OECD: Sorte skyer over Europas økonomi
Den Europæiske Centralbank holder møde om planer for opkøb af statsobligationer fra kriseramte medlemslande. Foto: Ferdinand Ostrop / POLFOTO
OECD ser recession i det meste af Europa i ny rapport, der opfordrer til indgriben fra ECB.

Krisen i eurozonen udgør den største risiko mod den internationale økonomi, og OECD opfordrer Den Europæiske Centralbank (ECB) til at handle - også med opkøb af statsobligationer.

Mens Den Europæiske Centralbank holder møde om planer for opkøb af statsobligationer fra kriseramte medlemslande, gjorde OECD det klart, at der hersker stor usikkerhed om fremtiden. Organisationen forudser fortsat recession i det meste af Europa.

OECD siger i sin nye rapport, at lav tillid til økonomien generelt hæmmer handlen.

- Det er afgørende at få grebet ind over for den udbredte frygt for, at nogle medlemslande forlader eurozonen. Det kan ske ved at ECB opkøber statsobligationer.

- ECB bør lancere en "ubegrænset" plan for obligationsopkøb som en del af en absolut nødvendig indsats for at standse gældskrisen, siger generalsekretær i OECD Angel Gurria til avisen The Daily Telegraph.

- Der bør i det hele taget gøres mere fra ECB's side i forhold til at bekæmpe krisen. De nuværende tiltag er ikke nok, vurderer generalsekretæren i den britiske avis The Independent.

- Hvis ECB kan arbejde i markederne for at nedbringe varigheden af krisen, så hvorfor ikke? Det er systemet, der er på spil, og euroen bør ikke sættes på spil, udtalte Gurria ved en konference vedrørende international handel og politik i Slovenien.

Slovenien kan blive det sjette land i eurozonen, som må se sig nødsaget til at søge en økonomisk redningsaktion. Det skriver The Independent.

Planen for opkøb af obligationer har været under skarp kritik fra især bundesbankchefen Jens Weidmann, som efter forlydende skulle have overvejet at træde tilbage på grund af uenigheden.

Gurria er imidlertid ubøjelig i forhold til, at sådanne tiltag bør iværksættes "jo før, des bedre", skriver The Daily Telegraph.