Pas på! Sådan kan hackeren ødelægge din jul
Vær opmærksom hvis du handler de sidste julegaver på nettet! Colourbox
Hvis du stadig mangler at købe de allersidste julegaver, så pas på at du ikke bliver udsat for et hackerangreb.

Julen bringer ikke kun hygge og gaver med sig.

Med højtiden kommer også et stigende antal cyberforbrydelser fra hackere, der udnytter, at vi køber mange gaver på nettet i december.

Her er et par af de ting, som du skal være opmærksom på, når du handler på nettet:

1 . Du handler på en falsk hjemmeside og mister din betaling

Online svindel stiger med omkring 30% om året, og mens du prøver at finde en god gave, kan du falde i en af de mange falske hjemmesider, der oversvømmer internettet i juletiden og udgiver sig for at være en online butik, bank eller et hotel.

2. Du bliver snydt af jule-spam

Jule-spam gjorde sin entre i begyndelsen af november, med juletilbud på alt fra ure til slik, legetøj og eksklusive rejser. Alt kan ske efter du har klikket på en uopfordret meddelelse på internettet. Oftest betyder det tab af data eller penge.

3. Du giver dine kreditkortoplysninger til usikre hjemmesider

Et andet scenarie involverer hjemmesider, der bruger usikre betalingsmetoder. Når det er tilfældet, kan cyberkriminelle let opsnappe dine oplysninger og bruge dem til svindel.

4. Du mister penge og data, efter du har brugt et usikkert hotspot

Her er et scenarie, der kan omdanne den perfekte jul til det perfekte indbrud. Du finder den mest fantastiske gave på nettet, men du er forbundet til internettet via et offentligt hotspot. Uden nærmere eftertanke betaler du for en vare og kan dermed give dine kreditkortdetaljer til cyberkriminelle, der kan misbruge dem senere.

Sådan holder du tyvene fra fadet:

Hvis du gerne vil undgå at havne i klørene på en hacker, er det en god ide, at:

  • Holde din antivirus opdateret på både mobil og computer.
  • Sig ja til totrinsbekræftelse, hver gang det er muligt. Det ekstra sikkerhedslag hjælper dig med at holde dine konti beskyttede mod hacking.
  • Cyberkriminelle målretter ofte deres angreb imod store online-butikker, så sørg for at tjekke vilkår og betingelser, privatlivspolitik og sikkerhedspolitik, selv når du køber fra velkendte og betroede forhandlere.
  • Brug en sikker og betroet internetforbindelse. Undgå offentlige Wi-Fi hotspots, når du handler online. Ændr dine kodeord regelmæssigt, særligt før helligdage og højtider.

De gode råd kommer fra kommunikationsbureauet Frontpage.