldhed uge venter

Bil støvsuges
Biler

Solcreme og håndsprit

kan skade din bil

Blå blink fra udrykning
Krimi

En person omkommet

i boligbrand - syv andre

reddet ud

Modelfoto af en vaccine mod covid-19
Corona

Dilemma: Hvem skal

først vaccineres

mod corona?

Simon Cowell og Lauren Silverman
Kendte

"X Factor"-dommer brækkede ryggen - nu er der nyt

Mette Frederiksen
Nyheder

Ny meningsmåling: Mette F. går bomstærk ind i efteråret

Kvinde med mundbind
Corona

Coronasmitte: Norsk kommune lukker ned

hund
Dyreliv

Pas på dyrene i hedebølgen - få gode råd her

Indlandsisen på Grønland
Krimi

Dødsulykke på indlandsisen: Faldt formentlig ned i en sprække

Johnny Reimar
Kendte

Vinker farvel til havudsigt: Partykonge forlader nordsjælland

Jussi Adler-Olsen.
Kendte

Vild kontrakt til Jussi Adler-Olsen: Succes-bøger forvandles til international tv-serie

badestrand
Nyheder

Søndag blev årets hidtil varmeste dag

person drikker vand af et glas
Nyheder

Eksplosion i vandforbruget tørlægger dele af København

Einar
Krimi

Demente Einar er endnu ikke fundet

Et uge-vejrkort med sol og høje temperaturer
Nyheder

Hedebølge i august

er sikker

Billede af Simon Cowell
Kendte

"X Factor"-dommer

brækkede ryggen

bananer
Mad og drikke

Hader du også brune pletter på bananerne?

Billede af et lysende objekt med stjerner omkring.
Helt vildt

NASA fjerner

stødende navne i universet

To terrassevarmere stående blandt mange grønne planter
Krimi

Slemt forbrændt af

terrassevarmer

En politimand og hans sorte schæferhund Max
Dyreliv

Politihund finder

forsvundet mor og baby

første dag på jobbet

Kæmpe krater i Beirut
Nyheder

43 meter dybt krater

fra Beirut-eksplosion

kan ses fra rummet

En fuldstændig smadret stationcar ligger på siden med en falckvogn ved siden af.
Krimi

Voldsom ulykke

med fastklemte

Islands Brygge fyldt med affald og tomme flasker
Krimi

Politiet modtager

hundredvis af støjklager

Oh Land
Underholdning

X Factor-dommer er

blevet mor igen

Medina sanger
Kendte

Medina er gravid

Mundbind Aarhus
Corona

Fem millioner mundbind

på vej mod Aarhus

Eksplosion Beirut
Nyheder

Ambassadørfrue

omkommet

i eksplosion

Kat smugler heroin
Helt vildt

Kat smuglede stoffer

ind i topsikret fængsel

grænse
Krimi

25 hundehvalpe aflivet 

Christiane Schaumburg-Müller Christopher Læssø
Underholdning

Nyt job til Christiane

Et forulykket fly som ser ud til at være midt i en skov
Krimi

Fly missede landingsbanen

grundet uvejr

Hugh Bonneville fra Downton Abbey i en åbentstående pink skjorte
Kendte

Helt forvandlet

Downton Abbey-stjerne

Ulykke politi
Nyheder

Bilist fløjet til sygehus

efter voldsom ulykke